Boekrecensie: Mission masala – eat India
Misson masala – eat India is de naam van een restaurant, of eigenlijk een keten aan restaurants in België. Het zal geen verrassing zijn dat hierin de Indiase keuken centraal staat.
Lekker kleurrijk
Ik denk dat dit een van de meest kleurrijke kookboeken is die ik dit jaar heb mogen recenseren. De cover valt al enorm op en aan de binnenkant van dit kookboek gaat de positieve aanslag op de zintuigen vrolijk door. Tussen de recepten door zie je foto’s van de interieurs van de restaurants en daar sluit het kookboek qua sfeer perfect op aan. Golfplaat, niet helemaal bij elkaar passend meubilair, afbladerende posters. Het restaurant lijkt op de foto’s bijna wel een soort filmset.

Van foodtruck tot keten restaurants
Mission masala is begonnen door Pavan. Zijn is opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk, maar kwam voor werk naar België. Toen haar collega’s haar om tips voor de betere Indiase restaurants vroegen, had ze daar geen antwoord op. In plaats van ze naar een willekeurig restaurant te verwijzen, nodigde ze de mensen maar bij haar thuis uit. Ze kookte voor ze en liet zien hoe ze het zelf klaar konden maken. Daarna kwam er een foodtruck en nu is er dus een hele keten aan restaurants. Verwacht geen klassieke traditionele Indiase keuken, Pavan is opgegroeid in een mengelmoes. Haar moeder gaf een Westerse draai aan haar eten zodat de kinderen het zouden eten en dat vind je terug in dit boek.

De recepten in Mission masala – eat India
Het kookboek Mission masala – eat India is ingedeeld in de hoofdstukken sauzen, chutneys en smaakmakers, ontbijt, snacks, curry club, Bombay bbq, desserts en cocktails en coolers. In de eerste pagina’s in er onder andere aandacht voor de smaakmakers. In woorden, maar ook in foto’s komen ze allemaal voorbij. Zo weet je waar je ongeveer naar moet zoeken, qua uiterlijk van ingrediënten als groenten, maar ook qua merken. Voor de meeste van de ingrediënten is het handig om een toko bij de hand te hebben en er staan ook nog een paar adressen vermeld. Er staan ook twee adressen vermeld in Nederland, een in Amsterdam en een in Rotterdam.

Minder vega dan je misschien zou denken
Een van de vooroordelen die ik wat betreft de Indiase keuken nog steeds tegenkom is dat die grotendeels vegetarisch is, maar Mission masala is geen vegetarisch restaurant en dit is geen vegetarisch kookboek. Sterker nog ik heb het idee dat de verhouding vlees/vega meer vlees is dan vega, al staan er heus nog wat wat goede vegetarische recepten in. Bij ieder recept in dit boek staat een foto van het eindresultaat en vaak tussendoor ook nog foto’s van rijkgevulde tafels vol gerechten. Maximalisme is hier het toverwoord.


Persoonlijk versus keten
Ik weet niet wat het precies is met dit kookboek, maar het voelt heel erg als een concept wat uitgedragen moet worden. Er wordt goed bewaakt dat alles een geheel moet zijn. Het beeld moet kloppen en dat doet het zeker. Alleen mis ik iets, iets wat ik niet meteen kan omschrijven en wat ik bij ketens als LEON ook heb. Ik weet dat het een keten van restaurants is en dat ze je willen inspireren om ook thuis aan de slag te gaan. Iedereen is een grote familie. Toch verlies je ook iets als je een keten bent, het wordt iets onpersoonlijker en dat spanningsveld tussen persoonlijk en keten voel ik heel erg in dit kookboek.
Misson masala – eat India
Pavan Bajwa
Uitgeverij Lannoo
€29,99












Laatste reacties