Boekrecensie: Dim sum & dumplings

Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nlDim sum betekent in het Chinees “het hart raken” en dat is precies wat goed eten doet. In dit kookboek vind je recepten voor allerlei soorten dim sum en dumplings. Gestoomd, gekookt, gefrituurd en gebakken en zelfs zoete dim sum. Met dingen die er goed bij passen zoals chili-olie en thee. 

Karin Lei

Karin Lei woont met haar twee kinderen en man Kennet in Malmo in Zweden. Ze is het kind van horeca ouders uit Taiwan en China en is opgegroeid in het restaurant wat haar ouders in Zweden hebben. Op haar blog  Chopstick stories deelt ze Chinese en Taiwanese recepten en persoonlijke verhalen. Dit is haar eerste kookboek.Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Opmaak

De opmaak van Dim sum & dumplings is echt ontzettend tof. Naast de voorkant waar een jade cabbage dumpling op staat afgebeeld en het schutblad waarop verschillende soorten dumplings staan, gaat de coolheid binnen in het boek door. Een combinatie van foto’s, tekeningen en foto’s van gerechten die allemaal een geheel vormen. Recepten waarbij het handig is dat iets visueel wordt uitgelegd zijn voorzien van een stripverhaal ter verduidelijking.Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Dumplings

Misschien weet je nog niet zoveel over dumplings, in dat geval praat Dim sum & dumplings je helemaal bij. Niet alleen hoe je het praktisch voor elkaar krijgt ze te maken, maar ook welke ingrediënten je nodig hebt en of je ze in kunt vriezen komt in het boek aan bod,net als of je ze kunt voorbereiden en zo ja hoe. Ook voor de afkomst en geschiedenis is aandacht. Zo is de jade cabbage dumpling iets wat bij het Chinese nieuwjaar hoort. Het is een symbool van geluk en voorspoed Weer wat geleerd!Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten

Voor de ingrediënten die je nodig hebt voor de recepten in dim sum & dumplings kan je goed bij de toko terecht. Veel supermarkten verkopen tegenwoordig ook wel iets. Alleen weet je in een toko zeker dat je de juiste soorten kleefrijstmeel, tapioca en gedroogde paddenstoelen vindt. Je kunt er ook vaak een bamboe stoommandje en desnoods zelfs een wok vinden als je die nodig hebt. Als je een kookboek zoals dit koopt dan hoort een bezoekje aan de toko er gewoon bij.

Niet vegetarisch

De recepten zijn helaas niet mega vegetarisch. Er staan zeker wel vegetarische versies in, vaak ook veganistisch, bijvoorbeeld gevuld met shiitake, of oesterzwam, of tofu. Het merendeel bevat echter vlees, vaak gehakt, Soms kan er ook vegetarisch gehakt gebruikt worden. Vaak is er gehakt nodig met een hoog vet percentage en vegagehakt wordt dan een beetje moeilijk. De dumplings die vegetarisch zijn klinken wel lekker, vooral die gevuld met Chinese bieslook, die in de pan worden gebakken voor extra knapperigheid.Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Dim sums, ook zoet

Mijn favoriete hoofdstuk is denk ik de zoete dim sum. Allereerst vanwege de custard buns in de vorm van een beertje. Kom op wie vind dat nou niet snoezig? De andere reden is dat ik die in restaurants eigenlijk nooit ben tegengekomen. Ik ken de konijntjes gevuld met rode-bonenspijs, maar andere nagerechten ben ik eigenlijk nog niet tegen gekomen. Het is ook een leuk idee om een avond dim sum eten af te sluiten met dim sum met een zoete vulling.Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Zelf maken

Dim sum & dumplings is echt een lust voor het oog. Het is jammer dat er weinig vega in staat., aan de andere kant zijn het de recepten die Karin Lei vanuit haar jeugd en thuis met ons wil delen. Als daar weinig vega bij zit, dan is dat zo. Dit kookboek doet me herinneren dat dim sum een echt kunst is. Als ik een zak diepgevroren wontons bij de toko uit de vriezer haal, sta ik daar niet zo bij stil maar het is wel zo. Ik moet ze dus echt weer eens zelf maken. Dit boek maakt je wat dat betreft wel weer helemaal enthousiast om aan de slag te gaan.Dimsum & dumplings @ Lauriekoek.nl

Dim sum & dumplings
Karin Lei
Uitgeverij Good Cook
€22,50

Posted by on 24 mei, 2023

2 Comments

  • Charlotte

    25 mei, 2023

    Oh die jian dui sesamballetjes zijn lekker. Heb ze wel eens bij de toko gekocht en mmm mmm mmm! Wat leuk dat je ze nu ook zelf kan maken met dit boek!!

    • Laurie

      26 mei, 2023

      Bijna alles wat je kunt kopen kan je ook zelf maken. Al zijn sommige dingen wel echt een project en anderen juist heel eenvoudig. Daar kom je alleen achter door het te proberen natuurlijk. Sowieso is sesam echt een ondergewaardeerd ingredient.

LEAVE A COMMENT