Boekrecensie: Bakken met Barbara

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nlBakken met Barbara is een verzameling van de beste recepten van Barbara Serulus. Ze heeft een populaire rubriek in de Vlaamse krant De Standaard. Die krant lees ik niet vaak, maar de recepten van Barbara lees ik wel graag. Daarom is het goed nieuws dat dit kookboek of bakboek er nu is.

Barbara Serulus en Anne van Herreweghen

Barbara is dus journalist voor De Standaard of De standaard magazine en Knack weekend en ze is mede-oprichter van foodmagazine Tummi. , Ze schrijft dus over eten. Eerder recenseerde ik hier op Lauriekoek haar kookboek Diner. Het bijzondere van Bakken met Barbara is dat de illustraties zijn gemaakt door de moeder van Barbara Serulus, Anne van Herreweghen. Zij is schilder, tekenaar en graficus en portretteerde dichters, denkers en politici. Ze illustreerde meer dan 60 boeken en maakte tekeningen voor De Standaard en Vrij Nederland. Voor dit boek werkte ze voor het eerst met kleurrijke stiften.

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nl

Illustratie

De illustratie in dit kookboek zit helemaal snor. De vreugde begint al bij het schutblad wat een soort theedoek patroon heeft. In de inleiding legt Barbara uit dat sommige recepten, die dus allemaal eerder verschenen in De Standaard een subtiele upgrade hebben gekregen, andere bleven zoals ze waren. De recepten in het kookboek zijn geen spektakelstukken, het zijn recepten die je thuis keer op keer kunt maken. Simpel maar doeltreffend. Ze doen me wat dat betreft denken aan de recepten van Karin Luiten in de krant Trouw, hoewel dat geen bakrubriek maar een algemene receptenrubriek is. Karin moest weg bij Trouw, maar is na een golf van protest terug.

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nl

Recepten in Bakken met Barbara

Na een korte introductie van ingrediënten en materiaal volgen de recepten. Er is geen indeling in hoofdstukken, het zijn simpelweg recepten. Er is ook geen foto van het eindresultaat, het zijn enkel de illustraties die een beeld geven van het baksel in kwestie met vaak nog een losse illustratie van een ingrediënt. Dat werkt heel goed en geeft persoonlijkheid. Ik pleit hier vaker voor meer illustratie in kookboeken. Er staan recepten in Bakken met Barbara voor koekjes, cakes, muffins, granola. Goed om te weten is dat ze voor cakes standaardmaten hanteert. Ronde cake wordt altijd gebakken in een vorm van 24 cm, langwerpige cake altijd in een blik van 25 cm.

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nl

Elk recept heeft een persoonlijke inleiding. De ingrediëntenlijsten zijn nooit lang of ingewikkeld en de instructies zijn duidelijk. Ook als je niet vaak bakt kun je met Bakken met Barbera aan de slag. Het zijn recepten waarvan ik me kan voorstellen dat ze bij veel mensen in de smaak vallen. Zachte boterwafeltjes, kruidige appelcake, scones, yoghurt-semolinacake met oranjebloesem. In tijden waarin iedereen zonder nadenken naar de volgende TikTok hype doorrent, is het fijn als iemand je een recept wat lekker is en echt werkt voorschotelt. Heerlijk boekje.

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakken met Barbara @ Lauriekoek.nl

Bakken met Barbara
Barbara Serulus Illustratie van Anne van Herreweghen
Uitgeverij P
€23,50

Je kunt dit kookboek bestellen bij uitgeverij P, maar ook bestellen bij Barbara zelf of bij een van de boekhandels in België die ze op haar website noemt.

Posted by on 3 december, 2025

LEAVE A COMMENT