Boekrecensie: Bayrut
Bayrut gaat over de ziel van de Libanese keuken. Het is een heel mooi kookboek om te zien met een superglanzende kaft met geometrisch patroon. Op de voorkant staat zowel Bayrut als Beyrouth en Beiroet, maar hoe je het ook spelt je komt altijd uit bij die ene stad in Libanon. In dit kookboek vind je recepten uit de stad.
Hisham Assaad
Hishams Assaads vader komt uit een slagersfamilie en is zelf ook slager. Zijn moeder kan uitstekend koken en zijn zus leerde van zijn moeder koken, omdat de opvatting was dat zij het moest leren, maar wie luisterde er aandachtig mee? In de jaren daarna probeerde hij de gerechten na te maken, dat ging met vallen en opstaan. Hij begon een blog en deelde daar de recepten. Hij fotografeerde alles zelf en werd daar steeds beter in. Zo kreeg hij allerlei kansen om dingen te doen die met koken te maken hadden.
Moeilijkheden en bloei
Het leven in Libanon is uitdagend soms ronduit moeilijk. De coronapandemie, een economische crisis en een gigantische explosie in een land wat nog steeds beschadigd is door de burgeroorlog die er van 1975 tot 1990 woedde. De geschiedenis wordt uitgebreid besproken en natuurlijk komt ook het heden volop aan bod. Het is een bruisende stad met verschillende nationaliteiten waar altijd wat te doen is. Het is een ode aan de stad Bayrut, met ook heel veel mooie foto’s van de stad.
Wat je niet in restaurants vindt
In dit kookboek geeft Hisham Assaad je recepten voor streetfood, maar ook voor gerechten, vooral stoofpotjes en hoofdgerechten die vooral thuis worden gemaakt. Dit zijn niet de gerechten die je restaurants vindt. Een aantal van die gerechten lijkt uit de mode te raken en om te voorkomen dat ze compleet vergeten worden, staan ze in dit boek verzameld. In het voorwoord druk Hisham je op het hart niet bang te zijn voor de specerijenlijsten, plezier te hebben en je eigen nafas te vinden. Nafas, of adem wil zeggen dat je ziel aan het eten toevoegt.
De recepten in Bayrut zijn onderverdeeld in de hoofdstukken ontbijt en brunch, streetfood, salades & bijgerechten, hoofdgerechten, zondagse feestmaaltijden, desserts, drankjes en basisrecepten. Tussen de gerechten door vind je ook blauwe pagina’s met extra uitleg over bijvoorbeeld jam, siropen en theetijd. Bij alle recepten staan hele mooie foto’s van het eten, die ook weer goed passen bij de sfeerfoto’s van de stad.
Midden-Oosterse ingrediënten
Veel van de recepten in dit boek gebruiken Midden-Oosterse ingrediënten zoals tahin, sumak, raapjes, bulghur, platbrood. Qua boodschappen doen is het handig als je in de buurt zit van een Turkse supermarkt. Die hebben vaak een groter aanbod in groenten en fruit en verse kruiden en gedroogde peulvruchten en dikke yoghurt. Lang niet alle recepten in Bayrut zijn vegetarisch, er wordt veel gebruik gemaakt van vlees en vis, al staan er ook goede vega opties in als pilav, falafel, linzenstoof met zelfgemaakte pasta, of boterbonen met citroenknoflookdressing.
Bayrut doet me aan twee andere kookboeken denken, De bijbel van de Libanese keuken van Merijn Tol, natuurlijk wat betreft recepten en ingrediënten, maar qua stijl en algemene vibe ook aan Parsi. Ook in dat kookboek wordt heel specifiek geprobeerd een plek, een unieke verzameling recepten die anders misschien langzaam verdwijnt vast te leggen. Dat vastleggen is heel mooi gelukt.
Bayrut
Hisham Assaad
Uitgeverij Good Cook
€29,95
Laatste reacties