Boekrecensie: De Japanse keuken van miso tot matcha
De Japanse keuken van miso tot matcha. Is dit een kookboek? Hmm nee er staan 7 recepten in maar ik ben geneigd te zeggen van niet. Dit is een klein boekje waarin ingrediënten en gerechten uit de Japanse keuken aan je worden voorgesteld. De Japanse keuken is populair maar ken je alle verschijningsvormen? Je hoeft geen bingokaart compleet te maken, dit is geen reisgids encyclopedie of woordenboek. Je kunt gewoon dit boekje openslaan en lezen en kijken.
Meer dan alleen sushi
Het is niet alleen de tekst die De Japanse keuken van miso tot matcha fijn maakt, minstens zo’n grote rol spelen de illustraties, beide van de hand van Inge Rylant. Zij woont de helft van het jaar in Japan en houdt van het land. Van vrienden en familie kreeg ze dan de vraag of ze elke dag sushi at. Het antwoord daarop was nee, wat ze dan wel at? De veelzijdigheid van de Japanse keuken laat ze zien in dit boekje.
Als je gewoon bij het begin begint zie je meteen hoe het werkt. Er worden ingrediënten en gerechten geïntroduceerd met aan een kant tekst en aan de andere kant illustratie. Als je gewoon leest zoals het komt begin je bij het Japanse ontbijt, tofu, zeewier, smaakmakers, vis, bento. Onder ieder onderwerp vallen weer een paar losse begrippen. Onder het ontbijt valt bijvoorbeeld gohan, rijst, maar ook miso shiru, misosoep. Ieder onderwerp heeft een paar regels tekst over de geschiedenis, het gebruik en de afkomst van een voedingsmiddel of gerecht.
Heb je de smaak te pakken?
Al lezende leer je de Japanse keuken een beetje beter kennen. Als je honger krijgt kun je die stillen met een van de recepten achterin te maken. Deze zijn samengesteld met culinair expert Tomoko Kaji. Heb je echt de smaak te pakken krijgen dan kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een Japans kookboek. Door de populariteit van de Japanse keuken de laatste jaren zijn er daar nu best veel van. Bij de recepten is er rekening gehouden met welke producten je hier kunt vinden. Uiteraard ontbreken hier de illustraties ook niet.
Leuke kennismaking
Niet dat ik vandaag bijzonder chagrijnig was maar dit boekje fleurde mij echt op. Van mij mag ieder land zo’n leuke kennismaking in boekvorm hebben. Ik vind het zelfs leuk dat het eigenlijk niet echt een kookboek is, maar juist een voorstelronde in tekst en beeld. En dat zeg ik als kookboekenrecensent. Ha!
De Japanse keuken van miso tot matcha
Inge Rylant
Uitgeverij Lannoo
€21,99
Laatste reacties