Boekrecensie: Glutenvrije bijbel
Er zijn regelmatig mensen die me om kookboekenadvies vragen. Dat is natuurlijk niet zo mal als je een blog hebt waarop je nogal wat kookboeken hebt gerecenseerd. Wat altijd terug blijft komen zijn de mensen die een goed glutenvrij kookboek of -bakboek zoeken. Soms merk je aan hun houding dat ze vrij recent te horen hebben gekregen dat ze geen gluten meer kunnen eten. Ja, wat moet je dan? De glutenvrije bijbel bijvoorbeeld.
Clean eating?
Tijdens de clean eatingtrend was er een tijdje een stroom van glutenvrije kookboeken. Alleen waren dat ook vaak boeken waarin niet alleen geen gluten voorkwamen, maar ook heel veel andere voedingsmiddelen in de ban werden gedaan en waarin superfoods en rawfood de hoofdrol hadden. Dat matchte vaak niet echt lekker met mensen die “alleen maar” geen gluten mochten eten. Al heeft de clean eatingtrend zeker een hoop betekend voor mensen die echt geen gluten mogen eten. Het aanbod glutenvrije producten nam enorm toe en er was ook een bepaalde mate van bewustwording.
Glutenvrij
Nu verschijnt er zo af en toe een glutenvrij kookboek en als ik even kan besteed ik daar op Lauriekoek aandacht aan, want er blijven mensen die glutenvrij eten en die verdienen net zo goed een leuk kookboek als ieder ander. Ik moet zeggen dat ik enthousiast ben over de Glutenvrije bijbel. Het boek begint met een hoop goede informatie, over wat gluten zijn, waarom mensen ze mijden en hoe belangrijk het is om na te gaan dat producten echt glutenvrij zijn. Zelfs al zijn ze van nature glutenvrij ze kunnen “besmet” zijn met gluten. Zo lees je ook in fit boek hoe je thuis moet voorkomen dan gluten op glutenvrije voedingsmiddelen belanden.
Na de basic voorzorgsmaatregelen volgt een stuk over glutenvrij brood bakken (wat echt een andere tak van sport is dan bakken met gluten), over het maken van verse pasta, bakmixen en over het vervangen van meelsoorten. Er is aandacht voor welk keukengerei handig is bij het (glutenvrij) koken en er wordt uitleg gegeven over de ingrediënten. Ik dacht dat ik behoorlijk up-to-date was met mijn warenkennis, maar ik heb twee nieuwe glutenvrije producten leren kennen dankzij de glutenvrij bijbel foniomeel en druivenpittenmeel. Fonio kende ik maar ik wist niet dat er meel van werd gemaakt en druivenpitmeel was zelfs helemaal nieuw voor mij.
Gluten, lactose, fructanen
De recepten in Glutenvrije bijbel zijn uiteraard allemaal glutenvrij. Omdat onder mensen die geen gluten eten ook vaker voorkomt dat ze geen lactose kunnen verdragen, worden daar ook vervangende producten voor aangedragen. De recepten in Glutenvrije bijbel bevatten geen fructanen, omdat er geen tarwe, gerst en rogge wordt gebruikt. Het kookboek is niet per definitie geschikt voor mensen die een Fodmap beperkt dieet volgen.
Glutenvrij bakken – veel recepten
De hoofdstukken zijn onderverdeeld in de basis, waaronder meelmixen, zuurdesem, deeg en sauzen vallen. Er is een gedeelte how-to’s waar in handige foto’s visueel stap voor stap een recept wordt voorgedaan en veel recepten voor baksels, brood, broodjes, viennoiserie, crackers toast en grissini, wraps, pannenkoeken en poffertjes, brownies muffins en cakejes, cake, taart, koekjes en natuurlijk speciale recepten voor de feestdagen. Er is ook nog een gedeelte met glutenvrije ideeën voor ontbijt, lunch, borrelvoer en snacks, diner en toetjes.
Ik denk dat als je net begint met glutenvrij bakken het even omschakelen is. Je komt hoogstwaarschijnlijk buiten je comfortzone. Je maakt andere recepten waar je misschien niet vertrouwd mee bent, er kan ook wel eens mislukken. Zoals Janneke Vreugdenhil ook al aangeeft bij de broodbaktips. Maar oefening baart kunst. Ook de ingrediënten zijn allicht nieuw of anders dan je gewend bent bij regulier bakken en je zult daar soms goed naar moeten zoeken, al is het internet daar echt heel handig voor. Online zijn er diverse glutenvrije winkels waar je heel veel in een keer kan bestellen.
Veel of weinig tijd
Qua recepten zijn er recepten bij die tijd kosten, zoals het zelf maken van croissants, waarbij je zelf het deeg een hoop keer moet dubbelvouwen en een instructie voor een desemstarter waarmee je glutenvrije desembroden en crackers kunt maken. Desem geeft echt veel smaak aan glutenvrije baksels, dus het is echt het proberen waard. Natuurlijk staan er ook recepten in deze bijbel die minder tijd kosten. Denk aan muesli, pap, pannenkoekjes of soda brood. Wat betreft de recepten bevat de Glutenvrije bijbel ook enkele gastbijdragen. Bijvboorbeeld de Marokkaanse khobz van Fatima, waarvan ik eerder al het kookboek glutenvrij bakken kan iedereen besprak of een recept voor arepa’s van Raul Lansink van het restaurant Nazka. Niet bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat, maar bij een hoop wel.
Geen kant-en-klare mixen
Goed om te weten, in dit boek worden geen kant-en-klare mixen van bepaalde merken gebruikt. Voorin het boek worden recepten gegeven waarmee je je eigen mixen kunt samenstellen. In de zoete recepten wordt suiker gebruikt. In de ingrediënten inleiding zegt Janneke Vreugdenhil dat dit een bewuste keuze is ze wilde zich niet beperken tot alleen gezonde recepten. Door witte suiker lijken de glutenvrije recepten zoveel mogelijk op de glutenvolle versie waarop ze moeten lijken. Al kun je het een ander altijd vervangen voor iets als agave, kokosbloesemsuiker of gepureerde dadels.
Ik vind de Glutenvrije bijbel een goed glutenvrij kookboek. Er staan heel veel recepten in voor heel wat gelegenheden. Kun je je eigen desem maken en leren gebruiken. Als je rond de kerst behoefte krijgt aan een kerststol kun je die voor jezelf maken. Het geeft je handvaten om anders te leren bakken en zo wellicht minder te hoeven missen.
Glutenvrije bijbel
Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij Carrera culinair
€34,99
Laatste reacties