Boekrecensie: Naturally vegan

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nlNaturally vegan is de titel van het kookboek van Julius Fiedler alias Hermann. Onder die laaste naam gaf hij tijdens corona online broodbaklessen. Dit pseudoniem komt inderdaad van de vriendschapscake basis die nog steeds de ronde doet. Julius begon als filmmaker, maar vond een baan bij Jamie Oliver. Eerst als productiemedewerker daarna als foodstylist. Hij schakelde over op een plantaardig dieet en voelde zich niet echt thuis bij de moderne manier van vegan koken. Hij ging op zoek naar alternatieven en vond de recepten waarvan er nu een verzameling in dit kookboek staan.

Veganistische recepten

Het verbaast mij wel een beetje dat er weinig recente veganistische kookboeken zijn die zich richten op recepten die al heel lang bestaan en “toevallig”veganistisch zijn. Er zijn er zeker wel een paar, Vegan voor altijd bijvoorbeeld, Nistisima of Vegan de wereld rond. Toch hadden het er wat mij betreft veel meer kunnen zijn. Gelukkig is Naturally vegan in dat gat gedoken. Het probleem met kookboeken waar klassiekere recepten zijn herschreven naar een veganistische variant, is dat een ingrediënt als bijvoorbeeld kaas wordt vervangen voor specifieke vegan kaas waarvan het met of de winkel die het verkoopt mogelijk morgen al niet meer kan bestaan. Niet iedere vegan kaas heeft dezelfde eigenschappen, dat kan nauw luisteren met als gevolg dat zo’n recept op die manier niet meer te maken valt. Daarnaast, alternatieven zoals vegan kaas en vegaburgers die op vlees moeten lijken spreken ook niet iedereen aan.

Wat achtergrond

Het kookboek begin met een kleine geschiedenis van veganisme en het ontstaan van veganistische gerechten en de factoren die daarop van invloed zijn. Religie, de ligging het klimaat, handel, noodzaak en verbinding spelen allemaal een rol. Julius Fiedler zegt ook dat hij absoluut niet de uitvinder is van de recepten in Naturally Vegan. Dit zijn de recepten die hij is tegengekomen op zijn reizen en tijdens onderzoek en die hij graag wil delen. Bij ieder recept staat ook een land of regio aangegeven, hij wil daar nog over zeggen dat een indicatie is. Veel gerechten hebben een gevoelige of complexe geschiedenis die grenzen overschrijdt. Over die geschiedenis lees je wel iets maar het gevoelige en complexe, daarvoor moet je een ander boek hebben.

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl
Van over de hele wereld

In Naturally Vegan vind je recepten van over de hele wereld. De recepten zijn ingedeeld in voorgerechten, peulvruchten, granen, complete maaltijden, groenten, dips en smaakmakers en zoetigheden. Met complete maaltijden wordt overigens een maaltijd met peulvruchten en granen bedoeld, waarbij lijkt te worden gehint op het het feit dat je verschillende plantaardige eiwitten in een maaltijd moet combineren om ze “compleet” te maken. Dit is een achterhaald concept, je hoeft voedingsmiddelen niet combineren zolang je een gevarieerd dieet eet en genoeg kom je als vega of vegan gewoon aan je eiwitten.

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Tussen de recepten staan de oude bekenden, zoals hummus en falafel, ribolita en tabouleh. Er zijn ook recepten bij je misschien nog niet kent zoals Mujaddara rijst met linzen en gekaramelliseerde ui, of Zwabische aardappelsalade, dit keer gemaakt zonder runderbouillon en Romeinse artisjokken. Er zijn ook een paar gerechten waarvoor je moet fermenteren zoals tursu en uttapam. Bij ieder gerecht staat een mooie foto en door het boek heen vind je ook wat illustratie. Niet alles in dit boek kost je gelijk een hele avond, er staan zeker wat opties in die geschikt zijn voor een doordeweekse dag.

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl
Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl
Ingrediënten

Qua ingrediënten is er wel het een en ander gewoon in iedere supermarkt verkrijgbaar, maar er zijn nog best wat dingen bij waarvoor je naar een speciaalzaak moet. Voor de recepten uit India heb je soms wat peulvruchten nodig die je alleen bij de toko kunt kopen bijvoorbeeld en voor de Idli moet je ook een speciaal rekje hebben om de cakjes te stomen. Soms moet je ook op zoek naar dingen als tap de corti paprika of tropea ui, gelukkig staat erbij dat je ook gewone paprika en sjalot mag gebruiken. Julius Fiedler is lid van Slow Food,wat lokale ingrediënten eert en ik snap ook dat je een gerecht zo dicht mogelijk bij het origineel wil houden. Gelukkig worden er alternatieven genoemd.

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Nog even over die peulvruchten

Nog een dingetje dat mij opviel bij de tips en trucs. Julius Fiedler claimt dat je om 320 gram gedroogde peulvruchten in een liter water te koken je een snelkookpan van minstens 3,5 liter nodig hebt. Ik heb een snelkookpan van drie liter en daar kook ik echt meer peulvruchten in dan 320 gram kan ik jullie vertellen. Ook zegt hij dat je als je peulvruchten in een pan kookt je absoluut geen zout mag toevoegen. Bij snelkookpan peulvruchten mag dit van hem wel. Waarom, dat staat er niet echt bij. Ik voeg in een gewone pan en snelkookpan zout toe. De discussie over of je wel of geen zout mag toevoegen zal wel tot in het einde der tijden voortduren.

Hype?

Ik had me verheugd op dit kookboek en ik denk dat dat terecht is. Er zijn zoveel gerechten die al jaar in jaar uit worden gegeten zonder dat er iemand nadenkt over of het veganistisch is. Gerechten die misschien op de sociale media geen gigantische hypes veroorzaken maar die het zeker waard zijn om gevierd te worden. Of je er mensen die kritisch zijn op veganistisch eten mee overtuigd? Dat weet ik niet.

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl
Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Naturally Vegan
Julius Fiedler
Good Cook
€29,95

Boekrecensie: Naturally vegan @ Lauriekoek.nl

Posted by on 12 oktober, 2025

LEAVE A COMMENT