Boekrecensie: JapanEasy bowls & bento
JapanEasy bowls & bento. Een van de eerste dingen die je als antwoord krijgt als je aan een willekeurig iemand vraagt waar ze aan denken bij de keuken van Japan is waarschijnlijk sushi en daarna bento. Instagram heeft vele accounts die compleet gewijd zijn aan deze kunst. Soms geloof ik gewoon bijna niet dat het eetbaar is. Dat soort bento vind je in dit nieuwe kookboek van Tim Anderson niet, wel recepten voor ontbijt, lunch en diner die bedoeld zijn om mee te nemen en later op te eten. Om op de warmen en om op kamertemperatuur te eten.
Konbini
Tim Anderson startte enkele jaren na zijn winst in MasterChef een eigen restaurant, Nanban. Sinds 2021 is hij hier echter niet meer bij betokken. Volgens zijn bio achterin JapanEasy bowls is hij nu bezig aan een opleiding voor humanistisch ceremoniemeester voor niet-religieuze begrafenissen. Hij wilde dit boek eigenlijk Conbini noemen of konbini, naar de Japanse buurtsupermarkten waar volgens Tim Anderson kun je daar de heerlijkste dingen krijgen. Zijn uitgeverij was het daar na Izakaya niet mee eens, ze wilde een titel die mensen begrijpen. Daarna werd de titel bento breakfast, bowls, maar het ontbijt is om de titel compact te houden geschrapt.
Rijstkoker en bento
Na een uitleg over het samenstellen van een Japanse maaltijd en verschillende combinaties die je kunt maken al gelang je zin om te koke., is er een stuk over hoe je je eigen konbini keuken kunt inrichten. Dat gaat van het advies om een rijstkoker en magnetron te kopen tot het juiste servies, wat je in de kast moet hebben staan en welke dranken er bij het eten passen. Ik wil al heel lang een Yum Asia state of the art rijstkoker en na het lezen van Tim Andersons betoog voel ik de urgentie om er een te kopen weer opvlammen.
Praktisch advies
De gerechten zijn ingedeeld in de hoofdstukken: rijst, pickles, soep, kleine bijgerechten, grote bijgerechten toppings voor rijst en eenkomsgerechten en brood en gebak. Tim Anderson besteedt in dit eerste hoofdstuk uitgebreid aandacht aan rijst en hoe je dit op kamertemperatuur kunt bewaren zonder daar direct ziet van te worden, net als hoe je een goede evenwichtige bento samenstelt. Alle gerechten zijn op kamertemperatuur of om op te warmen. Bij elk gerecht staat ook hoe lang het goed blijft in de koelkast of vriezer (als het in te vriezen is).
Makkelijk maar moeilijker dan het smeren van een broodje
De meeste gerechten in JapanEasy bowls & bento zijn vrij eenvoudig. Natuurlijk je moet de ingrediënten in huis hebben en daarvoor is een toko in de buurt wel handig. Het is wat meer werk qua voorbereiding dan het smeren van een boterham, maar het resultaat is ook veel lekkerder. Als je graag eens een ander ontbijt wil dan gewoonlijk biedt JapanEasy ook voldoende opties. Het stond natuurlijk niet voor niets bijna in de titel van het boek.
Vega(n) en niet vegan
Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en het hele boek is prachtig opgemaakt net als de andere kookboeken van Tim Anderson. Lang niet alle gerechten zijn vega(n) soms staat er ergens bij dat je een vegan alternatief kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij gehakt. Als je alles helemaal vegan wil is er uiteraard JapanEasy vegan. Er staan wel vegan opties in het boek zoals ramentoppingsalade met dressing van geroosterde knoflook en sesam, pittige avocado tofu salade, salade van soba, peultjes en dragon met wortel-misodressing of de salade van gegrilde groenten met “djengis Khan” dressing. Je krijgt echt je groenten wel binnen. Vega(n) opties worden niet aangegeven.
Een snufje déjà vu
Als je wil meedoen aan de sando trend en je eigen shokupan brood wil maken om zelf sandwiches te maken, dan is dit je boek. Je kunt je eigen brood maken en dan bijvoorbeeld een dubbele ei sando of bosbessentaartje op brood(!) sando. Als je alle andere boeken van Tim Anderson wel hebt overvalt je hier en daar wel een soort déjà vu gevoel. Hoewel de recepten in dit kookboek wel nieuw zijn. Hij heeft ook al flink wat boeken op zijn naam staan over de Japanse keuken en hoewel hij zeer creatieve recepten geeft lijken sommige dingen toch soms (in de verte) op elkaar.
Japaneasy Bowls & bento
In Japaneasy bowls & bento vind je allerlei bouwstenen om zelf een maaltijd samen te stellen die zo uitgebreid of niet uitgebreid te maken als je zelf wil. De recepten zijn over het algemeen niet zo moeilijk, dus de easy in de titel klopt. Ik vind het cool dat de magnetron wordt genoemd bij het kookgerei. Er wordt vaak op de magnetron neergekeken en dat is nergens voor nodig. Zeker met de huidige energiecrisis. Of ik elke dag een uitgebreide lunch voor mezelf ga klaar maken weet ik niet maar ik ga het zeker komende tijd proberen.
JapanEasy Bowls & Bento
Tim Anderson
Uitgeverij Good Cook
€29,95
Anita
5 november, 2023Hallo Laurie,
Ik lees met veel plezier al je artikelen, met name je kookboekenrecensies. Ze zijn voor mij doorslaggevend om wel of niet een boek aan te schaffen. Ook je mening over keukenspullen vind ik erg interessant.
Heb je de Yum Asia state of de art rijstkoker nog gekocht? Zo ja, is deze echt zo bijzonder?
Ik hoor graag je mening hierover.
Met vriendelijke groet,
Anita Puister
Laurie
5 november, 2023Bedankt voor je compliment! Ik heb de rijstkoker niet gekocht. Ik heb het wel serieus overwogen maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan.
Opzich zijn rijstkokers met fuzzy logic of advanced fuzzy logic of nog nieuwer neuro fuzzylogic beter dan rijstkokers zonder. Het word zo een zelfdenkende computer die het hele kookproces kan blijven sturen. Ik ben zo diep in het onderwerp gedoken dat ik daar een blogpost op zich over zou kunnen schrijven. De enige vraag is: wie gaat een blogpost lezen over iets wat ik niet kocht?
Mijn oog viel op deze rijstkoker met neuro fuzzy logic https://www.amazon.com/Zojirushi-NS-ZCC10-Uncooked-Premium-1-0-Liter/dp/B00007J5U7 maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan. Onder andere omdat je vrijwel geen garantie hebt. Plus hij is eigenlijk niet voor de Europese markt gemaakt. De douane kan hem geloof ik zelfs om die reden nog in beslag nemen ook (of er op zijn minst nog eens extra belasting over heffen, fun!). Yum Asia verkoopt ook Zojirushi maar die modellen zijn allemaal zo’n 7 jaar oud, in Japan zijn ze qua techniek alweer veel verder. Dat nog afgezien van het feit dat het allemaal een heel duur geintje is voor een rijstkoker. Ik heb begrepen dat ze in Japan helemaal niet zo exclusief van prijs zijn.
De Nederlandse Zojirushi importeur beantwoord geen enkele mail. Mocht iemand een Nederlands adres weten waar ze recente in Japan gemaakte rijstkokers verkopen van dit merk voor de Europese markt (dus niet 7 jaar oud) dan houd ik me uiteraard van harte aanbevolen. Ik ben er van overtuigd dat er markt voor is.