Boekrecensie: Tahin

Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nlIk houd van tahin. De beige stroperige sesampasta pasta bij zoveel dingen. Of het nou een plak biet is of een chocolade brownie, door de hummus, of met silan in ijs. Het kan allemaal. Sinds ik mijn tahin niet meer bij de natuurwinkel koop, maar bij andere adressen is mijn waardering voor deze sesampasta alleen maar toegenomen. Daarom is een tahin kookboek bij mij van harte welkom.

Tahin is geschreven door Esther Erwteman, bekend van het kookboek Nosh en van Esther’s Cookery een vegetarische kookstudio, tevens kookwinkel bij is waar ik mijn tahin graag koop. Esther verkoopt meerdere merken, zoals Al Arz en Har Bracha en ook de moeilijk vindbare diepzwarte tahin. Ook heeft ze ingrediënten als rozenharissa en de wondergrill. Toen ik nog in Amsterdam woonde was het bij mij praktisch om de hoek.

Sesampasta

Esther weet wel raad met tahin, volgens haar is het een onmisbaar ingrediënt in de vegetarische en veganistische keuken. Om tot de romige sesampasta te komen moet er met de sesam natuurlijk het een en ander gebeuren. Dat wordt in het boek allemaal beschreven. Er wordt ook ingegaan op de vraag van wie het zaad is, samen met een stukje tahingeschiedenis, want het bestaat al heel lang en wordt in veel landen gebruikt. Je kunt natuurlijk ook proberen je eigen tahin te malen, ook daarvoor vind je een handleiding. Net als voor het kopen trouwens en dat is belangrijk, want ik heb heel veel niet lekkere tahin moeten proberen tot ik eindelijk een goede vond. Met de tips van Esther kun je je echt miskopen besparen.Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Alles met tahin

De recepten in tahin zijn ingedeeld naar actie, schenken, smeren, schudden, knabbelen, kneden, snijden en verwarmen. In mijn inleiding hint ik er al op dat tahin met en bij alles zo ongeveer kan en de recepten in dit koobkoek geven dat goed weer. Van broodbeleg tot saus, van brood tot soep, pasta en zelfs ijs. Het kan en zit overal doorheen. Natuurlijk ontbreken de klassiekers niet, zo staat er hummus is, falafel met magic saus, tahinsaus, baba ganoush en chalva. Met alleen de klassiekers zou ik al heel tevreden zijn maar er staat nog veel meer in het boek. De recepten zijn vaak Midden-Oosters,, maar soms hebben ze een iets meer Aziatische inspiratie of zelfs Italiaans, denk aan Fettuccine met tahinpesto. Er staan doordeweekse maaltijden in, maar ook ontbijtje, snacks en zoete verwennerij.
Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Als je de goede tahin eenmaal in huis hebt kun je de meeste andere ingrediënten in de gemiddelde supermarkt wel vinden. Al zal je af en toe naar een speciaalzaak of toko moeten. Alle recepten zijn vegetarisch, veel ook veganistisch.

Lekkere recepten

Een recept dat mij erg lekker lijkt is de wortel-tahincake. Wortel en tahin is volgens mij een goede combinatie. Maar ook  kikkererwten ajine met rozenharissa, want met de winter in aantocht verlang ik naar warme stoofgerechten. Het bak hoofdstuk kneden vind ik ook erg leuk. Hier in staan onder andere simits, Frans sesambrood, snelle ik-ben-geen-bagel broodjes, sesampompoenbrood en een ronde challa met zwarte tahin. Zwarte tahin heeft een extra dramatisch effect en mooie laagjes aan het brood.Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Het kookboek tahin doet recht aan de veelzijdigheid van de sesampasta tahin. Ik kan me ook bijna niet meer voorstellen dat ik er ooit vrijwel amper mee kookte. Als je dit kookboek koop en een pot tahin dan zal je niet klagen dat je aan het eind van het kookboek nog “zoveel ingrediënten hebt die je nooit meer gebruikt”. Sterker nog ik denk dat je op zoek gaan naar een grotere pot voor in je keuken.
Boekrecensie: Tahin @ Lauriekoek.nl

Tahin
Esther Erwteman
Uitgeverij fontaine
€33,99

 

Posted by on 27 september, 2022

LEAVE A COMMENT