Vejibag
Het is altijd zo treurig, die ene wortel die helemaal zacht ligt te worden in een hoekje van de groentenla; vergeten en uiteindelijk ook niet meer eetbaar. Vooral groenten en fruit in plastic hebben het moeilijk, want plastic ademt niet. Enter de Vejibag. Sally Erickson ontdekte dat groenten in de juiste vochtige omgeving juist langer goed blijven in plaats van verrotten.
Vejibag: de theorie
De Vejibag voelt als een badstof handdoek, heel fluffy, al is de structuur van de stof wel anders, grover. Het ontwerp is heel simpel, roomwit katoen, met een bovenkant die je dicht kunt vouwen als een kussensloop. Het gebruik is ook heel eenvoudig, je wast de groente af, maakt de Vejibag nat en je doet de boel in de groentenla. Daar blijven ze langer vers, doordat ze kunnen ademen is de theorie.
Vejibag: de praktijk
Die ik inmiddels kan onderschrijven, want ik heb zo snel ik mijn Vejibag binnen had er meteen verse wortels in gedaan en die in de groentenla gelegd. Dat is inmiddels even geleden en ze zien er nog prima uit. Om de zoveel dagen moet je de bag even opnieuw onder de kraan doen om hem weer vochtig te maken. Zo vergeet je ook niet wat je in de koelkast hebt liggen. 🙂
Vochtig houden werkt
Normaal probeer ik mijn groenten altijd in de groentenla te leggen, al dan niet in een krant. Maar ik heb lang niet altijd een krant in huis en veel dingen drogen toch uit. Ik heb het idee dat de Vejibag dingen inderdaad op een goede manier vochtig houd waardoor ze minder achteruit gaan, of gaan schimmelen. Je hoeft hem ook niet zeiknat te maken gewoon een beetje vochtig is al voldoende.
Verlepte groenten kunnen weer opleven
Ik heb trouwens begrepen dat je er ook dingen in kunt doen die al hun knapperigheid al een beetje verloren zijn. Soms fleuren ze weer helemaal op nadat ze even in de juiste omgeving hebben gezeten. Alle groenten kunnen er in en je kan er ook kruiden in bewaren, al is het advies dan wel om die niet nat te maken voordat je ze in de bag doet. Ook al voorgesneden sla uit plastic kun je beter in de bag bewaren.
De Vejibag is eindeloos herbruikbaar
Je kunt de Vejibag eindeloos hergebruiken en hij kan gewoon in de was als je hem schoon wil hebben. Ik zou dan trouwens wel oppassen met geurend wasmiddel (wasverzachter lijkt mij sowieso niet nodig) want dat werkt niet zo lekker als je er groenten in wil gaan bewaren. Hij is trouwens gemaakt van biokatoen en gemaakt in een bedrijf waar de werknemers mede-eigenaar zijn in Amerika.
De Vejibag is eenvoudig en hij werkt prima. Hij past trouwens ook uitstekend binnen de trend om minder afval te veroorzaken (zero waste). Als je al boodschappen netjes en beeswrap en foodhuggers in huis hebt is dit een heel goede toevoeging aan je uitrusting vind ik.
Ik ben er blij mee en ik hoop dat ik er veel toekomstige groenten een papperig einde mee ga besparen, ik houd jullie op de hoogte. Aan de zelf bag zal het in ieder geval niet liggen. Er zijn twee maten, standaard die ongeveer 23 Euro kost en langere variant voor 26 Euro. Meer informatie vind je op de website van EcoWarehouse.
Laatste reacties