20 Budget- en boodschappentips

20 Budget- en boodschappentips @ Lauriekoek.nl
Elk jaar slaan mensen weer braaf aan het budgetteren, ik geloof dat het een vaak genoemd goed voornemen is. Dit jaar voelt dit voornemen nog urgenter, vanwege de stijgende voedingsprijzen. Volgens sommige kranten wel tot 9%, dus dat is nog een extra reden om nog een goed naar de uitgaven te kijken Men wil of moet ook besparen op de dagelijkse boodschappen. Graag deel ik mijn tips met jullie.

Budget en budget

Zelf vind ik bloggen over eten en budget altijd een gevoelig onderwerp. Een budget is voor iedereen anders, ik zal een recept niet snel een budgetrecept noemen. Kruiden en specerijen en groenten en fruit zijn niet de goedkoopste items in de supermarkt en ik gebruik ze graag. Ik zie mensen andere mensen die in de financiële penarie zijn geraakt aanraden om rond de shoppen op TooGoodToGo, maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing voor armoede. Ik krijg een soort plaatsvervangende schaamte van zulke tips.

Spaarzame tips

Wat kan ik dan wel delen met mensen die wel stil willen staan bij hun budget? Zelf heb ik veel gehad aan de no-nonsense tips van Fiona Beckett. Zij schreef een tijdje geleden budget kookboek The Frugal Cook. Ik heb het boek zelf niet ik heb het zelfs niet gelezen. Haar principes stonden een keer afgedrukt in een tijdschrift en die heb ik uitgescheurd en deze deel ik die dus met jullie in 20 handige budget- en boodschappentips. Sommige tips zijn misschien een beetje een open deur, maar dat is niet altijd voor niets.

1. Doe alleen boodschappen als het nodig is

Het is in Nederland zo makkelijk om even een supermarkt binnen te lopen. Toch kun je best eens kritisch kijken naar wat er nog is en wat je er nog mee kunt maken voor je echt gaat.

2. Maak een boodschappenlijst

En hiermee bedoel ik een echte lijst. Controleer je kasten op wat je nog hebt, zodat je niet onnodig koopt (en je meerdere verpakkingen van hetzelfde product in huis hebt). Als je dan toch naar de supermarkt gaat, helpt het echt om een lijstje te maken. oe neem je mee wat je nodig hebt en kun je dingen beter laten staan als ze niet op je lijstje staan.

3. Vermijd impulsaankopen

Er is altijd wel iets nieuws, een aanbieding, of iets wat je leuk lijkt. Wat te drinken bij het eten? Een pot ijs als toetje? Oefen in het laten staan van dingen en in het vasthouden aan je lijstje. Het kan zelfs fijn zijn om online te bestellen, zo loop je niet rond en ontdek je minder en kan je je beter aan je lijstje houden. Vermijd wel het laten komen van flitsbezorgers, deze zijn doorgaans iets duurder en rekenen ook extra bezorgkosten en daarmee bespaar je dan weer geen geld.

4. Stop met het bevoorraden van je kasten

Toen ik nog in mijn vorige huis in Arnhem woonde vond ik het een rijkdom om een grote voorraadkast te hebben. Van corona heb ik geleerd dat je met weinig toe kan. Weersta dus het volduwen van je voorraadkast. Voor je het weet staat alles zwaar over de datum te zijn.

5. Plan vooruit

Doe boodschappen op een manier die past bij je levensstijl. Weet je al dat je buiten de deur gaat eten en of dat er mensen komen eten? Of dat je op vrijdag patat gaat eten? Haal dan niet teveel eten in huis met het idee dat dat moet.

6. …maar ook weer niet te ver vooruit

Sommige mensen hebben eetplanningen waarbij ze je nu al kunnen zeggen wat ze volgend jaar maart gaan eten. Kan je echt zo ver vooruit plannen? Ik denk het niet.

7. Koop niet teveel van alles wat

Het is aantrekkelijk voor iedereen een favoriet item te kopen, maar het kan wel zo zijn dat je met veel half aangebroken verpakkingen blijft zitten, of met eten wat jij zelf helemaal niet lekker vindt.

8. Leer de kunst van het afmeten van porties

Dit is voor iedereen anders, maar over het algemeen is het zo dat als je het uit de losse pols doet, je eindigt met een enorme pan rijst of pasta.Recept: Pasta met tomaat en rucola @ Lauriekoek.nl

9. Hou kliekjes apart

Serveer niet alles op tafel, maar hou in de keuken alvast achter wat je wilt over houden voor de volgende dag.

10. Roep een halt toe aan koelkastplunderaars (inclusief jezelf)

In sommige huishoudens worden de kliekjes regelmatig uit de koelkast geplunderd voordat ze de kans krijgen nog een keer geserveerd te worden. Wijs één plank toe waar iedereen van af moet blijven.

11. Zet voor iedereen hetzelfde op tafel

Het is duur en tijdrovend om voor iedereen verschillende maaltijden op tafel te zetten.

12. Volg niet klakkeloos het recept

Geen sojasaus maar wel tamari? Prima! Geen koekkruiden maar wel speculaaskruiden? Geen probleem! Je hoef niet altijd exact het voorgeschreven ingrediënt te kopen,vaak heb je iets in huis wat er prima voor door kan in je gerecht.
Voorraadkast @ Lauriekoek.nl

13. Leg een goeie basisvoorraad aan

Dit zijn items waar je altijd snel een maaltijd mee kunt maken. Een potje currypasta, wat rode linzen en tomatenpuree en een pakje kokosmelk en je hebt een soep. Met wat granen, blikken en diepvriesproducten ben je al een heel eind en kun je altijd iets klaarmaken, zonder hiervoor eerst weer geld uit te geven in de winkel.

14. Leer hoe je koopjes herkent

Neem onder de loep welke producten je koopt, welke ingrediënten daar in zitten en welke goedkope alternatieven daarvoor zijn.

15. En hoe je voor sommige koopjes wegloopt: koop geen aanbiedingen, alleen maar omdat het aanbiedingen zijn

Soms blijven producten duur, ook als ze afgeprijsd zijn. Het meeste geld bespaar je door aanbiedingen niet te kopen. Het klinkt raar maar het is vaak waar.

16. Vermijd te duur geprijsde producten

Leer om voor jezelf te bepalen wat een redelijke prijs is voor een product.20 Budget- en boodschappentips @ Lauriekoek.nl

17. Zet het mes in gemakseten

Bedenk dat alles wat in de supermarkt handig voor jou is voorbereid, altijd duurder is dan wanneer je het zelf doet. Voorgesneden, voorgeraspt, voorgekookt dat bespaart tijd en energie maar je betaalt er wel meer geld voor.

18. Koop seizoensproducten

Bijna alles is het hele jaar rond te koop, toch kun je prijsverschillen ontdekken door het jaar heen.

19. Koop producten los

Goede voorbeelden hiervan zijn verse kruiden, noten en granen. Op de markt, bij de toko en de Turkse buurtsuper kun je deze ingrediënten vaak los kopen en krijg je ook nog eens veel meer voor je geld.
Zero waste @ Lauriekoek.nl

20. Maak en neem je eigen lunch mee

Neem je lunch mee van huis en ga in plaats van naar de kantine of supermarkt naar buiten. Of ga wel met je collega’s naar de kantine en koop alleen drinken en eet je meegebrachte lunch.

Posted by on 18 mei, 2022

LEAVE A COMMENT