Boekrecensie: Wannée

Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nlHet Wannée kookboek is denk ik een van de oudste kookboeken die ik op Lauriekoek heb besproken. Het is 100 jaar oud en daarmee met recht een kookboekklassieker te noemen. 

Ooit is het boek geschreven door Mejuffrouw Cornelia Johanna Wannée voor een instituut dat niet meer bestaat: de Huishoudschool.  Wannée was daar lerares koken en voedingsleer. Er zijn inmiddels over tijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht en lang niet altijd aan leerlingen van de huishoudschool.

100 jaar eetgeschiedenis

Misschien denk je nu, honderd jaar oud dat zal dan wel een lekker ouderswets kookboek zijn, maar dat klopt niet helemaal. Eens in de zoveel tijd word het kookboek herzien en aangepast aan de eisen die die de tijd. Alle Wannée kookboeken naast elkaar leveren dus een mooi beeld op van hoe de eetgewoontes hier de afgelopen 100 jaar veranderden.

Die geschiedenis van Wannée wordt ook behandeld voor in het kookboek zelf in een voorwoord van Charlotte Kleyn, culinair historicus en voedselsocioloog Anneke van Otterloo. Ook Anne Scheepmaker, die deze editie van Wannée heeft herzien, heeft zo haar herinneringen. Ik zelf ook trouwens, ik kan mij nog goed de retro omslag van de 17e druk voor de geest halen met daarin foto’s van fluoriserende puddingen en andere volgens mij heftig bijgekleurde foto’s die ik als kind graag bekeek. Inmiddels zijn van dat boek nog een paar losse vieze bruine pagina’s over.

De nieuwste Wannée

Dan de nieuwe Wannée, die is strak vormgegeven en blauw en de buitenkant is alles behalve retro. De binnenkant is strak, er zijn geen foto’s van gerechten. Wel van bijvoorbeeld verschillende soorten fruit of aardappels en waar een recept met tekst alleen onduidelijk is, zijn illustraties gebruikt. Allerlei maaltijden worden door het boek gecoverd. Voorgerechten en hapjes, salades, soepen en sauzen, vlees, vis en schaal en schelpdieren, bijgerechten, eieren en kaas. Ook nagerechten ontbreken niet en er is ook ruimte voor gebak en dranken en zelfs inmaken komt aan bod.Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nl

De recepten

De recepten in het Wannée kookboek zijn hoofdzakelijk Nederlands. Als een recept uit een bepaalde plaats of streek komt, wordt die naast het recept aangegeven. Af en toe komt er iets voorbij wat tussen alle Nederlandse gerechten opvalt. Indiase wortelsoep bijvoorbeeld, of foe yong hai met tomatensaus, nasi goreng, paella, kouseband met zoutvlees. Bij veel van de recepten wordt ik zelf mild nostalgisch. Zo zijn er recepten voor bowl (met vruchten vers of uit blik), Moskovische tulband, griesmeelpudding, champignon ragout, aardappelgratin, groentesoep. Allemaal dingen die ik vroeger graag at en waarvan ik denk dat ik ze snel weer eens moet maken.Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nl

Voor gevorderden en beginners

Het boek kan natuurlijk gebruikt worden door mensen die al weten hoe je moet koken maar ook door beginners. Er wordt nergens aangenomen dat je alles al weet. In het hoofdstuk koken en wat erbij te pas komt, komt werkelijk van alles aan bod, het kookproces maar ook omega 3 en wat een vegetariër is. Aan het begin van een hoofdstuk vind je uitleg over de producten die dat hoofdstuk centraal staan. Zo wordt bij eieren en kaas alles uitgelegd over kaas maken en waar je op moet letten bij eieren.Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nl

Etiquette en wijnadvies

Achterin het boek vind je ook nog nuttige tips en wenken voor het eten met meer mensen, met onder andere barbecue- en picknick tips. Het hoofdstuk over tafeldekken is geschreven door Reinildis van Ditzhuyzen, die put uit het door haar bewerkte boek Hoe hoort het eigenlijk van Amy Groskamp-ten Have. De pagina’s over wijn zijn geschreven door Nicolas Klei.Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nl

Ik ben benieuwd naar de toekomstige edities van het Wannée kookboek. Wat zal er dan aan gerechten zijn bijgekomen? Of juist verdwenen? Heeft iedereen dan een kookapparaat in huis waar we nu nog geen weet van hebben? Of zullen onze ideeën over wat gezond is enorm veranderd zijn? De komende honderd jaar zullen ons het leren. Tot die tijd valt er met dit boek genoeg te koken.Boekrecensie: Wannée @ Lauriekoek.nl

Wannée
C.J Wannée (bewerkt door Anne Scheepmaker)
Uitgeverij Becht
€25,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 8 december, 2020

LEAVE A COMMENT