Boekrecensie: The Vibrant Table

IMG_0373[1]Dit boek is niet nieuw maar stond al een tijd op mijn persoonlijke verlanglijstje. Nu ik het in mijn bezit heb wijd ik er ook maar meteen een recensie aan. Het boek is geschreven door blogger Anya Kassoff van Golubka. Het is een vegetarisch kookboek met veel veganistische en soms ook rauwe recepten.

Ik vind het heel erg passen bij boeken zoals At Home In The Wholefood Kitchen, The Green Kitchen Travels, Elke Dag Supergezond. De focus ligt op gezond eten, minder granen, meer pseudo-granen zoals boekweit, geen vlees meer en lekker veel groente en fruit.
IMG_0376[1]
Omdat ik de blog van de desbetreffende schrijver al kende, had ik al een aardig idee van wat ik kon verwachten. Dat vind ik altijd handig bij het aanschaffen van kookboeken, zo word de kans op een kat in de zak ook kleiner. Steeds meer bloggers schrijven ook een kookboek omdat ze voor uitgeverijen volgens mij ook aantrekkelijker zijn. Ze hebben immers al een vaste schare lezers en fans.

Anya Kassoff groeide op in Rusland, voor de val van de muur. Ze was gewend uren in de rij te staan voor een product en ontdekte al vroeg hoe belangrijk eten is voor een mens. Haar manier van koken is daardoor gevormd. De focus ligt vooral op gezond en lekker eten, met wat de natuur ons geeft. In het boek staan ook een paar typisch Russische recepten met een twist van Anya.

Goed, maar wat vind ik van het kookboek? Ik ben dol op de foto’s, die zijn echt super mooi. De recepten zijn net even anders, muffins met boerenkool, noedelsalade met aardbeien, ijs met avocado, falafel gemaakt van pompoen zaden. Ik houd daar van, het klinkt exotisch, maar vliegt qua smaak niet compleet uit de bocht. Als je geen al te uitgebreide voorraadkast hebt, dan moet je zeker even naar de winkel al is het maar voor kikkererwten en boekweitmeel.
IMG_0375[1]
Vrijwel alle recepten zijn glutenvrij en dat maakt dat je wat dat betreft wat anders moet denken. In de baksels moet soms ”vegan gelatine” er wordt geen merk genoemd en dat is lastig want in Nederland is zoiets niet makkelijk te vinden. Gelukkig kun je in de meeste gevallen wel Iers mos gebruiken. Dit is verkrijgbaar in winkels die veel rawfoodproducten verkopen of adressen die zich specialiseren in thuisbrouwbenodigdheden (het wordt namelijk ook wel eens gebruikt voor het klaren van bier en wijn).
IMG_0377[1]
Voor sommige recepten moet je echt de tijd nemen omdat je dingen moet weken, kiemen, lang moet drogen of even moet laten fermenteren. Anderen kun je wel makkelijk maken. Het boek vertelt ook dat je aan sommige aspecten van glutenvrij koken een beetje zal moeten wennen. Als je bijvoorbeeld geen ervaring hebt met het bakken van (glutenvrije)crêpes, dan zul je die gaande weg op moeten doen. Mijn ervaring is trouwens dat dat makkelijk gaat, een klein beetje oefening baart kunst.
IMG_0378[1]
Ik ben blij met het boek, heerlijk ter inspiratie, om te lezen en ook om echt uit de koken. Aanbevolen. 🙂
IMG_0374[1]

Posted by on 5 juni, 2015

LEAVE A COMMENT