Gefu nativo fermentatiepotten
Toen mijn oog op deze Gefu nativo fermentatiepotten viel, wilde ik ze meteen hebben. Het zijn mooie glazen potten en een minimalistische zwarte deksel waar het waterslot al in verwerkt zit, en dat is handig! De glazen gewichtjes die precies in de pot passen, zodat niets aan de pekel ontsnapt zien er ook goed uit. Ik probeerde de potten uit.
Je kunt natuurlijk op allerlei manieren fermenteren, maar zelf vind ik een pot toch wel het fijnst. Ik heb een kant-en-klare pot met luchtslot en mijn andere fermentatiepotten zijn het resultaat van eigen knutselwerk, wat inhoud dat de potten soms toch minder goed sluiten dan ik zou willen. Ook heb ik nog geen goede passende gewichtjes weten te vinden. Fermenteergoeroes tippen daarvoor vaak stenen. Nu ik spot nooit van die mooie platte ronde stenen in het wild, die ook nog eens in mijn potten passen. Natuurlijk kan je ook een zakje vullen met brine, maar een glazen gewichtje is het allerduurzaamst en het mooist.
Fermentatie
Er zijn allerlei vormen van fermentatie. Je hebt zuurdesem, wijn en bier, kaas, kombucha. Bij sommige fermenten, zoals desem is het geen probleem als het wordt blootgesteld aan de lucht. Bij andere fermenten als augurken en zuurkool moet je voor een optimaal resultaat de lucht juist buiten de deur houden. Dat doe je door een pekelvloeistof te maken met water en zeezout. Wat je wil fermenteren doe je in de vloeistof en dan is het belangrijk dat het onder water blijft, met een gewichtje bijvoorbeeld, of door het heel goed onderin een pot te klemmen. Zo komt er niets aan de oppervlakte drijven, waardoor het kan gaan schimmelen.
Waterslot in de deksel
De deksel van een fermentatiepot of vat heeft vaak een waterslot, of op zijn minst een los deksel. Zo kan er wel lucht uit de pot, maar geen lucht van buiten weer in de pot. Als je geen waterslot of overdrukventiel hebt op de pot waarin je aan het fermenteren bent kan er druk opbouwen en kan een fermenteersel door de opgebouwde druk in het uiterste geval kapot knallen, of het deksel vliegt met kracht van de pot af. Het is dus wel zo veilig om wel voor een waterslot of ventiel te zorgen. Dan reguleert de pot zichzelf en hoef je de pot ook niet regelmatig te “burpen” aka open te doen zodat de druk kan ontsnappen. Het luchtslot zit bij de Gefu nativo pot in de deksel weggewerkt, waardoor de pot een mooi minimalistisch uiterlijk krijgt. De pot zelf is van glas, waardoor je hem goed met heet water en zeep kan schoonmaken.
Gefu navito fermentatieset
De nativo fermentatieset, is een 4-delige set is met een tang, een stamper, een pot en een glazen gewichtje. Je kunt ook de pot los kopen, in dat geval krijg je alleen de pot en het gewichtje. De stamper is bedoeld om je ferment goed aan te drukken in de pot, waardoor alle lucht er goed uitgaat en je de pot goed vol krijgt. De tang is bedoeld om het glazen gewichtje op te pakken. Er zit een uitsparing in waardoor je echt goed grip krijgt op het bolletje dat bovenop de glazen schijf zit. Je kan het uiteraard ook met je handen doen, maar omdat het gewichtje heel goed in de pot past is de tang handiger. Met de tang kun je ook je gefermenteerde voedingsmiddelen handig uit de pot halen.
Alles behalve de houten stamper mag ook in de vaatwasser. De potten die ik heb getest hebben 1 liter inhoud, maar er zijn ook kleinere en grotere potten verkrijgbaar. Ook de tang en de houten stamper kun je los kopen. Het is handig om te weten dat je de pot nooit compleet strak tot de rand kunt vullen. Je hebt altijd nog wat ruimte nodig voor wat extra pekelvloeistof en het gewichtje. Je kunt beter een iets te grote pot hebben dan een te kleine. Ook moet je de potten als je aan het fermenteren bent natuurlijk niet op elkaar stapelen, dan blokkeer je de uitgang die in het deksel zit.
Aan de slag
Ik ging natuurlijk meteen aan de slag toen ik de Gefu nativo potten binnen kreeg. In de ene pot maakte ik dille wortels met knoflook uit Zuurgoed, in de andere pot fermenteerde ik spruitjes naar het recept uit de Inmaak en fermenteerbijbel van Simone van Thull. Tijdens het fermenteren staan ze in mijn voorraadkast omdat licht niet per se nodig is (donker is beter) bij fermenteren. Buiten dat houden ze zo geen plek op mijn aanrecht bezet. Fermenteren van deze groenten duurt 1 a 2 weken, daarna verhuis ik de poten naar mijn koelkast en zijn ze klaar voor consumptie.
Voor fermenteren heb je eigenlijk weinig nodig. Soms een starter en een mandoline of goed scherp mes is handig en een kookboek voor de recepten en inspiratie is ook zeker prettig en een goede pot met gewicht en waterslot, die je goed schoon kunt maken zoals deze van Gefu. Verder kun je vaak meteen aan de slag potten. Als je van plan bent vaker te fermenteren, is het de investering zeker waard. Deze Gefu nativo potten zijn niet alleen handig maar ook nog heel minimalistisch, ik zou zelfs durven zeggen mooi.
Je vindt Gefu nativo fermentatie potten bij de betere kookwinkels en online onder andere bij de webwinkel van Gefu zelf.
Laatste reacties