UMÀ
UMÀ is een frisdrankmerk opgericht door twee Fransmannen die zich afvroegen: wat drinken we al we geen alcohol willen drinken? Ze hadden meestal keuze uit bruiswater of frisdrank van de grote Amerikaanse merken, waar ze goede herinnering aan hadden, maar die wel veel suiker bevatten. In Berlijn ontdekken ze craft soda en ze besluiten thuis zelf aan de slag te gaan. Het resultaat? Frisdrank met een knipoog naar de grote merken zonder suiker. Ik probeerde het uit.
Retro
Ik moet zeggen dat UMÀ mij vooral opviel door de donkere flesjes en het retro etiket. Van een afstandje zou je kunnen denken dat je te maken hebt met craft bier, maar niets is minder waar. Alle UMÀ frisdranken zijn biologisch, ze zijn gezoet met agave soms zit daar ook nog stevia bij. Ze zijn vergeleken met de standaard frisdrank inderdaad minder zoet, rond de 4 á 5 gram suiker per 100 ml. Er zijn 8 verschillende varianten ik probeerde er 5 uit. Alle dranken bevatten prik.
Orangeade
Ik begon bij UMÀ orangeade. Orangeade is een aloude Franse benaming voor een limonade op basis van sinaasappelsap. Niet verwonderlijk dat deze dan ook smaakt naar Orangina, mede door de aanwezigheid van pulp. Hij is fris en lekker citrussig.
Limonade
UMÀ limonade oftewel een citroenlimonade, heeft ook een mooie citrussmaak, maar wel meer herkenbaar als citroen. Het is heel verfrissend, niet te zuur en omdat er dus wat minder suiker in zit ook niet te zoet.
Cola
De drank smaakt, ondanks de aanwezigheid van een klein beetje van de echt kolanoot, niet naar de cola van de grote merken en dat vind ik positief. Hij smaak namelijk veel kruidiger, waaronder kaneel, is lichter en ook wat zuurder. Wel herkenbaar als cola, maar toch een heel ander soort eigen signatuur.
Ginger beer
UMÀ Ginger beer smaakt uiteraard naar gemberbier, maar is niet te sterk van smaak.
Énergie
UMÀ Énergie is een soort van energy drank, maar dan net even anders. Omdat ze hun dranken laag in suiker willen houden heeft UMÀ stevia toegevoegd en er zit ook dit keer honing in als zoetstof geen agave. Normaal haat ik stevia, maar hier proef ik het bijna niet. De drank smaakt honingachtig kruidig. Ik denk niet dat ‘ie in de smaak zou vallen bij jongeren die normaal van die grote blikken energydrink achterover slaan, maar bij mij wel.
Licht medicinaal
Ik weet niet wat het precies is, maar ik proef bij Ginger beer, Limonade en Orangeade wel een licht medicinale bijsmaak. Het zou de agave kunnen zijn, maar het zou kunnen zijn dat als je iets minder zoet maakt, bepaalde achtergrondsmaken gewoon meer opvallen. Het is overigens niet storend en ik heb de flesjes zeker leeggedronken, maar als je gewend bent aan de superzoete varianten uit de supermarkt, dan moet je hier allicht wel even aan wennen.
Zoetstof
Alle dranken an UMÀ zijn geïnspireerd door soorten frisdrank die al jaren op de markt zijn. Ik vind het ook leuk als een merk zelf dranken bedenkt niet niet per se op iets wat al bestaat moet lijken. De doelstelling om minder suiker te gebruiken vind ik nobel, al weet ik niet of aanvullen met zoetstof het antwoord is. In Engeland is door de nieuwe regelgeving heel veel met zowel suiker als zoetstof en lang niet alles wordt er daardoor lekkerder op.
Je kunt UMÀ kopen bij adressen waar ze goed zijn in alcoholvrije alternatieven en craft soda’s zoals de Drankerij. Uiteraard kan je terecht op de website van UMÀ voor meer informatie.
Laatste reacties