Recept: bloemkool met fantastische grijze saus

Recept: Bloemkool met fantastische grijze saus @ Lauriekoek.nlBloemkool met een sausje begrijp ik nooit helemaal, sommige mensen noemen het zelfs een papje. Een woord waar ik de rillingen van krijg. Gelukkig is er ook bloemkool die ik wel begrijp, geroosterd in de oven, met een goddelijke saus die ook nog eens heel eenvoudig te maken is. 

Tahin is magisch

Het is niet dat ik opnieuw het wiel heb uitgevonden. Het is denk ik net als met de combinatie silan met tahin ,Ook wel Midden-Oosterse Nutella genoemd. Wat ik een belediging vind voor het silan/tahinmengsel wel te verstaan, want Nutella is vies. Tahin past overal bij, je kunt er een geweldige saus van maken met water of citroensap en knoflook. Het lijkt te schiften en dan komt alles ineens toch weer samen. Ik maak er zelfs dressings mee die aan mayonaise doen denken zonder dat er een ei aan te pas is gekomen. Magisch!

Zoek naar goede tahin of tahini. Sinds ik El Arz tahin heb ontdekt is mijn tahin consumptie vervijfvoudigd, denk ik. Het is net als met granaatappelmelasse, het kan lang zoeken zijn maar als je het eenmaal te pakken hebt gooi je het overal overheen. Pas op dat je het juiste koopt, check voor aanwijzingen mijn Midden-Oosterse ingrediënten blogpost.Al Arz Tahini @ Lauriekoek.nl

Deze saus is lekker over alles, zoet en hartig. Op toast en op geroosterde groenten.

Magische grijze saus
  • 1 eetlepel granaatappel melasse
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 40 ml water

Goed doorroeren et voila!
Recept: Bloemkool met fantastische grijze saus @ Lauriekoek.nl

Voor de geroosterde bloemkool

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in kwarten, trek de roosjes los en gooi op een bakplaat, ook de steel, want die is geroosterd ook prima te eten. Doe de bloemkool op een bakplaat, besprenkel met plantaardige olie, koolzaad of milde olijfolie en een flinke theelepel zout. Hussel goed door elkaar heen. Verdeel de bloemkool over de hele bakplaat. Doe 10 minuten in de oven. Haal de plaat daarna uit de oven en draai alle stukjes om. Zet nog 10 minuten in de oven. Als het goed is is de bloemkool nu gaar en heeft ie bruine randjes.

Haal de bloemkool uit de oven. Besprenkel met de saus, granaatappelpitten, gehakte noten, peterselie. Wat je maar in huis hebt. Je houdt waarschijnlijk saus over, maar dat is niet erg want hij past overal bij. Of rooster gewoon opnieuw een bloemkool.Recept: Bloemkool met fantastische grijze saus @ Lauriekoek.nl

Het grijze bord komt van Blomus. Ik kende die vooral van de waxinelichthouders en de rvs spulletjes, maar ze maken nu ook mooi serviesgoed.Recept: Bloemkool met fantastische grijze saus @ Lauriekoek.nl

Posted by on 16 juli, 2019

LEAVE A COMMENT