Recept: Marmitebrood
Gisteren publiceerde ik een blog over de geneugten van het bakken in gietijzeren pannen. Vandaag geef ik een recept voor een brood wat ik graag in gietijzer bak. Het lijkt misschien een beetje op mijn basis broodrecept maar het is qua methode wel een beetje anders. Er is trouwens ook een ingrediënt bij wat je misschien niet kent, of misschien wel kent: Marmite.
Dat laatste haat je of je vind het lekker, een tussenweg is er eigenlijk niet. Sommige mensen doen het overal doorheen en eten het gewoon zo op brood, anderen vinden het niets en proeven het overal bovenuit. Mijn vader behoorde volgens mij tot het eerste kamp. Ik zeg behoorde, want hij is recent volkomen onverwacht overleden. Misschien daarom sloeg dit artikel in De Guardian over een vader en dochter die samen een bakkerij begonnen een speciale toon aan.
Comforter
In dat artikel staan ook recepten en een ervan is voor een brood dat the comforter heet. Het vertaalt niet zo lekker naar het Nederlands en dat ga ik dus ook niet proberen. Wat ik wel geprobeerd heb, is het recept aanpassen waardoor het sneller te bakken is. Al is het originele recept waarbij je eigenlijk niet hoeft te doen behalve de ingrediënten mengen ook prima. Het is net als met marmite, probeer beide methodes en kijk wat je het beste bevalt.
Wat is marmite?
Marmite wordt ook wel gistextract genoemd. Het is een restproduct wat overblijft bij de productie van bierm vermengd met groenten- en kruidenextracten en zout. Hier worden weer vitamines aan toegevoegd om het extra voedzaam te maken. Het exacte recept is een goed bewaard geheim. Het is rijk aan umami omdat het van nature veel glutamaat bevat. In Australië, hebben ze een eigen versie, Vegimite en de in Duitsland kun je dan weer Vitam-R kopen. Ze zijn onderling inwisselbaar, al vinden sommige mensen van niet. Het is een geliefd product onder veel vegetariërs en veganisten.
Voor dit recept heb je een gietijzeren pan met deksel nodig die in de oven kan om te bakken. Je hebt ook marmite nodig, je vind het bij de supermarkt op de broodbeleg afdeling. Weet je niet zeker of je het lekker vind? Ruik dan eens aan de marmite, begin met het toevoegen van een theelepel aan een brood en kijk of het je bevalt. Vind je marmite juist heel lekker, doe dan gerust twee eetlepels. Schroef in dat geval wel het zout terug, want anders bevat je brood wel heel veel zout.
Ingrediënten voor een marmitebrood
- 500 gram gebuild tarwemeel
- 7g (een zakje) droge gist
- 1 theelepel zout*
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels boter of olie
- 1 tot 2 eetlepels marimite *(bij 2 eetlepels, de hoeveelheid zout halveren).
- 300 ml lauw water
Werkwijze
Doe eerst het water in een kom en voeg daarna suiker, marmite en het gist er aan toe. Roer een beetje door elkaar voordat je de bloem, het zout en olie of de boter erbij doet. Meng met je handen tot een deeg. Kneed 10 minuten op een werkblad tot je een mooi soepel deeg hebt. Gebruik je een Ankarsrum of een andere keukenmachine om te kneden, dan kan het zijn dat je na 5 minuten kneden al een goed deeg hebt.
Doe het deeg in een ingevette kom en dek af. Zet in een plastic doos met in de hoek een bakje kokend heet water. Doe de deksel op de bak. Laat het brood nu rijzen, een uur misschien iets langer, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Haal het deeg uit de kom. Vorm een bol dat kan met je handen. Ik vind het handig om er met een deegschraper steeds omheen te schrapen tot ik de bal op spanning voel komen. Doe de gietijzeren pan met deksel leeg in de oven op 250 graden, opwarmen duurt echt wel 40 minuten en zo lang moet het deeg ook rijzen. Doe het terug in de plastic doos, op een bordje of een stukje bakpapier.
Na 40 minuten haal je de bal deeg uit de doos, de gloeiend hete pan uit de oven en gooi je snel het deeg in de pan. Snijd het deeg snel in met een scherp mes en doe de deksel er weer op en de pan in de oven. Bak het 25 minuten in een gesloten pan. Verlaag na 25 minuten de temperatuur naar 230 graden en haal je de deksel van de pan. Bak het brood nog 15 minuten, of 20 als je van een donker brood houdt.
Als het brood uit de oven komt moet het hol klinken als je er op klopt. Haal het brood direct uit de pan. Zet de warme pan veilig weg (want deze is nog gloeiend heet) en laat het brood afkoelen op een rooster.
Laatste reacties