Recept: Anna Jones – Zomerpudding
Wat is er toch veel om vrolijk over te zijn. Mijn keuken is geen mini sauna meer dus ik kan weer gewoon de oven aan doen zonder het nog warmer te krijgen. The Great British Bake Off is weer begonnen en het laatste boek van Anna Jones is nu in Nederland verschenen. Het heet Vegetarisch Het Jaar Door en is verschenen bij Uitgeverij Fontaine. Als kers op de taart mag ik van Fontaine ook nog eens een recept met jullie delen uit het boek.
Met zowel het zomerfruit als de Bake Off in mijn achterhoofd koos ik voor summer pudding. Een echte Britse klassieker. Geen wiebelpudding maar een fris licht toetje barstensvol rood fruit. Je kunt het makkelijke van te voren maken en je kan er zelfs oud brood in gebruiken.
Zomerpudding van Anna Jones
Anna Jones: “Zomerpudding is zonder twijfel mijn lievelingsdessert in de zomer en ik wacht het hele jaar op de zwarte bessen die ik ervoor nodig heb. Zwarte bessen zijn blijkbaar niet traditioneel, maar ik ben dol op de zure smaak. Ik maak mijn pudding met zuurdesembrood en niet met het witbrood waar zelfs gerespecteerde koks voor kiezen. Omdat de structuur losser is, moet je wel wat gaten dichten, maar de smaak is het waard.”
Voor 6 personen heb je nodig
- boter of olie voor het invetten
- 300 gram zwarte bessen
- 300 gram rode bessen
- 300 gram framboos
- 2 eetlepels rietsuiker
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel vanillepasta
- 1 theelepel rozenwater
- sap van een 1/2 sinaasappel
- 1/2 oud zuurdesembrood
Instructies
- Vet een puddingvorm of kom met een inhoud van 1 liter in met boter (of olie) en leg er een vel plasticfolie in;laat dit ruim over de rand hangen.
- Doe de vruchten, suiker, vanillepasta, het rozenwater en het sinaasappelsap in een kleine pan en warm het mengsel op laag vuur 10-12 minuten op tot het fruit openbarst en het mengsel geurig ruikt.
- Snijd het brood met een scherp mes in plakken van 1/2 cm dik. Snijd de korsten eraf. Snijd een cirkel ter grootte van de bodem van de puddingvorm uit een van de sneden brood en leg die op de bodem van de puddingvorm. Leg de andere sneden brood tegen de zijkant van de puddingvorm. Laat ze boven de rand uitsteken; je snijdt ze nog bij. Druk het brood tegen de zijkant van de kom en zorg dat er geen gaten vallen; vul eventuele gaten op met kleine stukjes brood.
- Laat het fruit iets afkoelen en voeg zo nodig iets meer suiker toe. Zeef het fruit in een kom en doe het gezeefde vocht weer in de pan. Schep het fruit op het brood in de puddingvorm en dek het af met nog meer sneden brood. Zorg opnieuw dat er geen gaten vallen en snijd overtollig brood af.
- Vouw het plasticfolie over het brood en zet een goed passende schotel op de pudding met een klein gewicht erop. Bijvoorbeeld een kleine jampot. Zet de puddingvorm met het gewicht erop minstens 3 uur maar liever een nacht in de koelkast zodat het brood het donkerpaarse sap kan absorberen.
- Laat het resterende vocht in de pan vlak voor het serveren met de helft inkoken en schenk het over de pudding. Serveer met creme fraîche of slagroom.
Laatste reacties