Wilder land thee
Afgelopen maand was ik op de Culiperslunch waar ik werd getrakteerd op een kop thee van Wilder land. Deze thee heeft een goed verhaal en komt gewoon uit Nederland.
Thee uit Nederland
Het verhaal achter Wilder land is belangrijk. Veel kruiden in kruidenthee kan je gewoon in Nederland laten groeien maar de kruiden in verkrijgbare thee komt niet uit Nederland. Sterker nog ik zie vaak op theezakjes staan dat het “non-EU” thee is, of de thee bio is of niet maakt daarbij niet eens uit. Als je die kruiden gewoon in Nederland laat groeien scheelt dat veel voedselkilometers en het is ook nog eens goed voor de natuur.
Goed voor de insecten
Wilder land werkt samen met boeren, waar ze op een gedeelte van de akker (on)kruid zaaien. Daar komen insecten als bijen en vlinders op af, dat is goed voor de biodiversiteit. De helft hiervan word geoogst voor thee, de andere helft blijft staan en zaait zichzelf weer uit. De kruiden worden natuurlijk niet bespoten.
Kruid en onkruid
Als ik op de kaartjes van de thee kijk herken ik veel namen van planten die bij mij in de tuin staan. Vaak zijn ze spontaan opgekomen en ja die noem ik toch wel onkruid. Paardebloem bijvoorbeeld, of weegbree en zuring. Zelf zou ik die in mijn tuin en omgeving niet snel plukken, omdat ik niet weet of er wezens overheen gepiest hebben. Er zitten trouwens ook kruiden in die ik zelf bewust in mijn tuin heb staan, zoals kamille, citroenmelisse, salie of munt. Op de website van Wilder land kun je ook zien bij welke boerderijen de thee geoogst is.
Wilder land thee
Er zijn verschillende smaken (of moet ik blends zeggen?) gemixt door theesommelier Anne Adams. Er is thee in zakjes en losse thee. Op de zakjes staat dat alles bij het gft afval mag, dat is goed om te weten.
De tasting kit
Ik heb een tasting kit meegekregen op de Culiperslunch met alle zes de thee smaken. Zodat ik ze allemaal uit heb kunnen proberen. Als je de doos open doet komt een heerlijke kruidige geur je tegemoet.
De (on)groen blend bestaat uit een mix van planten en kruiden die we doorgaans als onkruid beschouwen, zoals heermoes of paardebloem gemengd met hennep en goudsbloenvoor groen en aards als smaakprofiel heeft. De boswandeling smaakt aards en bossig en de opkicker blend is is juist weer kruidig en zoet. Bijzonder is ook de holy smokey blend, met gerookt berkenblad gerookt door Franks Smoke house in Amsterdam. De thee is geïnspireerd op het veenweidegebied tussen Utrecht en Amsterdam.
Mijn persoonlijke favorieten zijn de offline blend en back to black. De opkicker blend doet mij aan sterrenmix denken, die beide iets zoetigs hebben. Ook de F***ing fris met melisse en munt vind ik lekker. Wat ik van de gerookte thee moet vinden weet ik niet. Ik heb zeker wel eens lapsang souchong of puerth thee gedronken, maar het rooksmaakje is al snel behoorlijk dominant. Het is een thee waarvoor je in de stemming moet zijn.
Op de lunch vertelde Daan of Matthijs een van de oprichters van Wilde land mij dat er nog veel meer ideeën voor producten zijn. Dat is leuk! Ik houd het in de gaten. De thee kun je in ieder geval kopen via de website van Wilder land, waar je ook verkoopadressen kunt vinden.
Laatste reacties