Van Nahmen
Van Nahmen is een chic Duits sappenmerk met en uitgebreid assortiment aan sappen, sap gemixt met thee en “fruitsecco’s”. Ze presenteren het als alcoholvrij (of soms heel laag in alcohol) alternatief. Het zijn mooie flessen, met klassiek ogend etiket, hier en daar zelfs een kurk en prik. In eerste instantie dacht ik dat het niet in Nederland verkocht werd, dus ik kon er hier niet enthousiast over doen. Niet is irritanter dan ergens over lezen en het dan echt nergens kunnen krijgen. Maar nu kan ik dus los.
Van Nahmen
Van Nahmen is gevestigd in Rijnland-Palts, waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat. Het bedrijf begon in de eerste wereldoorlog met het maken van appelboter met appels van eigen boerderij en in de tweede wereld oorlog gingen ze hier mee door. Na de oorlog verschoof de focus naar sappen, ze functioneerden als sap pers voor mensen die hun fruit tot sap wilde laten maken. Nu ligt de focus voornamelijk bij sap als luxe drank, of feestelijke drank, met lokaal onbespoten fruit. Appels uit hoogstam appelbomen en ook bijvoorbeeld sappen geperst van een enkele variëteit appel.
Duurzame sappen en dranken
Voor deze blogpost heb ik verschillende dranken van Van Nahmen uitgeprobeerd. Dit is maar een (kleine) greep uit het assortiment. Ze hebben heel veel verschillende soorten sappen en dranken. Op hun website staat ook dat ze constant doorgaan met innoveren. De dranken zijn voor een groot deel voorzien van het biologische keurmerk en de dranken zijn allemaal vegan, wat duidelijk op het etiket staat. Het bedrijf vindt lokaal duurzaam en eerlijk werken heel belangrijk. Ze werken mee aan biodiversiteitsprojecten en kennen al hun toeleveranciers.
Rabarbernectar
Nectar is een drank gemaakt van fruitsap en suiker of honing. Normaal gesproken kijk ik daar een beetje op neer, maar deze rabarbernectar is niet zoals de nectar die je hier in de goedkope supermarkt kunt kopen. Het is zuur door de rabarber en zoet door de toegevoegde suiker. Ik denk dat als je sap maakt op basis van rabarber, het wel erg zuur is. Nu smaakt deze prachtig roze drank als dessert in een glas. Volgens mij is het ook ideaal om te mengen met een beetje spa als je het te zoet vindt, of als basis voor een cocktail of mocktail.
Frucht-secco met appel en kweepeer
Frucht-secco of eigenlijk fruitsecco, is een fruitige alcoholvrije variant op prosecco. Deze variant is gebaseerd op appel en kweepeer. Mensen die hier al langer meelezen weten het waarschijnlijk al: ik houd van de kweepeer. In deze drank met prik komt hij heel goed tot zijn recht, de zuren en de florale smaak komen heel goed terug. Ideaal als je iets te vieren hebt maar geen alcohol wil drinken maar ook geen kinderchampagne wil kopen. Over kinderen gesproken: ik weet niet of die dit lekker vinden, het is wat dat betreft wel meer een drank voor volwassenen.
Sparkling juicy tea – rose darjeeling rabarber
Deze drank is op basis van darjeelingthee gemengd met rabarbersap, agave en rozenwater en prik en mooi roze van kleur. Je proeft heel goed de thee, de fruitigheid en ook de rozenwater. Er zit niet zoveel rozenwater in dat het overweldigend is, dus als je het wil schenken aan mensen die niet aan rozensmaak gewend zijn is dit een goede drank om mee te beginnen. Ik ben heel erg gecharmeerd van thee, al dan niet gemengd met andere ingrediënten als alcoholvrij alternatief.
Sparkling tea – verbena jasmijn riesling
In deze thee zit riesling druivensap voor de zoetheid en geen agave.Er zit ook pepermuntthee in en hoewel dat het laatste ingrediënt is op de ingrediëntendeclaratie, proef je dat heel goed. Pepermunt is ontzettend sterk veel sterker dan gewone munt.
Van Nahmen Aalbessensap en Zure-kersensap
Deze sappen zijn ondanks hun kleine flesjes, vrij krachtig van smaak. Je kunt het zo drinken, maar het doet het ook goed in een mix met bijvoorbeeld bruiswater. Johannisbeere zijn aalbessen, in dit geval zwarte aalbessen, want ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ze staan bekend om hun hoge vitamine C gehalte. Het sap is diep paars van kleur en niet te zoet. Morellen zijn zure kersen. Je kunt ze kennen uit de klassieke Limburgse kersenvlaai. Als je niet aan de smaak gewend bent, of als je denkt met gewone kersen te maken hebt dan staat een verrassing te wachten, namelijk een behoorlijk zure slok. Ik voelde mijn mond even vertrekken.
Waar koop je Van Nahmen?
Ik kocht zoals ik in de intro vertelde wel eens Van Nahmen bij de Edeka in Duitsland, maar nu hoef je daarvoor dus niet meer per se naar Duitsland toe. Al kun je als je naar Duitsland gaat Van Nahmen zelfs bezoeken als je zou willen, want ze hebben een winkel in Hamminkeln, daarover lees je meer op hun website. De Van Nahmen dranken uit deze blogpost komen van webwinkel Brander Wines en die bezorgen de goed verpakte flessen gewoon bij je thuis in Nederland.
Laatste reacties