Boekrecensie: Ultiem comfortfood
Ultiem comfortfood is eindelijk verschenen: een River Cottage kookboek van de hand van Hugh Fearnley-Whittingstall. Waar ik over zijn vorige kookboek Eten als de beste iets minder positief was, omdat het een boek was waar vooral over dieet werd gepraat, ben ik over dit nieuwe kookboek iets meer te spreken. In deze recensie leg ik uiteraard uit waarom.
Andere weg
Er zijn volgens een sticker voorop dit kookboek reeds 120.000 kookboeken in Nederland verkocht van River cottage. Kookboeken als Licht!, Veg en Heel veel veg! Kookboeken waar ik van houd, die ik mensen graag aanraad en waar ik zelf ook nog regelmatig wat uit maak. Sinds Eten als de beste is Hugh een andere weg ingeslagen. Niet dat de recepten voordat hij Eten als de beste schreef nou echt ongezond waren, in tegendeel. Nu is gezondheid echt de belangrijkste pijler, die weg gaat hij in Ultiem comfortfood verder in, alleen is hier iets minder theorie en meer praktijk. Wat minder tekst en meer recepten.
Comfortfood en gezond
Alles draait om comfortfood. Een woord wat door de jaren heen van alles en tegelijk daardoor ook precies niets betekent. Bij Hugh zijn het favorieten recepten, die veel mensen lekker vinden en die je een warm gevoel geven, alleen geeft hij ze een gezonde draai. Dat betekent dus meer volkoren, minder suiker, meer groenten of fruit en soms ook peulvruchten, noten en zaden. Hij zegt trouwens wel in zijn voorwoord dat hij niet denkt dat je geen verschil gaat merken. Hugh zegt het zelf al: het is allemaal een tikkeltje anders.
Gezond voor de doordeweekse dag
Hij wil dat je alles kan maken op een doordeweekse dag. Er staan recepten in voor een broodje pindakaas met geprakt fruit, risotto wordt speltotto met spelt of gerstekorrels, chili wordt chili met extra groenten en de half volkorenpizza wordt belegd met krokante boerenkool. Ook dit kookboek is niet vegetarisch of veganistisch, maar er wordt wel aangegeven wat geschikt is voor veganisten of met vegan opties. Bij ieder recept staat een foto. Het zijn veel recepten voor iedere dag en ook wel heel eenvoudige maaltijdideeën die bijna combinaties zijn zoals in Eten als de beste.
Bekende recepten maken een comeback
Soms komen recepten mij bekend voor. Zo komt het broodje pindakaas uit het River Cottage fruitboek (niet vertaald in het Nederlands), porotos granados stond volgens mij in een iets andere versie in Veg! net als de pannenkoeken in het ontbijthoofdstuk. Heel wat recepten staan er opnieuw in, maar dan in een “gezonder” jasje. Hoewel je misschien nu denkt: dan staan er vast geen zoete gerechten in Ultiem comfortfood? Jawel hoor, genoeg recepten voor desserts ook met suiker, maar minder en er komt vaak ook volkoren en (gedroogd) fruit aan te pas.
Nog een vega(n) boek aub
Persoonlijk had ik gehoopt op nog een extra vegetarisch of zelfs veganistisch kookboek van River Cottage, misschien is dat in de toekomst nog mogelijk? Ik ben ook benieuwd of Hugh boeken blijft schrijven die zijn persoonlijke nieuwe dieetideeën blijven volgen. Jamie Oliver had ook een superfoodperiode en daar horen we nu ook niet veel meer over. Buiten dat is River Cottage ook een vlag waaronder nog veel meer kookboeken uit komen, die ook niet per se altijd aan Hughs nieuwe ideeën over dieet voldoen.
Meer River cottage iets minder dieet
Al met al vind ik Utiem comfortfood beter dan Eten als de beste. Er staan meer recepten in die minder aanvoelen als simpelweg combinaties of eet ideeën aanreiken binnen een leefwijze. Het voelt allemaal wel gezond aan en ik weet dat er mensen zijn die onder comfort food überhaupt verstaan dat het niet gezond hoeft te zijn, als het maar comfort biedt. Sterk nog, ik denk dat sommige mensen helemaal niet blij zouden zijn als je groenten, volkoren of bonen toevoegt aan hun favoriete gerecht. Of je die mensen blij maakt met de recepten uit dit kookboek betwijfel ik. Je moet wel al open staan voor de opties die dit boek biedt.
Ultiem comfortfood
Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgeverij Becht
€29,99
Laatste reacties