Boekrecensie: Veggie in 30 minuten
Vegetarisch koken in 30 minuten is populair. Dit is al het derde kookboek wat ik recenseer dat maaltijden biedt die binnen 30 minuten op tafel staan. Dat is ook niet zo gek want 30 minuten is een hele haalbare tijd als het op het bereiden van een maaltijd uitkomt. Ja zelfs als die maaltijd in kwestie vegetarisch is. Alle drie de boeken bieden dan ook totaal andere opties. Dit boek van Ylva Bergqvist is geïnspireerd door de Italiaanse, Aziatische, Oosterse en Mexicaanse keuken.
Trendy variaties
Uit dit boek blijkt maar weer: je moet nooit denken dat je alle recepten wel kent er niet meer te variëren of te ontdekken valt. Er staan allerlei recepten in die ik meteen wil proberen: watermeloen marineren, oesterzwamtaco’s maken, maiskoekjes Mexicaanse stijl, Maleise noedels met tofu, okonomiyaki, de befaamde Japanse pannenkoek. Helemaal on trend want ik zie dit soort gerechten ook vaak langskomen in mijn Instagram feed. Volgens mij zijn ze niet alleen trendy maar ook lekker.
Gerechten die gewoon werken
Naast dingen die ik graag wil proberen zie ik ook dingen in het kookboek waarvan ik gewoon weet dat ze werken. Miso in de tomatensoep, huevos rancheros, nacho’s, veganistische pizza’s met zelfgemaakte vegan “kaas” strooisel. Heel soms vliegt het een beetje uit de bocht, zoals gemalen amandelen als gehakt gebruiken en een gerecht met heel veel silkentofu, paddenstoelen en diepvriespatat. Dat begrijp ik niet helemaal. In één recept zitten zelfs doperwten uit blik. Ik zou dan liever de diepvries variant gebruiken. Die zien er minder grauw uit.
Vegetarisch met veganistische opties
Veggie in 30 minuten is een volledig vegetarisch kookboek, al wordt er wel gebruik gemaakt van Parmezaanse kaas een kaas die dierlijke stremsel bevat. Het is dus ook niet veganistisch, maar er staan wel wat tips bij sommige gerechten over hoe je het veganistisch zou kunnen maken. En bij andere gerechten wordt zelfs bewust een veganistsche mayo gevraagd om het vegan te houden. Veganistische gerechten worden duidelijk aangegeven met een blaadjes symbool.
Creatief met restjes en met tijd
Naast de gerechten zelf is er ook aandacht voor dat wat je met de restjes zou kunnen doen. Het boek gaat ook in op hoe je bijvoorbeeld zelf bonen kookt, pizzadeeg of kimchi maakt. Zo kun je op de dagen dat je wat meer tijd om handen hebt alvast zelf voorbereidingen treffen voor de gerechten die je later die week gaat maken. Als je dit niet wil is het ook prima, je kunt ook kant-en-klaar pizzadeeg kopen en peulvruchten uit pot of blik. Daarmee blijf je wel binnen de 30 minuten gedachte.
Bij ieder gerecht staat een prachtige foto van het eindresultaat. De ingrediënten worden voorin uitgebreid besproken. Voor ingrediënten als miso, edelgistvlokken, paneer en goede currypasta zal je wellicht even naar de toko, Turkse winkel of natuurwinkel moeten, maar de rest van de ingrediënten is niet echt moeilijk verkrijgbaar. Met een goed gesorteerde supermarkt kom je een heel eind. En supermarkten gaan ook steeds meer van dit soort producten verkopen valt mij op.
Al met al bevat dit boek veel inspiratie en veel waar ik direct mee aan de slag wil. Ondanks dat mijn keuken op het moment dat ik dit schrijf in een mini sauna is veranderd. Dus dat wil wel wat zeggen.
Veggie in 30 minuten
Ylva Bergqvist
Uitgeverij Forte/Van Halewyck
€ 19,99
Laatste reacties