Boekrecensie: Vegan (Het Kookboek)
Eerder dit jaar had ik voor Lauriekoek al een primeur met het meest uitdagende veganistische kookboek. Nu is er een tweede primeur op vegan kookboekgebied. Namelijk dit kookboek “Vegan” genaamd. Het is namelijk het dikste veganistische kookboek wat ik tot nu toe gerecenseerd heb. Het bevat maar liefst 450 recepten uit 150 verschillende landen. Het is voor veganisten wat de Dikke Vegetariër van Mark Bittman voor vegetariërs is.Het boek is geschreven door Jean Christian Jury. Hij begon al vroeg met het werken in restaurants, maar na jaren van stress en een hoge werkdruk kreeg hij een hartaanval. Hierna besloot hij het allemaal anders te gaan doen. Hij begon een veganistisch restaurant in Berlijn, La Mano Verde, dat inmiddels gesloten is. Hij eet zelf vooral rawfood en is dol op detoxsmoothies. Volgens hem eten we vaak “dood eten” en blijven we alleen gezond als we alleen het “juiste” voedsel eten.
Authentiek met veel vervangers
Het boek claimt de meest complete verzameling te zijn van traditionele en authentieke veganistische recepten. Ik vraag mij af hoe dat precies zit, want ik zie veel gerechten die volkomen ei- en zuivelvrij zijn, maar ik zie ook recepten met margarine, veganistisch kaas en eivervangpoeder. Helaas zonder het noemen van merken, iets wat in de veganistische keuken wat mij betreft belangrijk is, want de ene “vervanger” is vaak de andere niet. Het is zeker niet alleen rawfood ondanks dat Jury hier zo’n voorstander van is, maar er staan zeker rawfood opties in.
Je kunt hier een doordeweekse maaltijd uit koken, maar je kunt ook zeker uit je dak gaan met een meergangendiner. Er staan gerechten in waarvoor je zeewier nodig hebt, of yuzusap of zwarte linzen, maar ook recepten, waarvoor je wel alles kunt vinden in de plaatselijke supermarkt.
Heel veel keuze in recepten
Het boek biedt in ieder geval gigantisch veel keus. Zo is er curry met jackfruit (oftewel nganka), er is safraanpaella, aardappekoekjes, zoetzure tofu, aubergine met miso, om maar eens wat te noemen. En soms wordt op twee pagina’s uit maarliefst vier landen gekookt. Bij sommige gerechten betwijfel ik wel hoe authentiek het is. Zoals de pasta met pindakaas die volgens het boek uit Italië moet komen. Ik denk niet dat ze daar pasta eten met pindakaas en gember en doperwten. Nou is authentiek natuurlijk een hol begrip maar dit komt gewoon niet heel Italiaans over. Opvallend vind ik trouwens ook dat bij de desserts wel suiker wordt gebruikt, gezien de rawfood achtergrond van Jury had ik dat niet verwacht. Er is ook een gastengedeelte in het kookboek met chefs uit verschillende landen die een plantaardig gerecht delen. Nederland staat er ook in en de chef is Jonathan Karpathios. Zijn gerechten lijken alleen wel geveganiseerd met veganistische blauwe kaas (nog nooit gezien!) en veganistisch bladerdeeg.
Handige indeling met kleur
Het boek is handig ingedeeld, er staan voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten in, die zijn verdeeld over verschillende hoofdstukken bijvoorbeeld “soepen” en “bonen”. Elk gedeelte van het boek heeft een eigen kleur zodat je makkelijk iets op kunt zoeken. De index heeft ook verschillende manieren van zoeken. Dat is handig anders raak je in een groot kookboek snel de weg kwijt. Niet overal staat een foto bij het recept, maar dat kun je ook niet verwachten van zo’n dik boek.
Wat is beter? Veganistisch? Of veganistisch zonder vervangers?
Ik hink op twee gedachten, veruit de meeste recepten zijn zonder gekke ingrediënten of vervangers, maar en redelijk gedeelte is dat zeker wel en persoonlijk ben ik daar geen grote fan van. Buiten dat zijn er ook veel koks zoals Isa Chrandra Moskowitz die het lukt om kookboeken te maken waarvoor je geen vervangproducten nodig hebt. Wat is beter? Een interessante vraag. Het zal ongetwijfeld afhangen van de persoon en vanuit welke invalshoek je het bekijkt. Als je graag een kookboek wil hebben en het heel belangrijk vindt dat het helemaal veganistisch is, dan is dit je boek. Als je het niet zo erg vind dat je de recepten met moeilijke vervangers over moet of wil slaan, dan eigenlijk ook. Nu er steeds meer veganistische kookboeken bij komen is er steeds meer keus, wat je invalshoek ook is.
Vegan (Het Kookboek)
Jean-Christian Jury
Uitgeverij Unieboek Spectrum
€ 39,99
P.s. Hier vind je alvast 10 recepten uit Vegan Het Kookboek hier.
ilona
2 september, 2017Lijkt me een heel leuk boek. In mijn bibliotheek kopen ze tegenwoordig vaak veganboeken in dus ik hoop deze ook. Ik stoor me soms ook aan kookboeken met heel veelvervangproducten in. Als ik veganistische lasagne wil maken met nepgehakt en nepkaas hebt ik echt geen veganistisch kookboek nodig. In een veganistisch kookboek wil ik dan juist nieuwe,spannende manieren vinden.
Laurie
2 september, 2017Nou ja dit boek bevat ook zeker spannende manieren. Dus wat dat betreft zit het wel snor. Mijn bibliotheek heeft Vegan al ingekocht, dus ook daar weten ze wat er speelt. Gelukkig ook maar want dat lijkt mij onderdeel van het takenpakket van een goede bieb.
Overigens heb ik boeken waar ik veel uit kook graag zelf in huis, mijn bibliotheek heeft dan weliswaar de boetes afgeschaft, het is niet zo aardig om iets wat aan iedereen toebehoort voor jezelf te houden.