Boekrecensie: De Scandinavische keuken

Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nlDe Scandinavische keuken die is bijna niet meer weg te denken. De invloed van restaurant NOMA, trends zoals Hygge en zelfs Zweedse woonwarenhuizen als IKEA is niet meer weg te denken uit Nederland. Dit kookboek is een uitstekende kennismaking met de gerechten en gewoontes uit Scandinavië. Van kaneelbroodjes tot hasselback aardappeltjes.

De Scandinavische keuken

Het kookboek De Scandinavische keuken is geschreven door Brontë Aurell. Samen met haar man Jones runt ze een Scandinavisch café Scandikitchen in Londen en een groothandel. Daarmee voorzien ze het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa van Scandinavische producten. Dit is niet alleen voor mensen die producten missen van thuis, maar ook steeds meer voor zij die nieuwsgierig zijn naar Scandinavische gerechten en de bijbehorende ingrediënten.

Scandi-voorraadkast

Het kookboek begint met een introductie van de Scandi-voorraadkast, met daarin usual suspects als Knäckebröd, vossenbessen en dille, maar ook producten waar je misschien niet meteen aan denkt als zoethout, saffraan, kerrie en azijn met hele hoge percentages. Die laatste heb ik toevallig al een keer gekocht in een Zweedse winkel in Londen, omdat ik het nergens kon vinden. Buiten Scandinavië is dit haast niet verkrijgbaar.

Na de voorraadkast volgen de recepten met recepten voor ontbijt, open sandwiches, salades soepen en lichte gerechten, diner, desserts, brood en banket en natuurlijk fika. Tussen de recepten door vind je verhalen, over kerstmis oftewel Jul, midzomer en het rivierkreeftfestival. Dit geeft je daarbij ook het idee van waar bepaalde gerechten bij horen en vandaan komen. Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat en ieder recept staat ook een persoonlijke introductie.Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

Vis, vlees of vega

Ik zou zeggen dat het niet het meest vegetarische kookboek ooit is, want er komt vrij veel vis en zeevruchten in voor en vlees waaronder eland! Vooral het diner hoofdstuk is compleet vrij van vega opties. De recepten voor bijvoorbeeld bietentaart met venkel en dille, zoete aardappelsalade met dragon en rogge, artisjok salade met spelt, of een boterham belegd met aardappel afgetopt met krokante uitjes, aioli en bieslook zijn voorbeelden van enkele vegetarische gerechten die in dit boek voorkomen.
Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

Veel zoete baksels

De zoetigheden en baksels beslaan denk ik de helft van het kookboek en zijn zeer de moeite waard. Van gemberkoekjes tot kaneelbroodjes, alles ziet er heel goed uit. Dit staat niet enkel in één oet hoofdstuk, maar door het hele boek door. Het begint al bij het ontbijthoofdstuk waarin je niet alleen pap vindt, maar ook wafels en muffins en de desserts zoals geklopte vossenbessen (vispipuuro)  en Deense zoete zomersoep met koekjes. In het broodhoofdstuk vind je recepten voor roggebrood en brood met karwij en een indrukwekkende kaneelkrans. Toffee koekjes, Deense droomtaart of appeltaart. Er is wat typisch Scandinavische baksels heel veel te te kiezen!
Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

Enkele ‘lastige’ ingrediënten

Er staan hier en daar wel ingrediënten in die in Nederland misschien wat moeilijker verkrijgbaar zijn, zoals bergbraam of Västerbotten kaas. Meestal wordt er direct een vervanger vermeld zoals een andere kaas of een ander soort fruit. Meelsoorten als rogge- en speltmeel kun je vinden bij molenaars, biowinkels of online, voor bittere sinaasappels heb je ook bij de biologische winkel de meeste kans van slagen. Heel specialistische ingrediënten zoals bakkerammonium dat baksels extra krokant maakt, die vind je alleen online.

Klassiek

Er is enige overlap met de kookboeken van mijn jeugdhelden Pippi Langkous en Pettson en Findus. Er ontstaat bij mij het beeld dat voor het diner en bij feestdagen de klassiekers in ere worden gehouden en dat die niet heel erg vegetarisch zijn. Gelukkig houden ze ook van zoetigheden en die zijn vaak weer wel vega. Voor Scandinavisch vegetarisch in kookboeken moet meer je bij The Green Kitchen en My New Roots of Mikel Karstad zijn en qua Engelse kookboeken Trine Hahnemann.

De Scandinavische keuken, die titel klopt dus helemaal. Het biedt dus klassiekere gerechten en heel veel lekkere baksels. Misschien is dit boek niet compleet geschikt voor vegetariërs. maar wel goede reclame voor de Scandinavische landen. Voor zover ze dat nodig hebben natuurlijk, want ze zijn niet voor niets heel populair onder Nederlanders.
Boekrecensie: De Scandinavische keuken @ Lauriekoek.nl

De Scandinavische keuken
Brontë Aurell
Uitgeverij Edicola
€27,50

 

Posted by on 26 september, 2024

LEAVE A COMMENT