Boekrecensie: Bakken met Kennis

img_7930 Vroeger ging ik altijd naar de bieb om de Delicious te lezen, of heette het toen nog Tip culinair? Anyway daar stonden dan altijd Cook en Chemist in, waarbij dan bij een recept werd uitgelegd waarom je bepaalde dingen moest doen en wat de tips en trucs waren om het desbetreffende gerecht tot een spetterend succes te maken. Dat was nog ver voor ik Harold McGee ontdekte. Een van de mensen achter Cook en Chemist was Eke Mariën en hij heeft nu een bakboek genaamd Bakken met Kennis. Over, jawel de wetenschap achter het bakken.

Ik ben een baknerd

Ik ben geloof ik wel een beetje een nerd op dat gebied, ik houd wel van tabelletjes tekeningen van moleculen en het ophemelen van de maillardreactie. Toch denk ik niet dat het per se nodig is om je helemaal in het waarom te verdiepen. Dat lijkt een beetje tegenstrijdig, maar ik ken mensen die al jaren uitstekend bakken en niet uit kunnen leggen waarom het resultaat goed is. Toch is je in het waarom verdiepen hartstikke leuk en ik zou het dan ook van harte aanbevelen.
img_7941

Kennis en recepten per onderwerp

Het boek is ingedeeld in 10 hoofdstukken, van the big five tot en met brood. Per hoofdstuk is er een begin stuk met informatie waarna de recepten volgen. Bij elk recept staan tips om het beste uit het recept te halen. Heel overzichtelijk. Een van de leukste hoofdstukken vind ik het hoofdstuk weglaten en vervangen, over hoe je gluten kunt vervangen, suiker, of dierlijke producten. Dat is een van de onderwerpen waar mij het meeste vragen over worden gesteld. Dus het is mooi dat iemand zich er in verdiept heeft en goed advies heeft. Alle eigenschappen van ingrediënten worden besproken en zo snap je dus ook beter dat een cake zonder suiker echt een ander product wordt. Of dat je niet zomaar eieren kunt weglaten.
img_7936

img_7935

Bij bakken kun je niet zomaar dingen weglaten, dit boek legt goed uit waarom

In de hoofdstukken die niet per se over weglaten en vervangen gaan worden ook nog opties gegeven over wat er weg te laten is en te vervangen. Niet alles kan zomaar veganistisch, glutenvrij of suikervrij worden gemaakt, maar er wordt wel uitgelegd wat mogelijk is. Er staan trouwens ook recepten in het boek die sowieso al veganistisch zijn zoals kikkererwtenmerengue, cheesecake en pompoentaart. Ik vind dat ontzettend leuk, in het begin had ik het idee dat ik met het bakken van veganistische baksels ontzettend in de marge bezig was. Maar veel recepten worden nu ook buiten de veganisten community opgepikt. Leuk! Eerst Yvette van Boven en nu dus ook Eke.

img_7939

Een uitstekend basisbakboek

Naast glutenvrije opties en veganistische opties staan er natuurlijk ook veel opties in met gluten en dierlijke producten. Het boek is uitstekend geschikt voor vegetariërs want er staat maar weinig vlees in. Het is een heel compleet boek met veel aandacht voor de ingrediënten, voor wat ze doen en met heel veel verschillende recepten met adembenemend mooie foto’s van het eindresultaat. Een zeker heel goed basisbakboek, als je dat nog niet in huis hebt.

img_7942

Bakken met Kennis
Eke Mariën
Uitgeverij Karakter
€ 29,99

Eke Mariën heeft ook een website over koken en de wetenschap daarachter, Koken met Kennis.

img_7931

Posted by on 14 november, 2016

LEAVE A COMMENT