Mockmill E-flaker vlokkenpletter
Dit is de Mockmill E-Flaker. Eerder schreef ik al over de Mockmill graanmolen en van de vragen die daarbij op kwam, was of het ook geschikt was om granen mee kan pletten tot vlokken. Een goede vraag! Het antwoord daarop is dat de molen alleen kan malen en niet kan pletten. Maar niet getreurd, voor het pletten heeft Mockmill de E-flaker, een vlokkenmolen of -pletter, vlokkenmaker, table flaker, vlokkenknijper of hoe je het ook wil noemen. Hiermee plet je dus zelf je (pseudo)granen tot vlokken.
(Steam)rolled oats
Normaal gesproken worden vlokken platgewalst met stoom. Als je wel eens een Engels of Amerikaans kookboek in handen hebt gehad, weet je dat, want daar noemen ze havervlokken meestal steamrolled oats. Je hebt dan ook nog rolled oats die langer en platter gewalst zijn zodat ze sneller gaar zijn en at verandert de textuur. Sommige mensen vinden dat juist lekker, terwijl andere mensen dat niet lekker vinden. Je kunt natuurlijk ook andere granen en pseudogranen plat rollen met stoom.
Klein en handzaam
De E-flaker is een opvallend slank apparaat. Klein van stuk, dus makkelijk opbergbaar. Hij is gemaakt van een Arboblend plastic, wat is gemaakt met restmateriaal uit de papierindustrie dat anders zou worden weggegooid. Bovenin zit een vulopening dat je kunt afdekken met een plaatje. Achterop zit een aan- en uitknop op en that’s it. Smper kan haast niet.
Pletten met de Mockmill E-Flaker is een fluitje van een cent
Vlokken maken is echt een fluitje van een cent, net als met de Mockmill granenmolen. Je doet de gewenste hoeveelheid granen bovenin de machine en zet ‘m aan. Hij heeft ‘slechts’ een stand, dus daar hoef je verder niet over na te denken. Hij begint direct met het pletten en het uitspugen van de geplette vlokken (vergeet niet om er een mok, kom of bakje onder te plaatsen). In ongeveer 3,5 minuut heb je een mok vol versgeplette granen. Als je klaar bent en de gehele inhoud door hebt laten lopen, zet je de machine uit en klaar is de basis voor je ontbijt.
Echt een verschil!
Uiteraard was ik was heel benieuwd of ik het verschil zou merken tussen geplette granen uit de Mockmill vlokkenpletter en de havervlokken, die je in iedere supermarkt kunt kopen en die ik al in huis had. Die vlokken zien er wat anders uit dan hun neefjes uit de winkel. Ze zijn wat onregelmatiger gevormd en hebben een heel klein rasterpatroontje over de vlok. Wat nog opvallender is is hoe zacht ze aanvoelen. Ze zijn echt veel zachter dan de supermarktvariant (links op de foto hieronder). Die voelt ronduit hard naast die uit de Mockmill E-Flaker granenpletter (rechts). Ik had wel verschil verwacht maar dit is echt een merkbaar verschil!
Vers geplet = meer B vitamines
Er is ook een verschil in voedingstoffen. Omdat haver bijvoorbeeld met hete stoom wordt behandeld, zitten er minder B vitamines (B3 en B6) in dan in vers geplette haver uit de pletter. Er zit ook veel meer lipase in, een enzym dat je lichaam helpt om de vetten uit je eten te verteren. Zo hoeft je lichaam geen lipase uit het eigen lichaam aan te spreken is het idee.
Naast haver kun je nog veel meer pletten
Haver is denk ik het gebruikelijkste om tot vlokken te maken voor bijvoorbeeld je ontbijt, maar je kunt nog veel meer vlokken verwerken met de Mockmill E-flaker. Boekweit, lijnzaad, hennepzaad of zonnebloemzaden, je kunt het allemaal tot vlok persen. Voor granen als quinoa, gerst, einkorn, spelt en gierst en rogge is het goed om te weten dat je die even licht moet bevochtigen, omdat je ze anders niet goed kan pletten. Even afspoelen onder de kraan en daarna goed laten drogen. Of met een theelepel water per 250 gram in een ziplock zak een paar uur (of ’s nachts) laten weken.
Er zijn wel wat uitzonderingen (in tegenstelling tot de meelmolen). Peulvruchten en mais kunnen niet in de pletter, daarr komen geen mooie vlokken van. Net als noten en pinda’s, want die bevatten teveel vet en verstoppen het mechanisme.
Schoonmaken ook makkelijk
De rollers zijn trouwens gemaakt van RVS uit het apparaat te verwijderen zodat je ze goed kunt schoonmaken. Met een kwastje gaat dat heel makkelijk. Het wordt ook niet verschrikkelijk vies, het is vooral wat stof dat vrijkomt tijdens het pletten, wat er achterblijft.
Lekker volkoren
Als je zowel een granenmolen als een vlokkenmaker hebt, kun je met de granen die je in huis hebt meer kanten op. Dat voelt heel luxe, dat je het kan verwerken al gelang je het nodig hebt. Plus beter dan versgeplette vlokken word je bircher muesli, granola of havermout niet. Of je maakt er, net zoals ik pannenkoekjes van. Als je hierdoor niet meer haver gaat eten weet ik het ook niet meer,want alles wat je in de E-Flaker gooit, of maalt met de Mockmill is het complete graan en dus helemaal volkoren.
Mockmill is vooral bij online winkels verkrijgbaar die producten verkopen om mee te bakken. Mijn Mockmill E-Flaker komt direct van Mockmill zelf, uit Duitsland. Zij hebben ook een eigen webwinkel.
Laatste reacties