Recept: Sponge cake met gebakken aardbeien uit Bloem, suiker, boter

Victoria Sponge cake @ Lauriekoek.nlIk mag een paar recepten uit het kookboek Bloem, suiker, boter met jullie delen en we trappen meteen af met een shopstopper. Of moet ik spektakelstuk zeggen? Een heerlijke Victoria sponge cake met gebakken aardbeien die daardoor heerlijk zacht, zoet en jamachtig worden. In dit recept heb ik zelf double cream gebruikt in plaats van slagroom, lees mijn opmerkingen onderaan het recept.

Sponge cake met gebakken aardbeien

Voor 8 tot 10 stukken

Deze sponge cake wijkt af van de klassieke gelijke delen suiker/bloem/boter/eieren. Ik heb ruim 30 taarten gebakken om de verhoudingen precies goed te krijgen. Door een deel van de boter te vervangen door eidooiers en door slagroom toe te voegen, krijg je een extra vochtige taart met goede structuur en heel veel smaak. Doordat we minder boter gebruiken krijgen de andere smaken, zoals het melkachtige van de slagroom, ook de kans om naar voren te komen, wat zorgt voor een heerlijk volle, zachte achtergrondsmaak voor de room en het fruit. Je zou de gebakken aardbeien kunnen vervangen door jam, maar dan mis je die lekkere siroop.

Benodigdheden
  • 2 taartvormen van 20 cm Ø
  • staande mixer
Ingrediënten

Geroosterde aardbeien

  • 200 gram aardbeien
  • 20 gram fijne suiker

Taart

  • 200 gram boter, op kamertemperatuur (liefst 20°C)
  • 5 gram zeezoutvlokken (ongeveer 1/3 theelepel)
  • 245 gram fijne suiker
  • 65 gram slagroom
  • 160 gram hele eieren (ongeveer 3)
  • 35 gram eidooiers (ongeveer 2)
  • 1-2 theelepels goed vanille-extract
  • 90 gram volle melk
  • 245 gram tarwebloem
  • 17 gram bakpoeder (ongeveer 4 theelepels)
  • 25 gram fijne suiker

Opgeklopte room

  • 200 gram slagroom*
  • 40 gram crème fraîche (optioneel)
  • 15-20 gram fijne suiker (optioneel)

Plus

  • poedersuiker, voor eroverheen (optioneel)
Werkwijze
  • Verhit de oven tot 150 °C.
  • Maak de geroosterde aardbeien: was en halveer de aardbeien. Kleintjes kun je heel laten. Schep er op een bakplaat de suiker door. Bak 30-40 minuten, tot ze zacht, stroperig en iets geslonken zijn. De aardbeien worden donkerder van kleur. Je kunt ze tot 1 uur bakken. Laat afkoelen en schep ze met alle siroop in een kom. Je kunt ze 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
  • Verhit de oven tot 170 °C, bekleed de taartvormen met bakpapier en zet opzij.
  • Maak de taart: klop in de standmixer de zachte boter, het zout en de suiker 2 minuten door elkaar, op medium stand. De boter en suiker zijn dan wat luchtiger en worden iets lichter van kleur maar niet zoveel dat ze echt opgeklopt zijn. Het is beter om een beetje voorzichtig te zijn op dit punt – we willen er nog niet te veel lucht in kloppen!
  • Vermeng de room, hele eieren, eidooiers, het vanille-extract en de melk en zet opzij. Zeef de bloem en het bakpoeder samen en zet opzij.
  • Begin met de vloeistof en voeg afwisselend vloeistof en droge ingrediënten toe aan het boter-suikermengsel, in ongeveer 3 delen; schraap als dat nodig is de zijkanten van de kom naar beneden.
  • Verdeel het beslag over de twee taartvormen; 475-500 gram per taart. Bestrooi 1 taart met 25 gram suiker. Dit wordt de bovenkant.
  • Bak ze 25 minuten en controleer of de taarten goudkleurig zijn, terugveren en van de zijkanten van de bakvormen loskomen. Bak ze 5 minuten extra als de taarten er niet uitzien alsof ze al klaar zijn. Laat ze 10 minuten in de bakvorm afkoelen, haal ze er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster.
  • Maak de vulling: klop de room op met de crème fraîche, als je die gebruikt, en eventueel de fijne suiker, tot er heel zachte pieken zijn en zet opzij.
  • Verdeel de roomvulling over de taart zonder suikerlaagje; laat hierbij rondom een rand van 2-3 cm vrij, zodat de room er niet uitloopt. Schep er flinke scheppen gebakken aardbeien op en de siroop. Misschien heb je niet alles nodig. Om je ervan te verzekeren dat de vulling er niet uit gaat lopen, kun je de samengestelde taart in de
    koelkast of vriezer zetten zodat de room wat steviger wordt.
  • Leg de taart met het suikerlaagje erop. Bestuif eventueel met poedersuiker. Dien op met de aardbeiensiroop die over is.

Victoria Sponge cake @ Lauriekoek.nl

Tip: Als de slagroom die je gebruikt een erg hoog vetgehalte heeft, raad ik aan er ongeveer 20 gram volle melk aan toe te voegen om schifting te voorkomen en om de pieken mooi zacht te houden (opmerking van mij, Laurie: In Nederland is zulke room niet verkrijgbaar)

*Nog een opmerking van mij: In Engeland wordt in dit recept double cream gebruikt in plaats van slagroom. In Nederland is dat niet algemeen verkrijgbaar dus het is aangepast. Je kunt double cream in Nederland kopen bij expat shops zoals Kellys expat shopping (bel of mail ze van te voren zodat je niet voor niets langs gaat). Ik heb dit recept dan ook gemaakt zoals het eigenlijk bedoeld is, met double cream.

Posted by on 27 augustus, 2024

LEAVE A COMMENT