Recept: super makkelijke spring rolls voor een warme dag
Lang leve spring rolls! Soms is het in huize Lauriekoek zo warm, dat de keuken geen aantrekkelijke plek meer is om lang rond te hangen. Voor die gelegenheid heb ik een paar recepten in mijn achterhoofd die uitgekleed zijn tot hun kern. Het is meer samenstellen dan koken en dat is dan precies wat ik nog net op kan brengen.
Spring rolls zijn super eenvoudig. Je levert de inhoud, saus en omhulsel aan en laat je eters verder het werk doen.
Ingrediënten
De basis voorde spring rolls is het rijstvelletje waar je ze in rolt. De meeste supermarkten verkopen het, maar iedere Aziatische toko heeft meerdere merken in het assortiment. Kies in ieder geval de velletjes die bedoeld zijn voor koude spring rolls en niet om te frituren)
Vulling
De vulling is helemaal aan jou! Combineer wat je lekker vindt. Leg het leuk neer op een groot bord zodat iedereen zelf lekker creatief bezig kan zijn met de verschillende smaakjes. Snijdt, hak of pluk de ingrediënten niet te groot, want dat vult eet niet al te handig. Fijne reepjes hebben de voorkeur. Enkele mogelijkheden voor de vulling:
- taugé
- omelet
- tofu (al dan niet gemarineerd)
- gemarineerde tempeh
- mango (aanrader!)
- komkommer
- paprika
- wortel (geraspt)
- gehakte pinda’s
- lente ui
- Thaise basilicumblaadjes
- blaadjes spinazie
Saus
Spring rolls eet je natuurlijk met een lekker sausje. Dit kan uiteraard je favoriete chilisaus zijn, maar probeer vooral ook eens de pinda-hoissinsaus. Hiervoor heb je nodig:
- Basismix voor pindasaus of gado gado saus.
- 1 sjalotje, gesnipperd
- stukje gember, geraspt
- sap van een halve limoen
- 1/2 eetlepel azijn
- beetje sambal of een pepertje naar eigen smaak
- 1 eetlepel hoisinsaus, of meer naar eigen smaak.
Doe een klein laagje water in de pan en voeg hier de gesnipperde sjalot en gember, azijn en hoisinsaus aan toe en breng het aan de kook. Na een paar minuten koken voeg je naar de basismix voor de pindasaus aan toe, inclusief de hoeveelheid water zoals op de verpakking staat aangegeven en roer en verwarm het geheel tot het een mooie dikke substantie is (maar wel dun genoeg om iets in te kunnen dippen). Voeg de sambal en limoensap toe en proef het geheel (en voeg hier eventueel nog wat extra sambal of hoisinsaus aan toe).
Spring rolls maken
Als het goed is heb je nu je vulling gesneden en de saus gemaakt. Als laatste heb je heet water nodig om de rijstvelletjes soepel en vouwbaar te maken. Kook hiervoor wat water en giet het in een schaal of bord.
Om een spring roll te maken doop je kort een rijstvel met de randen langs het hete water, zodat het geheel net het water heeft aangeraakt en doorzichtig wordt. Je hoeft het velletje niet onder te dompelen, een beetje natmaken is al gauw genoeg. Leg het op je bord en leg in het midden van het velltje alles wat je aan vulling lekker vindt en vouw het dicht. Eerst de onderkant naar het midden, dan de zijkanten naar het midden en rol dan naar boven. Als het goed is heb je nu een rolletje. Rijstvelletjes zijn vrij vergevingsgezind, omdat de boel uiteindelijk toch wel een beetje aan elkaar plakt. Doop het in de saus eet je rol direct op.
Ga door met rollen tot alle ingrediënten op zijn. Rolletjes die je niet op kunt kan je de volgende dag meenemen naar je werk in de trommeltje.
En dan nog even dit
Rijstvellen koop je gedroogd bij de toko. Er zijn ronde en vierkante. Je kunt ze uitstekend op voorraad houden tot je ze nodig hebt. Wil je ze liever biologisch? Sommige biowinkels hebben tegenwoordig ook een bio variant. Pindasaus maak je heel eenvoudig zelf maar als je echt heel lui bent (geen oordeel van mijn kant) kun je natuurlijk altijd een bakje kant-en-klare pindasaus kopen. Door de toevoeging van de extra smaakmakers, geef je er zonder al teveel moeite toch nog een eigen draai aan.
De grijze borden op de foto en de onderzetter komen van Blomus. Ik kende die vooral van de waxinelichthouders en de rvs spulletjes maar ze maken nu ook mooi serviesgoed.
Laatste reacties