Boekrecensie: Home Sweet Home

homesweethome01Ik ben best wel een beetje Yvette van Boven fan. Of ze nu een popcorntaart maakt of friet staat te bakken in een Ierse schuur, mijn humeur klaart al snel op als ik haar op tv zie. Nu is er als de tv uit is weer een boek om in te duiken, namelijk Home Sweet Home, waarin het land waar ze aardappels stond te bakken een hoofdrol heeft.

Recepten uit het land waar Yvette van Boven is opgegroeid

Ierland dus, het land waar Yvette is opgegroeid, ten zuiden van Dublin aan de voet van de Wicklow Mountains. Ik vind het nu al mooi klinken. In eerste instantie maakt ik mij al vegetariër een pietsie zorgen, het is namelijk geen vegetarisch kookboek., maar dat viel heel erg mee.

Het begint al goed met een hoofdstuk over bakken, met zoetigheden (zoals een bakewell taart of whiskey cake), maar ook met veel recepten voor goed brood, ook sodabrood. Daarna komt een hoofdstuk over borrelen met het zelf maken van siropen voor cocktails met bijvoorbeeld zeewier en rabarber en borrelhapjes, zoals gevulde eieren, gepekelde worteltjes en radijsjes met drie dips.homesweethome05

Genoeg vegetarische opties in Home Sweet home

Genoeg vegetarisch tot dan toe, ook bij de kleine hapjes zitten vegetarische opties, boxty, bloemkoolsla, brandnetelrisotto. Bij de soepen en de hoofdgerechten zit het meeste vlees en vis maar er is overal ook zeker wat bij voor de vegetariërs. Koolrolletjes, langzaam gegaarde bleekselderij, knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter en biet. De bijgerechten maken mij ook vrolijk, die zijn echt een ode aan groenten, kool met misodressing, hartige aardappelcake, krokante courgette. Ik zou alles meteen wel van de pagina willen eten.
homesweethome03 homesweethome06

De aardappel

Aandacht voor de afkomst van alles is er ruimschoots, er staan zelfs twee pagina’s geschiedenis van de Ierse keuken in. Aardappels, armoede en hoe het landschap gevormd is, alles heeft invloed op wat er ter plaatse gegeten wordt en andersom. Ik ben dol op eetgeschiedenis van mij krijgt ieder boek dat daar aandacht aan besteedt bonuspunten. Tussendoor zijn er nog kleine verhalen over waarom het publeven zo belangrijk is, turf, of over gerechten als coddle, aardappels en kool.

homesweethome08Alles is uiteraard weer opgemaakt in de typische Yvette van Boven stijl. Met tekeningetjes hier en daar. Pagina’s die zijn bewerkt met aquarel zoals ook het opschrijfboekje dat vorig jaar verscheen en Home Baked. De foto’s zijn ook dit keer van Oof Verschuren. Zowel de foto’s van het eten als de foto’s van het soms woeste Ierse landschap zijn prachtig.homesweethome02homesweethome04

Goede reclame voor Ierland

Dit boek is een grote reclamefolder voor het land Ierland en staat bovendien vol met lekkere recepten. Ik had sowieso al bedacht dat ik vaker naar de UK en omstreken op vakantie moet gaan en dit boek wakkert dat gevoel alleen nog maar verder aan. De aandacht voor whiskey, bruinbier, zeewier, wildplukken en alles wat de Ierse keuken Iers maakt is super. Het is ook een moderne interpretatie, waardoor ik er denk ik als “geen vleeseter” veel beter ook van kan genieten en er ook voor kan zorgen dat niet alles een zware megavoedzame kost wordt. homesweethome09homesweethome07

Home Sweet home
Yvette van Boven 
Uitgeverij Fontaine

Posted by on 10 oktober, 2017

LEAVE A COMMENT