Recept: Kimchi met Laurie

Rotpot XL @ Lauriekoek.nlEen tijdje geleden was ik op zoek naar een kimchirecept waarvan ik vrijwel zeker wist dat ik het op Lauriekoek gedeeld had, alleen kon ik het niet vinden. Deed de zoekfunctie op mijn eigen blog het niet? Nee hoor ik realiseerde me dat het recept een gastblogpost was geweest bij een andere blogger (ja, dat was toen nog een ding) op vanwatmaakt.suzette.nu. Suzette heeft haar blog al een tijd geleden offline gehaald en daarmee is mijn recept ook verdwenen (nou ja alleen nog in het archief). Tot nu, want ik zet het weer online.

In 2013 wisten minder mensen wat kimchi was. Toen had ik denk ik nooit kunnen bevatten dat de Koreaanse keuken nu zo’n plek in zou nemen. Daarom deel mijn recept hier gewoon nog een keer, in de loop van de tijd is het ook wat veranderd. Wat ik er bij wil zeggen is dat er heel veel verschillende kimchirecepten zijn. Er is voor ieder wat wils. Sommige gaan uit van een brine, oftewel water met daarin opgelost zout. Er zijn mensen die sojasaus toevoegen, vis of misopasta. Het kan allemaal. Wat ik in ieder geval zou willen zeggen is lees eens een kookboek over de Koreaanse keuken. Er is een kookboek over Kimchi en ik heb een blogpost met Koreaanse kookboekentips.

In mijn recept zit bewust geen sojasaus, mist of vis. Zo is het voor zoveel mogelijk mensen geschikt, dus voor vegetariërs, veganisten en mensen met een glutenvrij dieet.

Wat heb je nodig?
  • Fermentatie pot met minstens 2 liter inhoud.
  • Mes
  • Rasp
  • Vijzel of keukenmachine
  • Weegschaal
Ingrediënten
  • 2 Chinese kolen
  • 200 gram radijsjes, van loof ontdaan
  • 6 grote winterpenen
  • 2 bosjes lente ui
  • 1 appel
  • 70 gram verse gember
  • 6 tenen knoflook
  • 30 gram Koreaanse chilivlokken, ook wel gochugaru
  • zeezout (liefst zonder jodium en anti-klontermiddel)
Wat moet je doen?

Kimchi ingrediënten @ Lauriekoek.nlWas alle groente en fruit onder de kraan. Snijd alles. Zelf laat ik de Chinese kool vrij grof en de lente ui ook, de rest rasp ik op de grove rasp van mijn keukenmachine. Doe alles wat je fijn hebt gesneden in een grote kom, de grootste kom die je kunt vinden. Weeg de groenten, ik kwam uit op precies 2 kilo. Per kilo groenten reken ik 20 gram zout, dus ik gebruik in totaal 40 gram.

In een foodprocessor of vijzel draai je de gember, de chili en de knoflook samen met het zout tot een pasta. Meng dit door de groenten. Masseer stevig, tot er vocht begint vrij te komen. Je zal zien dat het volume begint af te nemen. Leg iets zwaars op de kimchi in wording. Ik gebruik een groot bord, en leeg daar iets zwaars op. Laat het zo een paar uur staan, waarschijnlijk komt er zo nog meer vocht vrij.Kimchi @ Lauriekoek.nl

Doe de kimchi in een goed schone gesteriliseerde pot, of in meerdere potten en duw goed aan, je wil niet dat er nog lucht tussen de kimchi zit. Giet al het vocht bij de kimchi en duw alles goed onder het vocht. Als je een gewichtje hebt leg dit er dan op. Als je een deksel met een waterslot hebt gebruik die dan. Heb je dit niet? Een zakje gevuld met water is een prima gewichtje, draai een deksel losjes op de pot of dek af en met een schone theedoek.Rotpot XL @ Lauriekoek.nl

Fermenteer nooit in een dichte weckpot met een rubber, of een dichtgedraaide pot. Er kan zich zoveel druk opbouwen dat de boel kan exploderen. Of draai de pot een keer per dag open om hem te ontluchten.

Laat de kimchi fermenteren

Laat de kimchi een á twee weken staan, proef zo nu en dan. Vind je het lekker smaken? Bewaar de kimchi dan in de koelkast. Hoe langer het in de warmte staat hoe sterker de kimchi van smaak zal worden. In de koelkast fermenteert de kimchi ook, maar wel een stuk langzamer. Gebruik altijd een schone lepel of vork om kimchi uit de pot te scheppen. Zo introduceer je geen slechte bacteriën. Probeer de kimchi ook zoveel mogelijk terug te duwen in het vocht.

Recepten met kimchi

Je kunt de kimchi natuurlijk zo eten, gewoon een plukje bij de maaltijd. Je kunt kimchisalade, tosti met kimchi, kimchi spaghetti, kimchi fried rice, okonomiyaki, of kimchi fritters maken. Gebruik je culinaire fantasie, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Posted by on 19 september, 2025

LEAVE A COMMENT