Boekrecensie: Sweet
Het was even wachten, maar dan heb je ook wat: namelijk Sweet een nieuw boek van Yotam Ottolenghi! En dit keer geen hartige gerechten maar een superdeluxe bakboek, geschreven samen met Helen Goh, het brein op het gebied van zoetigheden die bij hem de taartjes en aanverwante zaken bedenkt.
Sweet of eigenlijk..suiker
Eigenlijk was ik, zo snel ik zag dat er een zoet bakboek kwam al verkocht (fangirl alarm!), maar ik ben streng voor mezelf. Ik mag mijn mening pas vormen nadat ik het boek daadwerkelijk zelf gezien heb. Anders kan ik de recensies hier op mijn blog wel uit mijn duim zuigen en dat is niet de bedoeling. Ottolenghi had de intentie om dit boek in eerste instantie “suiker” te noemen en eigenlijk had ik dat wel grappig gevonden. Al dekt dat natuurlijk niet helemaal de lading want suiker is slechts een onderdeel van de recepten. Aan de andere kant: In patisserie wordt nu eenmaal suiker gebruikt, dus de titel was wat dat betreft wel lekker eerlijk geweest.
Een Nederlands recept
Het eerst wat mij opviel, naast de prachtige foto’s, was dat er speculaas en gevulde speculaas in het boek staat. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo gek, want wij als Nederlanders vinden dit misschien een doodnormaal koekje, maar buiten Nederland zal het voor een aantal mensen allicht een hele ontdekking zijn. Het recept hiervoor komt van Hennrie Franssen, die Yotams boeken ook naar het Nederlands vertaalt.
Precies zijn hoort bij bakken
Bij Yotams andere boeken was er altijd hilariteit over de soms lange ingrediëntenlijsten, waarvan altijd een paar ingrediënten enorm obscuur waren, en het feit dat er overal tot op de gram nauwkeurig bij staat hoeveel er in moet. Nu is dat laatste bij patisserie eigenlijk gewoon noodzakelijk om tot het goede resultaat te komen, dus daar kan ik niets over zeggen.
Niet teveel moeilijke ingrediënten
Qua obscuriteit valt het dit maal ook heel erg mee. Uiteraard gebruikt hij veel boter, eieren, melk, room, producten die je overal wel kan krijgen. Hier en daar wordt wel glucosestroop gebruikt, maar dat kun je tegenwoordig bij kookwinkels en zelfs in sommige supermarkten prima krijgen. Anders is er altijd nog internet. Maar als je echt wil kan je het jezelf ook heus moeilijk maken met dit boek, zoek maar eens “black mission vijgen” zonder goede groenten en fruitboer in de buurt.
Er zijn 7 hoofdstukken: koekjes, mini cakes, cake en taart, kwarktaart, platte taart met deegbodem, nagerechten en zoete snoeperijen. Er staan eenvoudige koekjes in maar ook hele ingewikkelde taarten. Het hele boek is doorspekt met tips om tot een goed resultaat te komen. Ook wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan of iets in de vriezen is, hoe lang iets goed blijft en wat je eventueel al eerder kunt voorbereiden, wat echt heel handig is. Ik ben dol op bakboeken die hier extra aandacht aan besteden.
De typische Ottolenghi touch
De speculaas is zoals wij hem kennen maar veel recepten hebben een typische Ottolenghi touch. Dat is het doel van Ottolenghi en Goh ook, om ergens een flinke twist aan te geven. Ze willen verrassen, niet traditioneel zijn. Denk aan brownie met halva, pavlova met kaneel, cakes met een vleugje kardemom, victoria sponge met witte chocolade, maar ook nieuwe technieken, zoals het maken van waterganache en Nutellaganache. Er zitten favorieten bij die ze zelf in de winkels verkopen maar ook zeker nieuwe dingen die nog niemand kent. Sommige recepten zijn wel iets eenvoudiger gemaakt zodat de thuisbakker ze zelf kan maken.
Ik ben fan
Ik heb bewondering voor Ottolenghi, hij heeft meerdere restaurants, meerdere kookboeken en alles klopt gewoon. Dat is een enorme prestatie die hij al best een tijd volhoudt, wat dan ook weer een prestatie is. De recepten zijn soms uitdagend maar niet te ver buiten de comfort zone en ze leveren eigenlijk altijd een bijzonder resultaat op. Ook dit keer.
Sweet
Yotam Ottolenghi en Helen Goh
Uitgeverij Fontaine
€ 29,95
Laatste reacties