Boekrecensie: The Modern Cook’s Year
Dit het derde kookboek van Anna Jones. Ik hoop al een tijdje dat dit boek ook in het Nederlands verschijnt. Want na Anna’s eerste twee kookboeken vond ik dat er nog wel een derde kookboek met meer toffe recepten bij kon. Ik vroeg het Anna Jones zelf op Instagram een paar maanden geleden en ze zei dat er aan gewerkt werd. Natuurlijk houd ik scherp in de gaten of het boek in het Nederlands gaat verschijnen maar hier is mijn review van het Engelstalige boek The Modern Cook’s Year.
Waar Een nieuwe kijk op eten aanvoelde als een boek dat zorgvuldig was samengesteld uit allemaal favoriete recepten en Een nieuwe manier van koken was ingedeeld op bereidingstijd en voorraadkast koken, is dit kookboek ingedeeld op seizoenen. Dat verklapt het woord “year” ook wel een beetje. De woorden “modern” en “nieuw” blijven in de titels voorkomen en haar kookstijl gaat ook verder op de weg die ze bij de vorige boeken insloeg. Het boek is ingedeeld in 6 hoofdstukken. Dit is het derde kookboek wat ik recenseer met daarin een seizoensindeling waarin geen 4 maar 6 periodes centraal staan. In het geval van Anna Jones is het de start van het jaar, vroege lente, eerste warme dagen, zomer, herfst en winter. Veel seizoenen gaan uiteraard in elkaar over, waardoor 4 seizoenen een beetje krap is. Dit kookboek rekent dus als oplossing 1 hoofdstuk per 2 maanden.
Ingrediënten
Vergeleken met de andere twee kookboeken heb ik het idee dat de ingrediëntenlijsten van de recepten over het algemeen iets korter zijn geworden. Ook heb ik het idee dat er meer kaas gebruikt word in de recepten. Niet veel in hoeveelheid, soms word het alleen gebruikt om een kruimellaagje ergens op de plakken. Het maakt de recepten niet veganistisch. Wel is het hele kookboek vegetarisch, net als de twee voorgaande boeken. Ook valt me op dat Anna aandacht heeft gekregen voor fermenteren. Er zijn verschillende gefermenteerde recepten en instructies voor het leven houden van een SCOBY.
Naast seizoensgroenten worden soms ingrediënten gebruikt die je allicht zelf moet plukken, zoals zuring en vlierbloesem. En voor ingrediënten als chiazaad of polenta kun je het beste terecht bij een speciaalzaak of natuurwinkel. De meeste recepten zijn echter te maken met eenvoudige ingrediënten die je in iedere supermarkt kan vinden. Het meest opmerkelijk ingrediënt? Gerookt water! Ja dat bestaat, ik moest het googelen. Echt aantrekkelijk klinkt het trouwens niet, ik denk dat ik het oversla. Het wordt ook maar in een recept gebruikt.
De recepten
Er is veel keuze in het boek The Modern Cook’s Year: soepen, stoofpotten, salades, balletjes en burgertjes, platbrood en ook zeker zoetigheden. Omdat de indeling per seizoen is staat alles lekker door elkaar en dat heeft wel wat. Er is inspiratie opgedaan over de hele wereld maar alles heeft wel een typische Anna Jones touch gekregen. Zo heeft ze bijvoorbeeld ajo blanco een befaamde amandelsoep, vegetarisch gemaakt. Er is hier en daar ook aandacht voor kinderen omdat Jones in de tussentijd ook moeder is geworden. Zo staat er een zelfmaakversie van de befaamde mini-milk ijsjes in.
Tussendoor zijn er pagina’s waarop Anna Jones nuttige tips geeft. Bijvoorbeeld over hoe je een hartige salade moet samenstellen of een warme drank bereid voor op een koude dag. Ook zijn er pagina’s waarin ze reflecteert op hoe je optimaal op kunt gaan in het koken of hoe je een feestelijke tafel dekt. Kortom: alles aspecten van het koken. Elk recept heeft ook een uitgebreide inleiding waarin uitleg wordt gegeven of een sfeer wordt geschetst. Alle gerechten zijn prachtig gefotografeerd.
Conclusie
Dit is Anna Jones meest dikke boek tot nu toe. Ik zie alweer heel veel gerechten die kanshebbers zijn om een favoriet te worden in huize Lauriekoek. Anna Jones is zeker modern maar zonder teveel superfood poeha en het afwijzen van complete voedselgroepen. Het is gewoon lekker vegetarisch eten punt. Ik vind het bewonderenswaardig dat Anna Jones zo goed haar evenwicht weet te bewaren in een wereld waar clean eating en hele voedingsgroepen weglaten zonder goede reden nog steeds behoorlijk in de mode is.
Roos
30 maart, 2018O wauw, wat een fijne review weer. Lijkt me een supermooi boek. Even een update over het project koken uit m’n kookboeken. Dat is nog niet van de grond gekomen. Ik ga gestaag door met het plan 🙂
Laurie
30 maart, 2018Ik heb ook een update over dit kookboek. Het komt namelijk over een paar maanden in het Nederlands uit. Hopelijk lukt het je binnenkort om een start te maken, soms moet je net het juiste moment vinden in je leven.