11 Groene apps waar je wat aan hebt
In mijn zoektocht naar groene apps die echt wat zouden toevoegen aan je leven vond ik een stuk minder leuke apps dan ik dacht. Hoe kan dat nou? Generatie X is toch de groenste generatie die er is en al die mensen hebben toch al lang een mobiele telefoon of gebruiken ze die niet om zich duurzaam te gedragen? Of misschien heb je geen apps nodig in je zoektocht naar duurzaam en groen? Toch zijn er wat mij betreft genoeg essentiële apps om er een blogpost aan te wijden. Less is more.
Cosmetica
Think Dirty
De bedoeling bij deze app is dat je een barcode scant (hoewel dat in Nederland helaas niet werken, want daarvoor is hij teveel op de Amerikaanse markt gericht) waarna je een lijst met informatie krijgt te zien over elk ingrediënt in dit product. Per product wordt ook aangegeven hoe “dirty” het is op een schaal van 1 tot 10. Hoewel scannen niet altijd zal werken, kun je in de app ook gewoon zoeken op de producten, waardoor het toch nog handig kan zijn.
EWG’s healthy living
De voormalige app Skin Deep en Food Scores zijn samengevoegd tot deze megadatabase. De Amerikaanse milieu-organisatie Enviromental Working Group heeft echt een schat aan informatie te delen. Dit is een van mijn favorieten. Je vindt producten, maar ook losse ingrediënten en van alles wordt de betekenis en functie uitgebreid weergegeven. Ze kun je optimaal bepalen of je iets op jezelf wil smeren, of niet.
Natuurlijk zijn er ook apps van bijvoorbeeld Peta, Leaping Bunny, of Bunny Free, maar geen enkele is 100% juist. Peta keurt bedrijven goed die gelinkt zijn aan bijvoorbeeld Loreal, Leaping Bunny laat dan weer niet alle merken zien en Bunny Free is erg Amerikaans waardoor je lang niet alles kunt scannen. Blijf Naoki volgen en verdiep je goed in merken voor je iets koopt.
Beat the microbead
Piepkleine stukjes plastic dringen ons lichaam en onze voedselketen binnen via producten met zogenaamde microbeads. Vermijden dus! Met deze app kun je zien of je product ze bevat. Ik heb gehoord dat het scannen soms niet helemaal goed werkt, maar ik denk dat het toch een te belangrijke app is om onbesproken te laten. Er is namelijk nog steeds geen wettelijk verbod op microbeats, dus de enige manier om ze te vermijden is zelf het product goed onderzoeken. Er zijn trouwens prima alternatieven voor bijvoorbeeld scrubs in de vorm van kleine stukjes kokosbast. Dus microbeads zijn echt niet nodig. Dat ze ook in niet voor de hand liggende producten zoals mascara en lippenstift en zelfs deodorant zitten snap ik al helemaal niet. Er zijn echt prima producten te maken zonder plastic.
Eten en drinken
Groente en fruit kalender van Milieu Centraal.
Deze kalender geeft per maand weer welke soorten groenten en fruit van het seizoen zijn. Er wordt ook weergegeven hoeveel energie de productie kost, zo kun je heel goed zien welke soorten groenten en fruit de meest milieuvriendelijke opties zijn.
Happy Cow
Happy Cow laat zien waar je het beste veganistisch en vegetarisch kunt eten. Restaurants die helemaal vegan en vega zijn, of vega(n)vriendelijk worden getoond maar ook de dichtstbijzijnde winkels waar je goed inkopen kunt doen. Heel handig als je op vakantie gaat maar ook in Nederland geeft ie allerlei fijne opties.
Puur!Uiteten
Deze app geeft alle opties aan waar je biologisch, fairtrade en duurzaam kan eten. De app heeft alleen de Nederlandse situatie in kaart gebracht. Er is een agenda bij en er word ook aangegeven waar je bijvoorbeeld biologische markten vindt.
Questionmark app
In een oogopslag zien hoe duurzaam een product is, dat kan met deze app. Milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid komen aan bod. De datebase kent 78,374 producten.
Krnwtr.
Waar kan je kraanwater krijgen in de horeca? En waar niet? Deze app helpt je met het vinden van water uit de kraan.
Kleding
Eerlijk Winkelen
Vind duurzame adresjes in de stad waar je bent mer de eerlijk winkelen app. Kappers, lunchrooms en kledingzaakjes, you name it.
De eerlijke shopgids van Talking Dress
Nog een gids meer eerlijke adresjes, kortom een gebrek aan adresjes is geen excuus meer. Deze app is van het gelijknamige boek geschreven door duurzame mode expert Marieke Eyksloot.
Closet Swap
Een manier om makkelijk je eigen kleding te ruilen met die van vrienden en vriendinnen.
Ik heb de link naar de Apple pagina gegeven waar je de app in kwestie kunt vinden. De meeste apps zijn ook beschikbaar in andere versies, in dat geval kun je het beste even zelf zoeken. Voor zover ik op dit moment kan beoordelen zijn alle apps die ik noem gratis.
Laatste reacties