Boekrecensie: Extra
Extra gaat over dat beetje extra wat maakt dat je wilt dooreten, waar je gelukkig van wordt en waarvan je extra geniet. Zo koken dat je die extra factor bereikt hoeft niet veel tijd te kosten of moeite, soms is alles wat je nodig hebt een bepaalde draai aan recept of een tip voor extra textuur en smaak. Dit kookboek bevat veel van die “weinig moeite, grootst effect” dingen.
Praktisch
In haar voorwoord zegt Jasmijn Beerthuis ook al dat we in Nederland best een mix aan eetculturen hebben. Stamppot zonder smaak is niet meer de basis, maar praktisch blijft wel de norm. De focus is gemak en snelheid, terwijl bij Jasmijn het culinaire temperament hoogtij viert. Onverenigbaar? Nee hoor. Als Jasmijn Beerthuis thuis komt van haar werk, ook al is dat op culinair gebied, wil ze ook gewoon snel het eten op tafel hebben, zonder daarbij dus ergens op in te leveren.
Hoofdstukken
Extra is interessant ingedeeld in de hoofdstukken contrast, transformatie, shortcuts en extraatjes. De hoofdstukken contrast en transformatie hebben een introductie met daarin uitleg over textuur en smaak en kooktechnieken. De principes komen later weer terug in de gerechten maar je hebt ook wat aan deze kennis als je zelf kookt, want veel van de beschreven dingen horen tot de basis van het koken. De praktische tips kun je ook heel goed toepassen, zelfs al snap je niets van de wetenschap er achter: het werkt.
Bijna helemaal vegetarisch
Ik was heen aangenaam verrast toen ik Extra open sloeg, want er staan behoorlijk wat vegetarische recepten in. Jasmijn Beerthuis vertelt in het voorwoord dat ze veel vegetarisch en plantaardig kookt. Hier en daar kom je misschien wat ansjovis, gelatine, trassi of niet vega gestremde kaas tegen, maar dat is het dan ook wel. Qua recepten is het van alles door elkaar, van groene misosoep met chrunchy hazelnoot-specerijenolie, tot robuuste appeltaart, van botersla met pindadressing en heel veel bieslook tot geroosterde hele broccoli met sriracha-Hollandaise. Zoet en hartig, voorgerecht, hoofdgerecht ze zijn allemaal present, plus een heel hoofdstuk met extraatjes als ingelegde eidooier, daslookolie en crispy quinoa of sjalotten.
De hits van ’toen’, zijn weer terug
Veel ingrediënten die op sociale media een hit moment hebben gehad en nu helemaal ingeburgerd zijn komen terug. Denk aan crispy chili olie, tajin limoenzout, tahin, miso en gochujang, pistacheboter. Je hebt er ongetwijfeld ook nog wat van in de kast staan, hoogt tijd om er wat mee te doen. Deze ingrediënten passen wat mij betreft goed bij het Extra thema van het boek. Soms betekent het dat je het wel even buiten de supermarkt moet zoeken, voor een specifieke kaas bijvoorbeeld, gedroogde paddenstoelen of gezouten kappertjes, maar dat is het echt waard. En als je ingrediënten echt niet kunt vinden is er altijd nog online winkelen.
Retro style
Bij ieder recept staat een persoonlijke inleiding waardoor je bijvoorbeeld over Jasmijn leert dat ze Indo roots heeft, een bakbedrijf had en dat haar vriend een obsessie heeft met prei en kaas. Bij ieder recept vind je een foto van het eindresultaat. De ietwat casual retro styling met de felbelichte foto’s maken het boek helemaal van nu. Wat ik ook leuk vind, is dat er illustratie of eigenlijk lithografie in het kookboek staat. Ik blijf het zeggen het geeft echt een extra levendigheid aan een kookboek.
Wat extra’s
De titel van dit boek dekt prima de lading, de recepten hebben allemaal wat extra’s. Ik zie veel recepten waar ik benieuwd naar ben en die ik wil maken. Ik denk dat er ook genoeg opties in staan om indruk mee te maken tijdens een etentje. Altijd handig met de feestdagen op komst. Er staan ook lekker zoetigheden in dus het toetje is met Extra ook geregeld. De recepten in extra zijn niet doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en het smaakt naar meer.
Extra
Jasmijn Beerthuis
Uitgeverij Carrera Culinair
€31,99
Laatste reacties