Yondu
Ineens was het overal in mijn time line: Yondu. Door sommige omschreven als een saus, door anderen als een smaakmaker. Het intrigeerde mij enorm. Al snel kwam ik er achter dat het ook in Nederland werd verkocht. Alleen weet ik niet of het door de enorme populariteit kwam of door de beperkte voorraad in de winkel, maar ik greep steeds mis. Dus stuurde ik een mailtje naar Sempio het bedrijf achter Yondu in Korea en zij zorgde ervoor dat ik het voor jullie uit heb kunnen proberen.
Wat is Yondu en hoe gebruik je het?
In een flesje Yondu zit een lichtbruine vloeistof die een pietsje stroperig is. Het voornaamste ingrediënt is sojabonen (op drie verschillende manieren gefermenteerd), groenten, paddenstoelextracten, gistextract en zout. Het is een veganistisch en glutenvrij product. Je kunt het volgens de verpakking gebruiken zoals je sojasaus, oestersaus of liquid aminos zou gebruiken. In soepen en sauzen, of gewoon als smaakmaker, warm en koud. Er is een standaard variant en een pittige. Volgens de fabrikanten hoef je geen extra zout meer toe te voegen aan je gerecht als je Yondu gebruikt, omdat de umami boost er voor zorgt dat je geen extra zout nodig hebt.
Glutamaten en umami
Er zit nadrukkelijk geen msg of monosodiumglutamaat in Yondu en ik denk dat dat een bewuste stap is van Sempio. Veel mensen zijn daar namelijk ten onrechte heel erg bang voor. Hoewel ik de laatste tijd merk dat het tij wat dat betreft een gelukkig klein beetje aan het keren is. Er zit uiteraard wel gistextract in wat niet precies hetzelfde is als msg. Gistextract heeft smaak van zichzelf, msg nietm die versterkt alleen. Beiden bevatten wel veel glutamaten. Glutamaten zitten in veel voedingsmiddelen van nature, zoals tomaat, paddenstoelen, kaas, vis, sojasaus en miso.
Dit product is duidelijk gemikt op mensen die veel smaak willen in weinig tijd en voor mensen die graag plantaardig eten, maar daar wel net dat beetje “oomph” bij missen. umami dus, Ik schreef hier al eerer een stukje over, het wordt in de vegetarische en veganistische keuken namelijk nog vaak over het hoofd wordt gezien.
Subtiele extra hartigheid
Het product ruikt in het flesje niet zoals sojasaus, het heeft een lichte hartige een beetje gistachtige geur. Je kunt het niet puur uit het flesje drinken, want daar is het niet bedoeld. Ik probeerde het uit bij geroerbakte groente, samen met met gember en knoflook, daar waar ik normaal en scheutje soja of ketjap zou toevoegen. Het gaf inderdaad een hartigheid mee aan de groenten. Die duidelijk anders was dan sojasaus of bouillonblokje, of msg. Het is meer subtiel aanwezig. Niemand zal vragen wat je nu weer aan het recept hebt toegevoegd, maar het is er zeker. Je hoeft er niet heel veel van te gebruiken ik gebruikte ongeveer twee theelepels voor 500 gram groenten.
Combinatie en solo umami
Ik denk dat het wel helpt als in je recept al een bron van umami aanwezig is, ook in de vegetarische of veganistische keuken zijn die er genoeg. Denk aan tomaat, paddenstoelen of gebruinde uien. Als je verschillende bronnen van umami combineert versterken ze elkaar en geeft dat een nog lekkerder resultaat. Ook wel umami-synergie genoemd. Al kun je Yondu ook als enige smaakmaker toevoegen aan bijvoorbeeld water om een snelle bouillon te krijgen, of als smaakversterker in een tomatensaus of pindasaus. Het is handig dat het een vloeistof is, het lost snel op en je roert het zo overal doorheen.
Fijne extra smaakmaker
Ik denk dat Sempio goed gezien heeft dat er ruimte was voor een plantaardige smaakmaker. Umami maakt bijna alles lekkerder en het is altijd fijn om naast een bouillonblokje of sojasaus nog iets te hebben wat je zo toevoegt voor wat extra smaak. Het is ook leuk om een nieuwe optie te hebben om mee te experimenteren. Zeker op de plek waar je normaal oestersaus of vissaus gebruikt zou je dit kunnen proberen om het gat op te vullen. Ik weet dat er ook daarvan vegan alternatieven op de markt zijn maar écht goede heb ik nog niet gevonden.
Ik ben dus blij dat ik Yondu eindelijk gevonden en geprobeerd heb. Het enige nadeel is vooralsnog het aantal verkooppunten, al is er voor mensen die het willen proberen goed nieuws, Sempio gaat het ook in Nederland verkopen. Weliswaar bij mijn minst favoriete winkel, maar toch.
Je kunt Yondu vinden op dit moment vinden bij Tjin’s toko, Amazing Oriental en binnenkort – zo vertelde Sempio mij – dus via Amazon.nl. Er is geen Nederlandse website voor het product, maar als je er meer over wil lezen raad ik je de Amerikaanse website aan.
Laatste reacties