Boekrecensie: Café Mazahar

Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nlWe zijn in Café Mazahar oftewel Café Oranjebloesem. Een geur die moeilijk te omschrijven is, als je het ruikt dan weet je het. Het gaat over de Méditerranée, de populaire Westerse, maar ook de min of meer vergeten Oosterse kant. Van Palermo tot Beiroet. De mediterrane zon schijnt als het ware op je bord. Deze plek is ontstaan in het hoofd van Merijn Tol, een naam die ik ooit leerde kennen via 24 Kitchen. Mensen vragen me nog wel eens waarom ik van haar nog geen kookboek heb gerecenseerd. Dus, bij deze. 

Café Mazahar begint met een introductie van de ingrediënten in de voorraadkast. Merijn is samen met Nadia Zerouali oprichter van Souq dus die producten komen voorbij. Toegegeven ik koop daar zelf ook wel eens een product van, zoals oranjebloesem. Er zijn ook nog andere handige tips bij voor het boodschappen doen en het zoeken naar de juiste ingrediënten. De recepten zijn ingedeeld in basics en dagdelen. Ochtend voor ontbijt tot brunch, middag voor brunch lunch en late borrel, avond van kort door de week tot lang en veel in het weekend en last but not least zoetigheden.
Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

Inleidingen en achtergrondinformatie

Door het boek heen vind je verhalen over eten, over recepten over plaatsen. Elk recept heeft een persoonlijke inleiding en ook een muzikale begeleidingstip, ik zie dat steeds vaker in kookboeken en ik vind het erg leuk. Bij de meeste recepten staat een foto van het eindresultaat, maar niet altijd. Door het boek heen vind je ook foto’s, soms met Merijn Tol alleen op, soms in gezelschap. Er zijn landschapsfoto’s om je even in de Méditerranée te wanen.Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

In het boek worden ook verschillende mensen aan je voorgesteld, zoals Salma uit Gaza en Roberta uit Sicilië. In elke inleiding wordt ook verteld over waar een recept vandaan komt. Ik houd daarvan, zo leer je al lezend in je kookboek over allerlei gerechten uit allerlei plekken. De overeenkomsten tussen de gerechten, of het ergens specifiek is voor de regio, of ook ergens anders voorkomt en of er dan iets aan veranderd is. Café Mazahar doet me qua aandacht voor context en geschiedenis denken aan MED, het laatste kookboek van Claudia Roden en Nistisima.

Vega(n)

Niet alle recepten zijn vegetarisch of veganistisch maar als ze dat zijn staat dat bovenaan het recept aangegeven. Ik heb niet alles exact nageteld over wat er vegetarisch en vegan is, maar genoeg keuze voor vega’s voor veganisten staan er zeker wel opties bij maar het is niet grotendeels veganistisch. Als je dat wel gaat proberen moet je bijvoorbeeld dikke yoghurt op kokosbasis gaan gebruiken in gerechten waarvan ik denk dat dat niet gaat werken.Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

Recepten om bij te watertanden

Enkele recepten die mij het water in de mond doen lopen zijn sambusek uit Falastin, maar dan zonder het vlees, Vegan kibbeh bi saniyyeh (volgens mij heb ik wel eens iets soortgelijks gegeten en dat was heel erg lekker), freekeh met gouden sjalot, rozijn, amandel en sinaasappel yoghurt, simit met anijs (met een recept in kopjes)m naar ook de enige echte focaccia Genovese en Farinata bianca, een farinata zonder kikkererwtenmeel, dat maakt me nieuwsgierig.Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

Het hele idee dat het Mediteraan dieet het beste is, is best problematisch, omdat er bij het kijken wie er het beste was helemaal niet naar alle landen is gekeken. Er mist ook nog eens een stuk kustlijn. Dit boek maakt de cirkel rond de zee weer meer een cirkel. Dek de tafel, schenk iets te drinken in, zet de playlist aan en geniet van een zonnige avond met een vleugje oranjebloesem.Boekrecensie: Café Mazahar @ Lauriekoek.nl

Café Mazahar
Merijn Tol
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
€34,99

Posted by on 1 oktober, 2022

LEAVE A COMMENT