Boekrecensie: Tomato tomato
Ik heb in de afgelopen jaren allerlei kookboeken over een onderwerp of met één ingrediënt voorbij zien komen maar de tomaat nog niet. Tomato tomato is, zoals de naam al doet vermoeden dus een kookboek waarin de tomaat centraal staat. Tomaten komen in vele kookboeken voorbij, het is de basis van heel veel recepten, een echte allemansvriend. Van oorsprong is de tomaat Zuid-Amerikaans en naar de oude wereld gekomen in de 16e eeuw en inmiddels echt niet meer weg te denken uit zo’n beetje iedere keuken. Genoeg om een heel kookboek aan te wijden.
Tomatensaus
De schrijver van Tomato tomato, Julie D’Heygere, maakte zelf haar eigen tomatensaus en richtte Think tomato op rondom deze saus. Ik vind het fascinerend klinken, vooral omdat ik Lauriekoek al best wat kant-en-klare pastasauzen heb mogen proberen. Helaas waren die bijna altijd, hoe houd ik het beleefd, niet erg lekker. In dit kookboek staan trouwens niet alleen maar pastasauzen maar recepten met tomaat in de breedste zin van het woord.
Na een kleine introductie van de tomaat, de verschillende soorten tomaten en wat interessante tomatenfeitjes zoals het feit dat ze een bron zijn van umami, volgen voor de recepten die zijn ingedeeld op de vier seizoenen. Elk seizoen heeft zijn eigen pastasausrecept. Daarnaast heeft ieder seizoen ook zijn eigen tomatenrecepten die niet per se een saus zijn. Uiteraard leunt dit boek wel een beetje op de Italiaanse keuken, maar daar laat het zich niet door beperken.
Niet spannend
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik vind de recepten in Tomato tomato een beetje saai. Ja de tomaat is een groente (ja, éigenlijk een vrucht, ik weet het) die overal in kan, maar dit zijn echt wel heel erg de usual suspects onder de recepten. Pasta met bolognesesaus, tomatensoep, bloody mary, rode pesto, balletjes in tomatensaus. Voor de vegetarische tomatenopties loop ik ook niet warm. Denk aan tomatentartaar, curry met tomaat en pompoen of een hartige taart met tomaat. Ja het bevat allemaal tomaat, maar dit kent toch iedereen al? Waar is de verrassing?
Natuurlijk gaat er in veel recepten ook tomatensaus, wat als je het vanuit het oogpunt van een tomatensausfabrikant bekijkt best slim is. Als ik nadenk over hoe ik zelf met tomaten kook maak ik huis wel eens een tomatensaus, maar ik denk dat ik het niet per se altijd als bouwsteen voor de maaltijd gebruik. Ik snap dat dit gedacht is vanuit een druk gezin waar soms ook heus wel eens een potje tomatensaus geopend wordt. Zelf ben ik meer van de tomaat uit blik, die altijd worden geoogst als ze goed rijp zijn. Jammer genoeg heeft blik ten onrechte een slechte naam.
Ik heb niets tegen een goede tomatensaus of hij nou huisgemaakt is of uit een potje komt. Hoewel het laatste wat mij betreft een wonder is. De recepten uit dit Tomato tomato kookboek hebben mij helaas niet geïnspireerd om meer met tomaat te doen, dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat dat niet aan de tomaat ligt, een goede rijpe tomaat waardeer ik nog altijd zeer.
Tomato tomato
Julie D’Heygere
Uitgeverij Lannoo
€27,99
Laatste reacties