Soof Siroop
Zoete aardappel in siroop, dat ken ik nog niet! Dat is wat ik dacht ik toen ik over de nieuwe siroop van Soof las en het klonk interessant. In eerste instantie dacht ik dat het om een siroop voor cocktails ging, maar je mag het ook gewoon als limonade drinken, of op zijn Engels, als cordial syrup.
Toen ik de fles open deed was er een gedachte die onmiddellijk bij mij op kwam: Diksap. Producten zoals Roosvicee en alle andere merknamen voor ingekookte appel- en perenstroop die mij nu even niet te binnen willen schieten. Ik schonk twee glazen voor mezelf in, bestaande uit veel kraanwater en heel weinig siroop om mee te beginnen.
Natuurlijk bevat Soof gewoon suiker
De enige reden waarom ik vroeger af en toe een glas diksap dronk, was omdat ik in het gezelschap was van kinderen. Zij houden wel van een glas siroop, of het nou op fruit- of suikerbasis is, maakt ze niet zoveel uit. En ik geef ze gelijk, want in beiden zit behoorlijk wat suiker, of het nou van witte suiker komt of fruit, het is allebei lekker zoet.
Zo is het met Soof, de zoete aardappel, kaneel en appelsiroop bevat 8 gram suiker per 100ml. In die met gember en wortel zit zelfs bijna 10 gram suiker per 100ml. Beiden bestaan voornamelijk uit appel, voor de zoetheid en ook omdat een relatief voordelige optie is als ingrediënt. Gelukkig staat het wel op de voorkant dat het erin zit. Ik vind het altijd bijzonder nepperig als fabrikanten doen alsof iets rood fruit is en het dan vooral uit appel bestaat.
Ik proef de groenten niet zo goed
Soof met zoete aardappel is lekker, dat snufje kaneel geeft het een fijn herfst tintje, maar de zoete aardappel proef ik om eerlijk te zijn niet. Ik weet dat hij erin zit en daarom kan ik misschien herkennen als ik heel erg mijn best doe maar hij valt vrees ik een beetje weg tegen de andere zoete ingrediënten en de kaneel.
De wortel-gembervariant heeft een fijne gembersmaak, hij smaakt bijna een beetje sinaasappelig terwijl er helemaal geen sinaasappel in zit. Grappig hoe dat werkt. Bij deze smaak heb ik iets minder diksapassociaties, maar op de achtergrond blijft de gedachte aan diksap zeker wel aanwezig.
Ik ben benieuwd naar de andere smaken, zoals die met lavendel smaakt. Ik vind het een loffelijk streven dat mensen siroop willen maken met alleen fruit, groenten en kruiden, maar van mij mag het wel iets meer uitgesproken. Er zijn al limonades op groente basis en er is ook al diksap.
Vage claims snap ik niet zo goed
De claim zonder toegevoegde suikers zegt mij persoonlijk weinig, er zit gewoon suiker in, want dat zit al in het fruit. Het maakt het niet gezonder, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. Buiten dat kun je dit ook niet iedere dag drinken, limonade is een traktatie voor speciale momenten. Dat het zonder conserveermiddel is, zoals ook wordt geclaimd kan ook makkelijk, suiker werkt namelijk uitstekend als conserveermiddel.
Al met al snap ik het wel, zoetstof is ook niet alles en zelf ben ik meer van af en toe iets heel lekkers dan dagelijks iets waarbij je “meh” denkt. Zolang mensen maar niet doen alsof het gezond is, is er niets aan de hand. Zoals op de website van Soof al staat: we are not perfect but we do our best to do good. Als je ook Soof wil proberen kun je terecht op hun website waar je terecht kan voor een Crowdselling. Dat betekent dat je siroop bestelt, je die binnen een week in huis hebt en dat Soof daardoor verder kan. Vier flessen kosten 16 Euro.
Frida Duin
26 oktober, 2017Heel goed dat er mensen zijn die mee denken aan een gezond lichaam .
fijn die siroop .nu kan ik ook 2 liter drinken per dag ,alleen met water lukt dat niet .
Laurie
26 oktober, 2017Ik weet niet of dit de meest gezonde keuze is. De definitie van een gezond lichaam vind ik ook nogal vaag, ik ben een blogger en geen dokter. Je lichaam ziet geen verschil tussen “natuurlijke” suikers of een schep suiker uit de suikerpot. Thee zonder suiker en water zijn het meest gezond.