Boekrecensie: Bieslook & Polenta
Vegetarisch koken op z’n Berlijns, althans, volgens de ondertitel van dit nieuwe kookboek Bieslook & Polenta. Dit zegt gelijk iets over hoe vegavriendelijk die stad eigenlijk is, een walhalla voor veganisten en vega’s. Werkelijk waar, alle twee keren dat ik er was heb ik uitstekend gegeten. De oprichters van de in Duitsland (en daar buiten) befaamde vegetarische blog Krautkopf wonen er ook, typisch een geval van “dat kan geen toeval zijn”.
Blogger en fotograaf
De mensen achter Krautkopf, Yannick Schon en Susann Probst, zijn beiden fotograaf, vandaar ook dat de foto’s op hun blog, en ook in dit boek, schitterend zijn. Over elk detail is nagedacht, veel foto’s zijn gemaakt in de natuur, en de gerechten spatten van de pagina’s. Op de achterkant van dit boek staat “sprookjesachtig” en inderdaad er zit een vleugje Efteling in dit boek.
Een uitgebreide eetfilosofie
Aan hun manier van eten zit een duidelijk filosofie vast die voor in het boek uiteengezet wordt. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen “geraffineerde suiker” omdat daar geen voedingstoffen meer in zouden zitten. Nou is suiker sowieso niet echt iets wat je eet om zijn voedingsstoffen en je moet kilo’s kokosbloesemsuiker eten als je het wil eten voor de mineralen, dus ik ben het niet met hen eens. Voorts geven Yannick en Susann aan graag veganistisch te eten maar niet de “bewerkte” vervangers te willen eten. Daarom kiezen ze dus toch soms voor dierlijke ingrediënten. Susann is lactose intolerant maar de lactosevrije melk gebruiken ze om die reden ook niet omdat die “te bewerkt is”. Ook kiezen ze voor niet genetisch gemodificeerd en eten ze zo min mogelijk kant en klaar. Oh en ze vinden dat het teveel eten van tarwe het lichaam onnodig belast. Dit geeft een aardig beeld van hoe de recepten uit dit boek tot stand zijn gekomen.
Een natuurwinkel in de buurt is altijd handig
Bij elk recept staat aangegeven of het glutenvrij, veganistisch, of lactosevrij is. De recepten zijn ingedeeld naar seizoen. Achterin het boek vind je nog een paar basis recepten voor dingen als bouillon, plantaardige melk en currypasta. Als het op de ingrediënten aankomt is het handig om een natuurwinkel in de buurt te hebben en/of een toko. Voor bijvoorbeeld sobanoedels, amandelmelk of mungbonen. Al verkopen steeds meer supermarkten deze producten ook, daar tref je ze zeker aan.
Wildplukken is hier soms lastig
De recepten voor bijvoorbeeld gevulde pompoenbloemen of daslook maken het lastig omdat dat soort producten sowieso lastig te vinden zijn. Gelukkig zijn het maar een paar recepten waarbij het vinden van de benodigdheden ronduit een uitdaging is, zoals daslook, wat veel voorkomt in de Duitse keuken en in Duitsland ook een veel gangbaarder ingrediënt is. In Nederland is die beschermd (in België ook), maar in Duitsland dus niet. Soms kun je het kopen bij de groenteboer of op een markt maar het is dan duur! Je schijnt het ook zelf te kunnen telen, misschien een tuin idee voor volgend jaar en anders worden er in het boek vervangers genoemd.
Snelle snacks voor door de weeks gevulde pasta voor het weekend
Sommige gerechten in het boek zijn geschikt voor doordeweeks, andere zijn meer een bijgerecht of een snelle snack. Andere gerechten zijn meer geschikt voor het weekend, zelf gevulde pasta bijvoorbeeld. De basis is vrijwel altijd seizoensgroenten, behalve misschien bij de zoete baksels. Er zitten interessante combinaties bij zoals salade met cantharellen en druiven, dumplings met zoete aardappel en spinazie en soep met koolrabi en linzen.
Als je tegen het hipstergehalte van dit boek kunt (lees: foto’s van hip uitziende mensen die uit jampotten drinken af en toe een beetje moeilijk kijken maar wel lekker kunnen koken), of je heel erg kunt genieten van hele mooie gerechten en duidelijke consequente styling. Dan is Bieslook & Polenta zeker een kookboek voor jou.
Bieslook & Polenta
Yannic Schon en Susann Probst
Uitgeverij Snor
€29,99
Hanneke
10 oktober, 2016Ha ha…beeldende beschrijving weer Laurie!
De fotografie van het boek lijkt erg mooi (vind de voorkant trouwens zelf niet zo aansprekend), maar het gaat natuurlijk om de inhoud. De brownies en het bietenijs zien er zeker smakelijk uit. En mooi!
Ik ga eens snuffelen in mijn boekwinkel hoe het boek in ‘real-live’ uitpakt. Iig bedankt voor de tip..
Laurie
10 oktober, 2016Ja ik ben wel beeldend maar beelden zijn heel belangrijk bij dit boek. De voorkant heeft trouwens een soort van linnen look voor de helft. Ga vooral snuffelen als je een kookboek wil kopen, oktober is DE kookboekenmaand van het jaar. Vlak voor sinterklaas en in de Herfst duikt iedereen de keuken weer in, kerst is ook niet ver weg meer. Kortom alle redenen om los te gaan in de keuken zijn er weer. 🙂