Ernesto portstroop
Ernesto portstroop is stroop gemaakt van port een versterkte wijn uit Portugal. Niet een drank die ik veel drink. Toch ben ik best onder de indruk van de deze siroop.
Er zijn drie varianten Ernesto portstroop. Een met rode port, een met witte port en een op basis van Pedro Ximénez sherry. In alle drie de siropen zit toegevoegde suiker en ook kruiden en specerijen. Het zijn kleine flesjes van 40 ml maar je moet bedenken dat om tot een stroop te komen behoorlijk wat moet worden ingekookt. Ik denk dat het wat dat betreft vergelijkbaar is met ingrediënten als granaatappelmelasse en balsamico-azijn, of zelfs ambachtelijk gestookte appelstroop. Het zijn allemaal geconcentreerde producten met veel smaak die tijd vragen om te maken.
Stroperigheid
De viscositeit, of stroperigheid is het beste bij een temperatuur van rond de 18 graden. De stopen zijn stroperig en heel makkelijk in bijvoorbeeld mooie bolletjes op het bord te doseren. De stroop is trouwens niet zo stroperig dat hij zo ongeveer in het potje blijft plakken. Het is zeker wel uit te schenken, het heeft dus de juiste stroperigheid.
Persoonlijke favoriet
Mijn persoonlijke Ernesto portstroop favoriet? De Pedro Ximénez, dat is sowieso al een hele goede sherry, dus als je er een stroop mee maakt moet het haast wel goed zijn. Dat is het dus ook. Ik weet dat sherry onder mensen een beetje een raar imago heeft, iets met vroeger en treurige huisvrouwen die toen naar de fles grepen. Er zal ongetwijfeld ook slechte sherry op de markt zijn, maar daar heeft dit niets mee te maken. Denk aan rozijnen, karamel en een diepe zonnige fruitigheid. Je kunt dit over iets heel eenvoudigs heen gieten en dan komt het tot leven.
Ingekookt
Zelf een stroop inkoken kost veel tijd en ook energie, van jezelf maar ook van je fornuis. Het is niet raar om dat uit te besteden aan een bedrijf als Ernesto portstroop. Die weten wat ze doen en kunnen het proces bijsturen voor het perfecte eindresultaat. Als je een avondje gaat koken voor vrienden kun je met zulke producten net een beetje extra aan het bord toevoegen. Aan de andere kant druppel ik het ook gewoon over een bord als ik vind dat het een beetje portstroop kan gebruiken. Ik ben van mening dat je niet perse voor alles op een speciale gelegenheid hoeft te wachten.
Combineren
Waar combineert deze kruidige zoetheid goed mee? Het voor de hand liggende antwoord is wellicht vlees en wild in het bijzonder. Als vegetariër gaat die vlieger bij mij thuis niet op. Ook kaas werkt goed moet zoetigheid in het algemeen en met port, mijn kaasminnende vriend deed dat dan ook meteen. Andere suggesties zijn groenten zoals biet en ui, of donkere chocolade en noten. Overal waar de drank port of sherry bij past of waar je normaal een andere stroop voor zou gebruiken, daar kun je het niveau ook wat pimpen met deze portstroop. Het zou zelfs heel decadent over een pannenkoek kunnen. In het algemeen is veel umami is (zoals vlees en kaas) een goede combinatie met zoet. Het is leuk om ermee te experimenteren.
Voor meer informatie en verkoopadressen kun je terecht op de website van Ernesto portstoop.
Laatste reacties