Recept: Duitse kwarkbroodjes

Recept: Duitse kwarkbroodjes @ Lauriekoek.nl Als ik bij de Duitse bakker kom neem ik eigenlijk altijd wel een of meer kwarkbroodjes mee. Ze zijn kruimelig, niet te zoet, precies zoals ik mijn broodjes graag heb. Ik had eigenlijk nog nooit zelf kwarkbroodjes gemaakt, waarom weet ik niet, waant ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Ik deel vandaag het recept met jullie. Ideaal voor het paasontbijt. 

Hoe origineel mijn recept is weet ik niet. Er zijn ook broodjes met vanillesuiker, broodjes gemaakt van bladerdeeg, broodjes waarvoor je eerst een deeg moet garen in een pan. Allemaal vallen ze onder de noemer kwarkbroodje volgens het internet. Daar word ik dus niet echt wijs uit. Deze broodjes zijn zacht fluffy en persoonlijk vind ik ze zelfs zonder beleg erg lekker.

Ik heb de broodjes gemaakt met mijn Ankarsrum, die een kneedfunctie heeft. Hiermee is het kneden in slechts 5 minuten gepiept. Als ze ze met de hand maakt moet je waarschijnlijk 10 minuten kneden.Ankarsrum @ Lauriekoek.nl

Houd je niet van rozijnen maar wel van chocolade? Vervang de rozijnen dan door stukjes pure chocolade.

Het recept is voor 12 kwarkbroodjes

Wat heb je nodig?
  • 200 ml volle melk (lauwwarm +/- 40C)
  • 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
  • 200 gram volle kwark (op kamertemperatuur)
  • 40 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 50 gram suiker
  • 450 gram tarwebloem
  • 80 gram rozijnen
  • 1/2 theelepel fijn zout
  • 1 ei
Werkinstructie
  • Warm de melk op in een pannetje tot hij lauwwarm is. Doe eerst de natte ingrediënten (melk, boter, kwark) + het gist in de mengkom van de Ankarsrum, Voeg daarna de droge ingrediënten (tarwebloem, suiker en zout) er aan toe. Zet de machine aan en laat deze ongeveer 5 minuten draaien op lage stand tot het deeg elastisch is. Doe dan de rozijnen erbij, laat nog heel even draaien tot deze goed door het deeg zijn gemengd en zet de machine dan uit.
  • Doe de deksel op de mengkom en zet hem op een warme tochtvrij plek. Laat het deeg minstens een uur rijzen totdat het in volume van het deeg verdubbeld is.
  • Duw het deeg plat en maak 12 gelijke stukken, je kunt het op het oog doen, of het hele deeg wegen en het totaalgewicht door 12 delen. In mijn geval waren de balletjes van ongeveer 80 gram per stuk. Rol de balletjes over de aanrecht tot je weerstand voelt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Plakt het deeg erg? Maak dan eerst je handen nat.
  • Laat de bolletjes 20 minuten rijzen, het liefstop een warme plek. Ook nu zie je weer dat ze duidelijk groter zijn geworden. Verwarm je oven voor op 180 graden. Kluts het ei in een kommetje kwast de bolletjes goed in met het eimengsel. Vergeet de zijkanten niet.
  • Bak de broodjes voor 15 tot 20 minuten. Als ze mooi donkerbruin zijn en terugveren als je er op duwt, zijn de klaar.
    Recept: Duitse kwarkbroodjes @ Lauriekoek.nl

Kwarkbroodjes zijn het lekkerste op de dag dat ze gebakken zijn, het liefst als ze zelfs nog een beetje warm zijn. Als je ze goed verpakt zijn ze twee dagen houdbaar.

Posted by on 31 maart, 2022

LEAVE A COMMENT