Boekrecensie: TLV vegan
TLV vegan is het langverwachte vervolg op TLV van Jigal Krant. Volgens conservatieve schattingen is 5% van de Israëliërs veganist. Een groot gedeelte daarvan woont in Tel Aviv, een stad zo groot als Den Haag of Antwerpen met 40 veganistische en 400 veganvriendelijke restaurants. Waarom werd Israël ineens zo veganistisch en waarom werd Tel Aviv de place to be voor vegans? Die antwoorden op die vragen probeert Jigal Krant in TLV vegan te achterhalen en dat niet alleen, in het boek staan ook nog eens 100 veganistische recepten.
Longreads
De longreads zijn erg interessant. Zo wist ik niet dat er zoiets als een vegan vlag bestond. Er staat een interview met een vegan ultrarunner in; onder ultrarunners is veganisme erg populair. Verder bevat het boek ook een interview met een veganistische rabijn, een sergeant uit het Israel Defence Forces en er is een reportage over Freedom farm sanctuary, waar dieren die zijn gered uit de dierenindustrie hun dagen mogen slijten. Een aantal dingen uit de longreads komen mij bekend voor, zo kende ik het initiatief 269life en de speech van Gary Yourofsky die in het boek voorbij komen al. Die werden destijds door iedere veganist waar ik op Facebook mee bevriend was gedeeld.
Het succes van veganisme in Tel Aviv
Wat betreft het veganistische succes komen verschillende redenen voorbij, zoals de populariteit van Facebook, waardoor de bovenstaande speech zo vaak gedeeld werd, de uitstekende kwaliteit van de groenten en fruit, de poiniersgeest van de Israëliërs en de Joodse spijswetten. Er is in Israël bijvoorbeeld geen biologisch vlees, eieren of zuivel verkrijgbaar. Desondanks is TLV wel de place to be voor lekkerbekken en lekkerbekken, dat kan ook uitstekend veganistisch.
Recepten
Dat brengt ons bij de recepten. Het eerste wat opvalt: geen vervangers, geen sojabrokken, nepkaas of edelgist. Ieder ingrediënt mag gewoon zichzelf zijn. Een paddenstoel hoeft geen pulled pork te worden en noten geen kaas. Dat hoeft ook helemaal niet, want heel veel dingen zijn al lekker als zichzelf. Uiteraard staat vega(n) optie nummer 1: choemoes in dit boek. Ik heb in mijn carrière als vleesloos eter er heel wat van gegeten en die van Jigal vind ik het lekkerste. Er staat in TLV vegan zelfs een handige ontvel methode voor een nog romiger resultaat. Ook falafel ontbreekt niet, al is hij hier anders dan anders, in de vorm van crumble in salade, als rijstwafelfalafel (ja!) en als macaron.
Naast hummus en falafel vind je in TLV vegan veel goede groentegerechten: geroosterde bietjes in amandeltechina, kousenbandspaghetti, pittige wortelsoep met pitacroutons en gesmoorde kool met chimichurri. Er zijn heerlijk klinkende nagerechten zoals witte chocolade en dadelmousse met frambozensaus, pistache-ijs en koffie- en techinaroomijs De recepten zijn verdeeld in “met je jatten”, “aan tafel”, “salatiem” en basisgerechten. Alles is veganistisch en voorzien van een foto van het eindresultaat. Bij ieder gerecht staat ook een passend wijnadvies. Ingrediënten waarvan je zou kunnen denken “wat is het en waar kan ik het krijgen?” worden voorin toegelicht.
Een fijn kook- en leesboek
TLV vegan is zowel een fijn boek om te lezen als om uit te koken. De longreads geven een beeld van te vegan scene, zonder daar meteen een waarde oordeel aan te verbinden. Door het boek heen vind je ook nog advies over wijn-spijscombinaties en de tien geboden op het gebied van choemoes. Ieder recept heeft een persoonlijke inleiding en door het hele boek heen vind je mooie foto’s van de stad Tel Aviv (door Vincent van den Hoogen). De recepten laten zien dat veganistisch eten echt de vooroordelen kant ontstijgen.
TLV vegan
Jigal Krant
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
€34,99
Laatste reacties