Boekrecensie: Sportables

sportables01Sporten is hot en lezen over sport ook. Ik wilde laatst het tijdschrift Runners World kopen, maar die was bij twee tijdschriftenhandels al uitverkocht  en bij de bieb bleek zelfs een totale jaargang gestolen. Daar was ik wel even behoorlijk verbaasd over. Bij sport hoort ook gezond eten, dat weten de boekenschrijvers ook maar al te goed. Arie Boomsma heeft een boek en ik geloof dat ook Rens Kroes een boek met daarin gezonde snacks heeft, dat min of meer op sporters gericht is. Persoonlijk heb ik niet zoveel met Rens noch Arie dus ik was blij toen ik de aankondiging van een sportboek, Sportables van Uitgeverij Loopvis zag.

Geschreven door mensen met kennis
Het valt direct op, op de voorkant van Sportables staat geen grijnzend persoon die je aankijkt, maar een sporter die van mini-stek lijkt te zijn gemaakt, of pixels (het is net in welke tijd je bent opgegroeid’. Dit boek is ook niet geschreven door een of andere goeroe maar door echte (sport)diëtistes. Dat betekent dat het is geschreven door mensen die kennis van zaken hebben. In boeken zoals deze gaat het over voeding en gezondheid, je gezondheid is niet iets om mee te spelen. Zelf neem ik dus niet zomaar van iedereen advies aan. Maar met Sportables zit het op dat punt dus gelukkig wel snor.

sportables06

Vergelijking met bestaande sportvoeding

Het boek begint met een analyse van de meest populaire sportrepen, sportdranken en tussendoortjes. Ze zijn getest op smaak, maar ook op voedingstoffen. Als ik de analyse van de AA Drink kijk vraag ik mij wel af waarom ik mensen soms een half uur door het park zie rennen om vervolgens een heel flesje leeg te drinken…

Voordelen van het maken van je eigen voeding

Goed vraag je je misschien af, waarom zou ik zelf mijn sportvoeding gaan maken? Nou misschien heb je wel eens wat repen of gels uitgeprobeerd: Die zijn over het algemeen niet lekker, of zelfs ronduit vies. Als je het zelf maakt heb je invloed op de smaak, en ook op de voedingswaarden. Misschien heb je een allergie of ben je bijvoorbeeld vegetariër, ook daar kun je op die manier makkelijk rekening mee houden.

sportables05

Doorsport, krachtsport en teamsport komen aan bod

Er wordt in dit boek onderscheid gemaakt tussen duursport (bijvoorbeeld hardlopen, fietsen), krachtsport (bijvoorbeeld gewichtheffen) en teamsport. Er er staan recepten in voor drinken en voor de middagdip. Per sportsoort zijn de behoeften namelijk verschillend. Deze worden verklaard en er staan suggesties in voor maaltijden die er goed bij passen. Daarna volgen de recepten, voor repen, balletjes en allerhande sportvoeding die makkelijk is mee te nemen en te gebruiken voor-, tijdens- of na het sporten., Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en een zeer uitgebreide weergave van de allergenen en de voedingswaarden (per 100 gram en per snack), de verhouding vet/koolhydraten/eiwtten en hoe deze het beste te bewaren is.

Veel veganistische en vegetarische opties

Qua ingrediënten kun je trouwens het meeste in de supermarkt of natuurwinkel vinden. Alleen voor eiwitpoeders zul je wellicht naar een speciaalzaak moeten, of je kunt het via internet bestellen. Het boek is trouwens niet helemaal vegetarisch, maar er staan wel ontzettend veel vegetarische en veganistische opties in.

sportables03

Interessant vind ik ook het diepgravende info gedeelte van het boek, waarin uitgebreid wordt ingegaan op hoe inspanning werkt en hoe voeding daarbij werkt. Wat zijn koolhydraten eigenlijk? Hoe werken eiwitten? Er staan formules in waar je zelf dingen mee kunt uitrekenen voor jouw situatie. Verder is er ook aandacht voor sportgerelateerde klachten en supplementen. Er wordt zo ontzettend veel beweerd op dat gebied, het is goed om te lezen hoe het nou echt werkt.

sportables04

Achterin het boek vind je nog een uitgebreide index waar je op drie manieren in kunt zoeken: per recept, per hoofdstuk en per ingrediënt.

Dit is het eerste “kookboek” als ik het een kookboek mag noemen, wat meer functioneel is dan wellicht smaakvol. Toch denk ik dat veel van de recepten uit dit boek lekkerder zijn dan wat je in de winkel kun kopen en dat is erg fijn. Als je een boek wil aanschaffen omdat je fanatiek bent op sportgebied zou ik deze kopen (niet jatten dus hmm).

sportables08

Als je je nu afvraagt: hoe ga ik die zelfgemaakte Sportables nou makkelijk meenemen? Ook daar is aan gedacht. Je kunt via Nozelheden, de webshop van uitgeverij Loopvis speciale sportwrap kopen. Dat is een soort aluminiumfolie die tegen kou en hitte kan en waar je ook plakkerige en zure dingen heel goed in kan bewaren.

sportables07

Posted by on 28 juli, 2016

2 Comments

  • M Mesman

    27 november, 2017

    Jammer dat uw website lariekoek heet
    Ik zocht een recentie van het uitstekende boek Sportables en kreeg via Google een verwijzing naar lariekoek, waardoor ik even op het verkeerde been gezet werd en dacht dat het boek een slechte recentie kreeg
    Het boek is weliswaar andere koek, maar beslist geen lariekoek

    • Laurie

      27 november, 2017

      Mijn website heet geen Lariekoek. Mijn website heet Lauriekoek, als het goed is weet Google dat ook, want Google weet alles van ons. Recensies op mijn blog zijn dus ook gewoon serieus te nemen.

LEAVE A COMMENT