Brassica koolzaadolie

Misschien zie je in de zomer wel eens van die velden vol kleine gele koolzaadbloemetjes, die groeien ook hier in Nederland. Net als met veel andere gewassen, kan je hier olie uit persen. Nou ja niet uit de complete plant maar uit de zaden.  Brassica koolzaadolie is een goudgele olie, geperst uit deze zaden. Eerder schreef ik al een stuk over deze koolzaadolie, die nog verkrijgbaar was onder een andere naam. Hoogtijd voor een update.

De olie uit de kookboeken

Ik zag in een Amerikaans veganistisch kookboek een keer staan dat je voor bepaalde gerechten olie nodig had die naar boter smaakte. Nu is het natuurlijk geen boter, maar met wat fantasie kan je je voorstellen dat koolzaadolie wel een klein beetje in de buurt komt. In het buitenland zoals Amerika wordt er sowieso veel meer met canola of koolzaadolie gewerkt om te bakken, of in dressings. Duitsers gebruiken het ook veel meer dan Nederlanders.

Boterachtig nootachtig en neutraal

Brassica heeft twee soorten koolzaadolie, een algemene olie die geschikt is voor koude en warme gerechten en een specifieke olie die speciaal is ontwikkeld om in te bakken en te braden. Zeker de Brassica koolzaadolie voor koude en warme bereidingen is een beetje nootachtig. Of ik het boterachtig vind, dat weet ik niet. Koolzaadolie wordt wel vaak gebruikt om margarine van te maken dus zo raar is het ook weer niet. Ik denk niet dat het een blijvende botersmaak aan je groenten geeft, maar het geeft een dressing wel een nootachtig karakter. De bak & braadolie is vrij neutraal van smaak.

Fabeltjes

Over koolzaadolie doen veel rare verhalen de ronde. Zo zou alle koolzaadolie genetisch gemanipuleerd zijn. Dit klopt in Nederland helemaal niet. Brassica koolzaadolie is helemaal niet genetisch gemanipuleerd. Ik merk dat in Nederland sommige niet kloppende informatie 1 op 1 uit Amerika wordt overgenomen zonder navraag te doen. Hetzelfde is aan de hand met soja waarvan ook al jaren het verhaal gaat dat alles GMO is en wat door iedereen vrolijk wordt na-gepapagaaid. Dat is jammer, want zo worden mensen bang voor dingen die niet eens feitelijk kloppen.

Koolzaadolie, een duurzame keuze

Koolzaadolie is een duurzame keuze. Het kent weinig vervoer omdat het zaad in Nederland gewonnen en geperst wordt. Kokos en olijven groeien niet in Nederland. Bijen houden van de koolzaadbloemen die vroeg bloeien en ze zo van het broodnodige voedsel voorzien. Koolzaad verbetert de bodem, waardoor een volgend gewas wat op dezelfde grond geteeld wordt meer opbrengst geeft. Er zit veel omega-3 in koolzaadolie, vitamine E en het is arm aan verzadigde vetten.

Koud geperst en geel van kleur

Brassica koolzaadolie wordt koud geperst (tot 40 graden) en is geschikt om te verwarmen tot 180 graden. De bak & braadolie is zo ontwikkeld dat je er in kunt bakken tot 240 graden. Koolzaadolie is veganistisch, er zitten geen dierlijke ingrediënten in. De olie zit bewust niet in een donkere fles omdat het merk trots is op de mooie gele kleur van de olie. Die willen ze laten zien omdat het volgens hen een teken is van de kwaliteit van de olie. Door het koud persen is de olie ook beter bestand is tegen (dag)licht en oxidatie. Dit is dus heel anders is dan de industriële olie die heet wordt geperst en waar oplosmiddelen worden gebruikt.

Ik stel me zo voor dat nu het klimaat de oogst van olijven in sommige regio’s tot wel 30% doet afnemen het best zou kunnen dat mensen in de toekomst vaker een ander soort olie zullen gaan gebruiken. Zonnebloemolie is door de oorlog flink duurder geworden. Koolzaadolie komt ook daardoor in een ander licht te staan. Minder vlees eten voor het klimaat is inmiddels wel bekend, maar dat er ook voedingsmiddelen schaars gaan worden of verdwijnen daar hoor je nog weinig over.

Omdat ik graag kook heb intussen al aardig wat soorten olie en ik varieer daar mee in de keuken. Soms past sesamolie ergens goed bij, soms olijfolie en soms weer kokosolie. Net waar ik zin in heb en waar een recept om vraagt. Koolzaadolie past prima tussen de rest van de oliën ik gebruik het graag en ben onder de indruk van hoe duurzaam het is.

Brassica koolzaadolie voor koude en warme gerechten en de speciale bak &braadvariant zijn verkrijgbaar in de supermarkt.

Posted by on 1 maart, 2024

1 Comment

  • Martine

    10 november, 2014

    Ik ben ook fan van koolzaadolie. Heel lekker in vegan bechamelsaus. Het is ook nog eens een goede bron van omega 3 vetten. Deze van Hollands Goud is best okay, maar het lekkerst vind ik de Teutoburger koolzaadkiemolie met botersmaak, ook te koop bij AH.

LEAVE A COMMENT