Recept: Bapao’s met aubergine- en champignonvulling
De meeste mensen kennen de bapao waarschijnlijk uit de koeling van de supermarkt. Kleffe gevulde broodjes die je binnen een minuut warm pingt in de magnetron. Gelukkig is het niet heel erg moeilijk om ze zelf te maken, zonder magnetron maar stomend met een stoommandje. Hieronder volgt een recept voor gevulde bapao’s met een herfstige aubergine- en champignonvulling.
Het is een recept voor 12 bapao’s.
Ingrediënten voor de vulling
- 1 aubergine
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 cm gember
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 eetlepels neutrale olie
- paar takjes tijm (ontdaan van de takjes)
- peper en zout
Ingrediënten voor het broodje
- 550 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 blik (400ml) kokosmelk
- snufje zout
De vulling voorbereiden
Snipper een ui en gember en fruit dit met de sambal samen in een koekenpan op matig vuur, voeg hier na een minuutje ook de fijngesnipperde knoflook toe. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg deze samen met een snuf zout aan de pan toe en bak het geheel ongeveer 10 minuten, tot de aubergine zacht is. Voeg hierna de champignons, gesneden in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter samen met de sojasaus, ketjap en takjes tijm aan het geheel toe en schep het goed door elkaar.
Bak het nog minimaal 10 minuten mee, tot het geheel flink is geslonken. Laat het nog een paar minuten op laag vuur pruttelen, tot het meeste vocht is verdampt. Breng daarna het geheel op smaak het flink wat peper en een beetje zout. De vulling hoort goed op smaak te zijn (dus flink zout, zoet en een beetje pittig), proef goed en breng het geheel eventueel nog meer op smaak naar wens. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
De broodjes
Pak een grote pan waar een stoommandje of stoominzet op past. Breng alvast een flinke bodem water aan de kook (nog zonder het mandje). Nu kun je de broodjes maken. Deze zijn supersimpel en met heel weinig ingrediënten. Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote mengkom, schud het blik kokosmelk even goed en meng het samen met een beetje zout door het meel tot het een egaal deegje wordt. Als het deeg een beetje plakt dan kun je wat extra meel toevoegen. Kneed het een paar minuten (je hoeft het niet zo lang te werken als bij een brood), verdeel het deeg in 12 stukjes en rol ze tot een mooi bolletje (ze zijn ongeveer 75 gram per stuk).
Vullen en stomen
Pak een deegballetje, maak deze plat en rek ‘m een beetje op. Doe anderhalve eetlepel aan vulling in het midden van dit platte deegballetje en vouw voorzichtig de randen het deeg naar het midden om zo de vulling in te sluiten. Druk alle eindjes tegen elkaar aan en draai ze een beetje in elkaar. Draai het balletje om met de dichtgevouwen kant naar onder en draai het een paar keer rond op je werkblad. Leg ze vervolgens in een met bakpapier bekleed stoommandje. Plaats het mandje op de pan met kokend water, dek het af met een deksel en laat de bapao’s 10 minuten stomen. Je kunt er ongeveer 6 per keer stomen. Terwijl de eerste broodjes staan te garen, kun je de andere 6 op dezelfde wijze vullen.
Probeer het ook eens zelf en ontdek hoe makkelijk is en hoeveel lekkerder ook dan die kant-en-klare kleffe broodjes.
Laatste reacties