Eten invriezen: nuttige tips en wenken
Bij het bezitten van een koelkast hoort een hoop verantwoordelijkheid. Je moet er zelf wat instoppen, anders zit er niets in als je honger of dorst hebt. Je moet er ook op tijd het een en ander uithalen anders word het een vieze bende. Eens in de zoveel tijd moet je sowieso alles leeghalen en schoonmaken. Het is ongeveer hetzelfde met een vriezer, al is het aantrekkelijke van een vriezer dat je alles er in kunt stoppen en er nooit meer naar om kunt kijken..
De vriezer is een heel handig apparaat, voordat de vriezer werd uitgevonden waren een hele hoop spullen onbereikbaar of niet heel lang houdbaar. Producten als ijs en diepvries groenten waren luxe producten. Rijke mensen hadden een ijs huis waarin in de winter sneeuw en ijs gegooid werd wat later kon worden gebruikt om producten te koelen. Daar komt het woord ijskast ook vandaan.
Nu heeft iedereen een koelkast met een vriezer en kun je er dus optimaal gebruik van maken. Hier enkele tips:
De basis van slim invriezen
Ontdooi je vriezer regelmatig, hoe meer ijs er vastvriest, hoe harder je vriezer moet werken, hoe meer stroom dat kost. Doe dat dus, als je het regelmatig doet (eens per drie maanden) vriest er minder ijs vast waardoor het ook steeds minder moeite kost.
schrijf op wat er in je bakje zit en wanneer je het erin hebt gestopt. Zo hoef je niet na het ontdooien pas te ontdekken wat je nou eigenlijk ontdooit hebt om op te eten. Ga als een ware pro voor het fifo principe. Het oudste in de vriezer moet het eerste op.
Je kunt eten niet oneindig invriezen, dus eten invriezen nadat je het voor de tweede keer hebt opgewarmd is geen puik plan. Oh en iedereen heeft dan wel zo’n anekdote paraat van een huisgenoot uit een studentenhuis die dat altijd deed en waarschijnlijk en dijk van een weerstand had. Leuk voor die huisgenoot. Neem geen risico’s en doet het niet voedsel infecties zijn niet leuk. Ook het invriezen van Take-Away maaltijden word afgeraden, je kunt die beter een dag in de koelkast bewaren en opeten.
Kies het juiste bakje voor in de vriezer
Vries in in kleine porties. Je intuïtie zegt misschien dat het superhandig is om invriesdozen van 1,5 liter te kopen maar dit is een enorme inhoudsmaat. Zeker als je maar een een of twee persoonshuishouden hebt. Je kunt beter meerdere kleine bakjes kopen. Er zijn een soort siliconen blokjes met deksel verkrijgbaar voor babyvoeding (merk Green Sprouts), er zijn glazen bakjes verkrijgbaar die tegen een koude schok kunnen en dus zo in de oven kunnen (Pyrex, Ikea, Wean Green). Er zijn zakjes van siliconen die je kunt hergebruiken (Stasher). Verdiep je in wat handig is bij jou thuis en investeer in goede bakjes die niet lekken.
Invries tips van mij
Koel eten wat je wil invriezen snel af, in koud water of ijswater. Een lage wijde bak is hier erg handig voor, dump niet en nog heette pan in het aanrecht, dat is niet goed voor de pan. Laat eenmaal ingevroren je eten weer ontdooien in de koelkast of doe het in de magnetron. Warm het goed op.
Producten die veel water bevatten kun je beter niet invriezen, tomaten, sla, je moet het eigenlijk gewoon opeten als je het in huis hebt. Of je moet er eerst bijvoorbeeld tomatensaus of fruitpuree van maken voor je het kunt invriezen. Stevige groenten kun je beter eerst blancheren (kort koken) voor je ze invriest. Zo worden de enzymen die bederf veroorzaken vernietigd. Daarom is veel ingevroren groenten uit de supermarkt ook voorgekookt. Het blijft zo langer houdbaar in de vriezer.
Aan het eind van het jaar je kruidentuintje aan het leeg oogsten? Verdeel kruiden over een siliconen ijsblokjes vorm en giet er olie bovenop. Zo heb je een lekker smakende olie en hoef je geen kruiden weg te gooien. Je kunt dit met harde kruiden doen, zoals rozemarijn, tijm of salie.
Je kunt niet alles invriezen
Als je een hele maaltijd wil voorbereiden kun je soms bijvoorbeeld wel de saus invriezen, maar niet de pasta. Die wordt raar van structuur. Die kook je er dan later bij, fluitje van een cent en een stuk lekkerder. Dit is ook waar diepvriesmaaltijden vaak de mist in gaan. Sommige producten laten zich maar moeilijk invriezen. Dit kun je dus omzeilen door zelf slim te koken.
De vriezer is geen ruimte waar alles oneindig goed blijft, ook in de vriezer gaat eten langzaam maar zeker achteruit. Brood is bijvoorbeeld volgens de website van het Voedingscentrum 2 maanden goed in de vriezer, zelf ingevroren (ongekookte) groenten en fruit enkele weken en binnen twee uur afgekoelde maaltijden 3 maanden. Je kunt dus slim voorruit koken maar niet tot in het oneindige.
Er zijn ook nog producten waarvan mensen vinden dat het de smaak ten goede komt als je het eerst invriest. Tofu is zo’n product, er zijn mensen die beweren dat tofu meer marinade opneemt als je het het eerst invriest. Of dat het aangenamer wordt van structuur. Je kunt altijd proberen of je dat zelf ook vindt.
Diepvries producten zijn niet per se slechter
Ik kijk als blogger niet neer op producten uit de vriezer, ik vind het altijd fijn om een voorraad bevroren fruit en bevroren groenten in huis te hebben. Voor noodgevallen, maar ook om dagelijks meer te koken. Producten als diepvrieserwten, spinazie, fruitmix, edamamebonen, tuinbonen. Allemaal geoogst in het seizoen en soms ook nog voordeliger. Win-win. Ik vraag me nog steeds af waar die mythe vandaan komt dat er minder vitamines en mineralen in zouden zitten.
Zelf zorg ik altijd voor een klein voorraadje zelfgemaakte dingen in de vriezer. Zelf gekookte bonen, zelf gekookte bouillon of zelfgemaakte seitan. Ik vries ook graag overrijpe bananen in. Die worden weliswaar een beetje bruin maar zijn uitstekend geschikt om mee te bakken, om vers bananenijs mee te maken of een smoothie. Ik vries ook verse knoflook in als dat seizoen bijna af is gelopen. Zo hoef ik geen naar kurk smakende knoflook te eten in de winter.
Oh en als het warm is, kom dan niet in de verleiding om in de koelkast te gaan zitten.
Laatste reacties