Mamaschai
Mamaschai is een nieuwe drank in pak, een kruidige drank die echt een oppepper kan zijn op een koude winterdag. Ik drink het niet dagelijks, maar met een kop goede chai kun je mij best blij maken. Dus ik probeerde hem uit.
Mamsachai is opgericht door twee zussen en hun vader. Een van de zussen leerde de drank kennen toen ze met haar man in India was. Samen met haar zus wilde ze de chai die ze daar had leren kennen naar Nederland halen. Ze ontwikkelde een recept dat veganistisch (op amandeldrink basis) is en minder suiker bevat dan de dranken die op basis van poeders en concentraat worden bereid.
Taaitaai
De smaak van deze Mamaschai? Daar ik heb ik eigenlijk maar een woord voor (of eigenlijk twee): taaitaai! Het doet mij echt zo aan deze Sinterklaaslekkernij denken. Dat is niet zo gek, want het zijn min of meer dezelfde kruiden: kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs, zwarte peper en gember, maar dan in een drank in plaats van een koek. In India zijn trouwens heel veel verschillende soorten chai te vinden, iedereen heeft zijn eigen recept en kruidenmengsel en ze smaken allemaal net even anders. Veel mensen hebben ook een favoriete verkoper die volgens hen de beste maakt.
Minder zoet
Mamaschai is bewust minder zoet gemaakt en gezoet met rietsuiker, dat is goed als je van plan bent liters chai te drinken. Toch vind ik een klein glaasje zoetere chai op zijn tijd eigenlijk nog lekkerder. Zo heb ik chai ook leren kennen. Kruiden haalt ook de smaak van de kruiden omhoog. In sommige gedeeltes van India gebruiken ze jaggery of kokosbloesemsuiker, omdat dat een speciale smaak geeft. Mamaschai heeft dat niet.
Koud en warm te drinken
Mamaschai zit in een pak en kun je zo vanuit het pak opwarmen. Dat is ontzettend handig. Je hoeft niets extra’s in huis te halen of te hebben. Toch denk ik dat chai bereiden niet echt veel meer werk is dan een kop chai uit een pak opwarmen. Kwestie van pannetje op het vuur, kruiden erbij even wachten en dan genieten. Het voordeel is ook nog eens dat je de kruiden en specerijen dan precies naar wens kunt aanpassen, net als de zoetheid natuurlijk.
Het is mogelijk om chai warm koud of op kamertemperatuur te drinken, zo ook te lezen op hun website. Toch denk ik dat als je het dichts in de buurt van het origineel wil blijven je de drank warm moet drinken en zonder slagroom, gewoon puur. Zelf ben ik trouwens van mening dat goede chocolademelk eigenlijk ook zo gedronken moet worden.
Recepten
Op de website van Mamaschai vind je verder allerlei recepten voor chai met drank voor baksels en cocktails en zelfs soep met chai. Dit doet mij denken aan de speculaaskruidengolf die in Nederland nog steeds gaande is. Werkelijk alles is ook met speculaassmaak te krijgen. Ieder het zijne, maar ik heb mijn chai graag als drank en mijn speculaas graag als koek. Er hoeft niets aan verbeterd te worden.
Meer informatie en verkooppunten kun je vinden op de Mamaschai website. Het is ook mogelijk om de drank bij hen direct te bestellen.
Laatste reacties