Boekrecensie: Eiwitrijk
Dit jaar is het jaar van de peulvrucht. Ze zijn bron van plantaardige eiwitten, ze zijn onderschat en kunnen dus wel een boost gebruiken qua populariteit. Een paar jaar geleden hadden we het jaar van quinoa, daarna was de quinoa niet aan te slepen. Er is dus hoop voor de linzen, kikkererwten en bruine bonen. Een boek zoals Eiwitrijk zou misschien kunnen helpen, zeker wanneer het vol staat met prettige recepten waarin voornamelijk gebruik wordt gemaakt van plantaardige eiwitten.
Vegetarisch…en een beetje vis
Het gekke is dat op de achterkant van het boekje staat dat er 66 recepten in staan – zonder vlees of vis – voor tussendoortjes, voorgerechten, soepen, salades, hoofdgerechten en desserts. Dat van de verschillende soorten gerechten klopt, alleen ze zijn niet allemaal zonder vlees of vis, er staan namelijk 3 recepten in mèt vis en die zijn ook gewoon te vinden in de receptenindex achterin het boek. Een foutje allicht? Als we deze 3 recepten niet meerekenen, dan hebben we dus nog 63 recepten over die wèl volledig vegetarisch zijn.
Eiwitrijk hoort bij groene sapjes en suikervrij
Dit boek hoort bij dezelfde serie als Groene Sapjes en Suikervrij. Het gaat hier wederom om recepten die als gezond kunnen worden aangemerkt en ook in dit boekje worden deze op eenzelfde manier gepresenteerd. Elk gerecht beslaat twee pagina’s. Links een foto en omschrijving van de losse ingrediënten en rechts een foto van het eindresultaat . Het is op deze manier heel overzichtelijk. Je ziet in een oogopslag wat er precies in gaat en wat het eindresultaat zal zijn. Natuurlijk kun je ook alles lezen, maar dit maakt het op een of andere manier wel een stuk aantrekkelijker, ook om het daadwerkelijk klaar te willen maken.
doordeweekse maaltijd ideeën
Je kunt de meeste recepten prima op een doordeweekse avond maken, er wordt veel toegelicht en verduidelijkt. Een van de dingen die ik prettig vind is dat het boek niet boogt op de mythe van eiwitten combineren. Oftewel het combineren van granen en bonen in een maaltijd om een “complete” proteïne binnen te krijgen. Ondanks dat deze mythe al in 1971 is ontkracht merk ik dat er nog steeds mensen zijn die zo maaltijden samenstellen. Terwijl dat dus niet hoeft.
eiwit percentage verschilt
Hoewel het boekje Eiwitrijk heet is niet elk gerecht even eiwitrijk, zo zijn er snacks met 2 gram eiwit, maar gelukkig staan daar ook bijvoorbeeld pannenkoeken tegenover met bijna 20 gram per portie. Van elk gerecht wordt aangeven hoeveel er in zit per portie, je hoeft het dus zelf niet uit te rekenen. Hoewel het boek dus voornamelijk vegetarisch is, staan er ook veganistische opties in het boek, die niet apart worden als zodanig aangegeven. Dat is dus een kwestie van goed kijken.
Dit boekje is zeer geschikt voor wie bijvoorbeeld minder vlees wil eten, of al geen vlees meer eet en wie het daarbij in overweging neemt of meer peulvruchten te eten, maar niet precies weet hoe. Peulvruchten kunnen erg lekker zijn en erg gezond en ze verdienen dit jaar maar ook volgend jaar en de jaren daarna zeker onze aandacht.
Eiwitrijk
Fern Green
Uitgeverij Becht
€ 12,50
Laatste reacties