Boekrecensie: Tapas de verduras
Tapas de verduras, groententapas oftewel vegetarische tapas. Dit boek maakte meteen enthousiast. Veel tapas of pinchos zijn met vlees of vis terwijl het natuurlijk ook prima met groenten kan. De rijk gedecoreerde borrelplank en de hapjes voor bij een drankje is een trend die nog steeds voortduurt. Hoe meer vega-opties, hoe beter lijkt mij.
Johan Björkman
Dit kookboek is geschreven door Johan Björkman. Ik recenseerde eerder een kookboek van hem. Olie azijn zout zuur, waarin hij je aanmoedigde zelf smaakmakers te maken om je eten naar een hoger niveau te brengen. In Tapas de verduras legt hij uit hoe iemand uit Göteborg in Barcelona terechtkomt (om te skaten en om graffiti te spuiten). Hij is geen vegetariër, maar het viel hem op dat in een land waar heerlijke groentes worden verbouwd, die maar weinig geserveerd worden. Hij werkt graag met groenten en bedacht voor dit kookboek gerechten die je kunt eten als tapas, voorgerecht of bijgerecht.
Tapa(s)
Tapa betekent deksel en het begon waarschijnlijk als klein hapje om je glas mee af te dekken. Misschien om te voorkomen dat er insecten ze glas in vlogen. Daarna werden de hapjes gereserveerd op schoteltjes. De hele wereld heeft wel een versie van deze hapjes. Anti-pasti in Italië of mezze in het Midden-Oosten. Tapas gaan soms per stuk, een halve of een hele portie, of zelfs een heel bord vol. Het is niet de bedoeling dat je alles in je eentje op eet, delen hoort erbij.
Tapas is vanalles
Er staan recepten voor verschillende soorten tapas in dit boek: snacks, salades, dingetjes uit de frituur, stoofschotels en soepen, gebakken dingen, gegrilde dingen, brood en ook zoetigheden. Er is een aflevering van de Keuringsdienst van waarde waarin ze proberen te onderzoeken wat tapas zijn. Volgens mij is het antwoord dat eigenlijk alles wel kan. Toch probeert Johan Björkman zich zeker te laten inspireren door Spanje. Voorin heeft hij ook een introductie van verschillende Spaanse producten, zoals amandelen, pimenton de la vera en verschillende soorten olijven en olijfolie.
Sommige tapas zijn echt super simpel en super lekker, zoals geroosterde amandelen met rozemarijnzout, gefrituurde bonen met komijn en paprikapoeder en gemarineerde olijven. Calcot, de befaamde Spaanse kruising tussen een prei en een lente uit ontbreekt hier ook niet, al staat er ook een versie in met prei, die in Nederland makkelijker te vinden is. Andere klassieker zijn een tortilla en verschillende versies van gebakken aardappeltjes; patatas bravas. De creatieve vegetarische benadering van tapas is onder andere terug te vinden in de vorm van aardpeervleugeltjes, waarbij je aardpeer zo frituurt dat het aan kip doet denken, champignons die worden behandeld alsof het slakken zijn en paddenstoelenkebab.
Foto’s
De paginaindeling is soms zo dat de introductie van een recept onder de ingrediënten staat. Dat is speels, maar soms ook even zoeken. Er staan foto’s van de gerechten bij bijna ieder recept en tussendoor vind je ook foto’s van het Spaanse avondleven. Van mensen die van een hapje en een drankje genieten in een bar. Achterin vind je zelfs een lijst met adresjes in Barcelona. De recepten zijn altijd vegetarisch, hoewel het kan dat een kaas niet vegetarisch is gestremd, zeker als je een traditionele kaas gebruikt. De veganistische opties worden niet als zodanig apart aangegeven.
Vega tapas!
Als ik dit kookboek doorblader denk ik wauw, kan iemand niet een vega tapasrestaurant beginnen waar dit allemaal op de kaart staat? Ik kom dan direct langs! Aan de andere kant met deze recepten kun je alles natuurlijk zelf maken en ik denk zeker dat ik met wat hapjes uit dit boek een zeer geslaagde borrel kan organiseren. Ik begrijp dat je tapas moet delen maar er zijn ook veel dingen bij die ik als ik in mijn eentje zou zijn gewoon zelf als gerechtje zou maken en opeten. Zeer tegen de geest van de tapas in ik weet het, maar niemand houdt me tegen.
Tapas de verduras
Johan Björkman
Uitgeverij Good Cook
€24,95
Laatste reacties