Tomami
Tomami is een samentrekking van – je raadt het al – umami en tomaat. Het idee achter het product is even simpel als geniaal: smaak toevoegen in de vorm van zeer geconcentreerde tomaat voor meer oomph en meer hartigheid in je gerecht. Veel mensen denken bij umami meteen aan vlees of sojasaus, maar ook tomaat is een goede bron van van deze steeds bekender wordende “vijfde smaak”.
Tomami
Tomami heeft verschillende producten. Er bestaat puur tomatenconcentraat met de namen Tomami 1 en 2. Deze bestaan puur uit tomaat. Tomami 1 is intens fruitig en 2 bevat meer zuren. Op basis van de Tomami 1 zijn er verschillende kant-en-klare smaakmakers op de markt verschenen met een bijpassende kruidenmelange. Ik heb vier varianten gekregen om uit te proberen.
Umami uit tomaat
In een flesje van 240 ml zit voor 4 kilo aan tomaat aldus de website en dat is helemaal plantaardig en gluten- en sojavrij. Het wordt gewonnen door een proces van centrifugeren en licht verwarmen en volledig geproduceerd in Duitsland. Tomami is een natuurlijke bron van glutaminezuur. Het zou kunnen dat je er nu alarmbellen bij je af gaan, omdat je nu aan mononatriumglutamaat denkt, je weet wel dat witte poeder waar iedereen zo bang voor is. Wat mensen echter niet weten is dat het ook van nature in voedingsmiddelen zit. Aan deze flesjes is dus geen poeder toegevoegd, het is hier dus puur de glutamaat uit tomaat wat de lekkere umamisensatie geeft.
Lees voor meer over de vegetarische keuken en umami deze blogpost.
Zuinig in gebruik
De kant-en-klare kruidenmixen van Tomami zijn makkelijk te doseren, wat verwerken in een recept heel makkelijk maakt. Het is vrij zuinig in gebruik, met 1 á 2 theelepels per portie kom je een heel eind. Als je een flesje eenmaal hebt aangebroken moet je het in de koelkast bewaren, waar het product 6 maanden goed blijft. Je hoeft het dus niet als de wiedeweerga op te gebruiken. Je kunt het vrijwel overal voor gebruiken: in dressings, sauzen, soepen, burgermix of cocktails. Als je meer umami toevoegt aan een gerecht, is het idee dat je ook minder zout hoeft toe te voegen, wat handig is want teveel zout is niet gezond.
Tomatenpuree versus Tomami
Misschien denk je nu nog steeds aan tomatenpuree uit een blikje, maar Tomami is toch echt wat anders. Het geeft geen tomatensmaak aan je gerecht, wel hartigheid. Het heeft ook geen rode kleur en het is vloeibaar stroperig en lost makkelijk op, dus geen puree. Tomami ruikt ook hartig, waar tomatenpuree vooral naar tomaat ruikt. Deze producten met elkaar vergelijken heeft dus eigenlijk weinig zin, wel denk ik dat het een een goede aanvulling is op het ander.
Ik probeerde de volgende vier smaken uit.
Perzie
Deze variant is de meest zoete van de vier, door de toevoeging van granaatappelpitten en suiker en sinaasappel. Ook zit er saffraan in, wat goed past bij het eten uit deze regio.
Provence
Dit vond ik persoonlijk de moeilijkste smaak. Er zit lavendel en rozemarijn in, maar lavendel overheerst en dat is echt een love it or hate it dingetje. Nou vind ik lavendel in zoete gerechten eigenlijk wel goed, mits goed gedoseerd. Bij hartige gerechten vind ik het minder lekker. Door de overheersende lavendelsmaak kom ook gewoon niet van een bodylotion-, handcrèmeassociatie af. Ik weet dat lavendel echt typisch is voor de Provence, maar deze smaak is niet mijn favoriet. Spaarzaam gebruiken is dan ook het advies.
Toscane
Deze Tomami bevat een mix van knoflook en paprikapoeder met groene kruiden zoals rozemarijn en oregano. Dit is een smaakmaker die bij veel, voornamelijk Italiaanse gerechten goed zal passen.
Marrakesh
Denk aan ras el hanout meets Tomami. Een combinatie van diverse Marokkaanse kruiden, maar ook kikkererwt als smaakmaker. Dit past ook goed bij een breed scala aan Oosterse gerechten (in een wat bredere zin van het woord).
Voor alles geldt dat het smaak geeft en ook umami. De umami is aanwezig op de achtergrond en de kruiden zijn absoluut goed te proeven. Er zijn nog andere landen en plaatsen waar een smaak van is, waaronder ook “vegami”, die nu om een of andere reden in de markt wordt gezet als Beieren.
The vegan hack
Ik kreeg van Tomami ook nog een zakje van hun burgermix toegestuurd alias The vegan hack. Dit is een plantaardige burgermix van onder andere erwteneiwit en zonnebloemzadenen bestaat uitsluitend uit Europese ingrediënten.
De mix is op zichzelf smaakloos, je moet deze dus compleet zelf op smaak brengen. Echt flink wat kruiden en specerijen toevoegen is mijn advies, want dat kan het goed gebruiken. Ook hier kun je wat van de Tomami tomatenconcentraat aan toevoegen. De mix maak je aan met een beetje olie, ijskoud water en na even kneden wordt hij stevig en kun je er ballen, burgers of worstjes van maken.Na het bakken houdt het goed z’n vorm. Het is echt substantieel en voedzaam.
Je kunt Tomami kopen bij het bedrijf zelf via hun webshop, of via mijn favoriete warenhuis (nee ik heb geen aandelen) Manufactum. Zij verzenden ook naar Nederland.
Laatste reacties